Vörös hús, bélflóra és Hashimoto-kór

2023.09.11

A pajzsmirigy-hormonnal kezeltek 10-15%-a nem elégedett a kezeléssel (nincs jól vele), illetve vannak emberek, akiknek a laborban normális pajzsmirigy-lelete van, mégis olyan tüneteik vannak, mintha mégsem működne jól. Nekik indítok egy bejegyzés-sorozatot, aminek az első részét olvassa.

Akik sok húst esznek, hogy olyan erősek legyenek, mint a bivaly, azok azt felejtik el, hogy a bivaly füvet eszik.

Eutireoid Hashimoto-kór a következőt jelenti: a TSH esetükben jó, de van ATPO és/vagy anti-Tg emelkedésük és ehhez társulva Hashimoto-ra jellemző pajzsmirigy ultrahang eltérésük. Szóval, eutireoid Hashimoto-kórban szenvedők egy vizsgálat szerint több vörös és fehér húst esznek, mint az egészségesek (igaz, halból is többet ettek). A vörös hús a pajzsmirigyre (is!) előnytelen lehet. 

Vörös hús alatt orvosilag a háziasított állatokból származó - marha, sertés, bárány, kecske, szarvas, ló - húst értik, valamint az ezekből feldolgozott élelmiszerekben található (pl. felvágottak) húsokat. Nem tartozik ide a baromfihús (szárnyasok, ezek a fehér húsok) és a vadhús, bár ez utóbbiról megoszlanak a vélemények. Mások, akik a vadhúst orvosilag egészségesnek gondolják, a vaddisznóhúst is a vörös húsokhoz sorolják. 

Három ok, ami miatt káros lehet a vörös hús! 

1. A vörös hús a benne lévő összetevők miatt fokozza az ún. N-nitrozo vegyületek (pl. nitrozaminok) kialakulását, amik károsak az egészségre, így a pajzsmirigyre is.

2. A vörös hús fokozza a szervezetben, szervekben az ún. oxidatív stresszt, ami valójában egy gyulladásos folyamat, amilyen a Hashimoto-kór is (nagyon leegyszerűsítve).

3. A vöröshús fogyasztás növeli a gyomor-bél rendszerben az E. coli és Shigella baktériumok elszaporodását, ami káros bélflórához vezet. Egyértelmű összefüggést találtak a Hashimoto-kór előfordulása és a bél mikrobióta (régi nevén bélflóra) kóros összetétele között. 

Hashimoto-kórban a bélben a bélflórára káros Firmicutes törzsbe tartozó baktériumok száma nő a gyomor-bélrendszerben, míg az előnyös Bacteroides törzsbe tartozóké csökken, ami káros bél mikrobiótára (bélflórára) utal. A Bacteroides törzs egyes fajai termelik pl. a butirátot (ez egy rövid szénláncú zsírsav), aminek számos előnye van a szervezetre. Mert a butirát az előnyös bélbaktériumok tápláléka egyben és a bélfal normális szerkezetét is fenntartja. Ha megbomlik a bélfal szerkezete az káros a szervezetre, és igazoltan a pajzsmirigyre is és rontja az egészséges bélflórát.

Azt is igazolták, hogy a Helicobacter pylori baktérium elszaporodása is jellemző Hashimoto-kórban (összefügg az elszaporodása az ATPO szinttel). Ha károsodik a bél mikrobióta, akkor egyes ásványi anyagok (pl. szelén) sem szívódnak fel megfelelően. A szelén a pajzsmirigy hormonok termeléséhez (szintéziséhez) is fontos és fokozza a bélben az előnyös Lactobacillusok és Bacteroides törzsbe tartozó fajok elszaporodását és gátolja a Firmicutes-ekét és a Helicobacter pylori-ét! Ez ugyanaz a baktérium, ami a reflux-betegséggel, fokozott gyomorsav termeléssel, fekéllyel van összefüggésben! Étkezéssel bevitt szelén emberben összefüggött a bélben a szintén előnyös Bifidobaktérium fajok számával, mert segíti növekedésüket.

Mivel a bél és a pajzsmirigy az embrió fejlődése során azonos eredetű (!) így nem meglepő, hogy ami a bél mikrobióta számára előnyös az jó a pajzsmirigynek is.

A bevezetőben említett esetben át kell jól gondolni az étkezést is, még akkor is, ha első önvizsgálatban ez megfelelő. 

Szerző: dr. Speer Gábor PhD.

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.

Hivatkozások. 1: Ruggeri R.M. és munkatársai. Influence of dietary habits on oxidative stress markers in Hashimoto's thyroiditis. Thyroid. 2021;31):96-105. 2: Lin Q. és munkatársai. Gut microbiome composition in pre-adolescent children with different meat consumption patterns. Nan Fang Yi Ke Da Xue Xue Bao. 2021;41:1801-1088. 3: Ward M.H. Too much of a good thing? Nitrate from nitrogen fertilizers and cancer. Rev Environ Health. 2009;24:357-363.