Egyen-e odafigyelve a pajzsmirigybeteg?

2024.01.08

Tényleg vannak olyan betegek (különösen az alulműködésben szenvedők közül), akik nincsenek teljesen jól - még akkor is, ha a labor tökéletes. Hozzájuk komolyabb szakirodalmi olvasottság kell, azért, mert tudományosan alátámasztott, kipróbálandó tanácsokkal kell őket támogatni. Azért, hogy jobban legyenek. Nekik szóló 2. bejegyzésem ez. Mert igaz, hogy a TSH szintje - tudományosan is igazolva - nem teljesen mutatja meg a pajzsmirigy normális működését: és alapvetően ezt használjuk a kezelés sikerességének lemérésére. Vagyis tényleg nem minden jó TSH-s, kezelt, pajzsmirigy alulműködésben szenvedő beteg van jól.

Ezért sem meglepő, hogy az elégedetlen (nem jól lévő) betegek mindenfélével kísérleteznek kínjukban. Ilyen az étkezés. Tejmentes, laktózmentes, gluténmentes étkezés: ezekkel mind próbálkoznak (a jódbevitel kérdését később dolgozom fel). A tudományos ajánlások egyik étrendre sem mondják ki, mint amely a pajzsmirigybeteg számára megoldást jelent. Látva ezen betegek próbálkozásait, hogy jobban szeretnének lenni, egyre inkább azt javaslom, hogy próbálja ki ezeket, ha szeretné - elmondva, hogy nincs egyértelmű tudományos adat a sikerre - és nézzük meg hogyan változik az állapota.

A gluténmentes étrend tartása nagyon nehéz és drága, én helyből nem ajánlom fel. Mivel vannak jó eredmények támogatandó az elszánás, de avval, hogy több vele a sikertelen tudományos adat. Ha valaki tejtermékmentesen próbálja meg, akkor azt is el kell fogadni, de erre még kevesebb a sikeres adat. Ha a beteg emellett dönt, fel kell mérni a napi - egyéb forrásból való - kálciumbevitelét (mert a kalciumbevitelben a tejtermékek a legfontosabb források) és ha az nem elegendő, kálciumpótlást javaslok.

Leginkább azt gondolom, hogy alapvetően az egészséges (mediterrán alapú) étrend támogatandó pajzsmirigybetegnek is - más egyedi nem. Ez napi 400 g zöldség és gyümölcs, semmi feldolgozott élelmiszer (pl. húsból, gabonából, finomított szénhidrátból), a tejtermékből a joghurt és az érlelt sajtok javasoltak, teljes kiőrlésű (hántolatlan) gabona és eleve kevesebb hús (de az szárnyas és nem vöröshús) fogyasztását jelenti még - nagyon röviden. Azonban leírok néhány orvosi cikkben előnyösen alkalmazott étrendet - a fent leírt elvem alapján.

1. Ún. autoimmun protokoll szerinti diéta Hashimoto-kórban szenvedő betegnek

Ebben az étkezésben a tojást, a tejtermékeket és a gabonaféléket kizárták az étrendből. Használhattak gluténmentes lisztet. Élő élelmiszerekből állt az étrend (zöldségek, hal, de akár vöröshús is), az erjesztett, érlelt, savanyított feldolgozási mód megengedett volt, de az ipari hőkezelés vagy az egyéb ipari technológiai feldolgozás nem. A hüvelyesek fogyasztása is kizárt volt. Segítségképp leírok 3 napos példát arra, hogy mit ettek, hogy ráérezzen az olvasó, milyen is lehetett ez.

1. nap

1. étkezés

 • Makréla zöldségekkel

2. étkezés

 • Édes sült burgonya

3. étkezés

 • Marhapörkölt zöldségekkel

4. étkezés

 • Édesburgonyából sült krumpli

 • Húsleves

2. nap

1. étkezés

 • Pulyka zöldségekkel

2. étkezés

 • Édesburgonyából és sárgarépából készült "sült krumpli"

3. étkezés

 • Húsleves

4. étkezés

 • Édesburgonya puding

3. nap

1. étkezés

 • Sütőtökből kenyér

 • Avokádóvaj és sárgarépakrém (a kenyérre kenhető)

2. étkezés

 • Kapros édesburgonya

3. étkezés

 • Sült csirkecomb

4. étkezés

 • Füstölt tőkehal pikáns szószban

A rendkívül tanulságos érdekesség az volt (és azt a nézetemet támogatja, hogy nem feltétlenül jelent az ATPO-szint mindent), hogy a betegek jobban lettek a diétával, annak ellenére, hogy az ATPO szintjük nem változott vagy éppen nőtt, és a pajzsmirigyhormonok szintje sem változott vagy épp csökkent.

2. Az ún. autoimmun, gyulladáscsökkentést megcélzó étrend

Ebben sok prebiotikus és probiotikus élelmiszer van, nem tenyésztett halak, olyan állatok húsa, amik fűvel voltak táplálva, zöldségek, diófélék, édesburgonya, gyümölcsök (kis mennyiségben), kókusztej/olaj, avokádó, olíva, tejmentes erjesztett élelmiszerek (kombucha, savanyú káposzta).

3. Az ún. Diet4Hashi étrend

Itt az igazolódott, hogy a Hashimoto-kóros teljes vagy szubklinikai hipotireózisban szenvedők életminősége javult az étrend hatására már a 6. hónapban. Ebben az étrendben az alapvető összetevők voltak: zöldségek, kálciumban gazdag ételek (pl. tej, erjesztett tejitalok, túró, sajt), gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék (pl. hajdina, teljes kiőrlésű búza- és rozskenyér), cinkben gazdag állati eredetű élelmiszerek (pl. marha-, bárány- és sertéshús, tojás), szelénben gazdag állati eredetű élelmiszerek (pl. halak, tenger gyümölcsei), diófélék és magvak (pl. dió, tökmag, napraforgómag). 

A kizárandó élelmiszerek pedig a következők: nyers keresztesvirágú zöldségek (pl. kelkáposzta, káposzta, vöröskáposzta, brokkoli, kelbimbó, karfiol), édességek (cukor és méz, kandírozott gyümölcsök), édesített italok és energiaitalok (pl. cukorral, glükóz-fruktóz sziruppal, a mesterségesen édesítettek), gyorséttermi ételek (pl. hot-dog, hamburger, chips, sült krumpli, pizza, tortilla, mélyhűtött ételek), szójabab és köles (pl. csírák, tofu, tej), alkohol.

4. Egyéb étrendi gondolatok 

A zöld tea, zöld kávé TPO aktivátor, azaz segítik a pajzsmirigy működését. A pajzsmirigybeteg a szójabab-tartalmú ételeket azért mellőzze (a tofu is ilyen), mert a szója fitoösztrogénje viszont TPO gátló. Azért kerülje a keresztesvirágú zöldségek nyers (nyers!) fogyasztását is, mert a bennük lévő tiocianát ún. golyvaképző és gátolja a hormonszintézist. De hő alatt /főzve/ elbomlik. Keresztesvirágúakra példa: brokkoli, karfiol, bimbós kel, fodros kel, káposztafélék, karalábé, retekfélék, torma, vízitorma, wasabi. Mivel ezek daganatellenes hatású élelmiszerek egyben, inkább a mérsékelt - hővel kezelt - fogyasztásukat javaslom, semmint teljes kerülésüket. Fontos a magas kalciumbevitel (1000 mg/nap, de nem több). Cinkbevitel is fontos, ami sok van a tojásban például.

Véleményem szerint... 

a betegségspecifikus diéták esetén arra kell odafigyelni, hogy míg egyes élelmiszerek/alapanyagok az adott betegségben hasznosak lehetnek, addig - ha más betegségben is szenved az alany - abban pedig épp előnytelenek. Például szelén, cink nagyobb mennyiségben van vörös húsokban, aminek fogyasztása nehezen támogatható úgy általában szív- és érrendszeri szempontból.

Az említett étrendekben vannak eltérések, sőt akár ellentmondások is (vörös hús, tojás, tejtermékek, ...), de sok közös is van bennük (pl. édesburgonya és egyéb zöldségek, gyümölcsök). Átböngészve meg lehet ezeket találni (szerintem a közös maga a mediterrán étrend alapja egyben) és remélem, segítettem is vele.

Szerző: dr. Speer Gábor PhD.

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.

Hivatkozások1: Wojtas N. és munkatársai: Evaluation of Qualitative Dietary Protocol (Diet4Hashi) Application in Dietary Counseling in Hashimoto Thyroiditis: Study Protocol of a Randomized Controlled Trial. Int J Environ Res Public Health. 2019;16:4841. 2: Abbott R.D. és munkatársai: Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet as Part of a Multi-disciplinary, Supported Lifestyle Intervention for Hashimoto's Thyroiditis. Cureus. 2019;11:e4556. 3: Osowiecka K. és munkatársai: The Influence of Nutritional Intervention in the Treatment of Hashimoto'sThyroiditis-A Systematic Review. Nutrients. 2023;15:1041. 4: Danailova Y. és munkatársai: Nutritional Management of Thyroiditis of Hashimoto. Int J Mol Sci. 2022;23:5144. 5: Ihnatowicz P. és munkatársai: The importance of gluten exclusion in the management of Hashimoto'sthyroiditis. Ann Agric Environ Med. 2021;28:558-568.