Néhány táplálkozási tipp a pajzsmirigy betegnek

2021.11.30

A pajzsmirigy egészségének fenntartásában fontos szerepet játszik a táplálkozás is. Ehhez néhány tipp, amivel a rengeteg álhírt is cáfolom.

Egyes zöldségek fogyasztása

Gyakran hangoztatott, hogy a pajzsmirigy betegek számára nem minden zöldség fogyasztása javasolt. Bizonyos zöldségek olyan összetevőket tartalmaznak, melyek golyvaképző hatásúak (pajzsmirigy megnagyobbodást okozhatnak), vagy gátolják a pajzsmirigy egészséges működéséhez szükséges jód felszívódását, ami pedig a mirigy működését rontja. Ez igaz, de az már nem, hogy túl sok ilyen zöldséget sorolnak ide. A káposztafélék, kelbimbó például - amiket állandóan megvádolnak - tartalmaznak ilyen anyagokat, de csak minimális mennyiségben. Ráadásul, annyi az előnyük, hogy a pajzsmirigy betegek számára való tiltásuk inkább hiba. Azt is tudni kell, hogy a golyvaképző anyagok nagyon érzékenyek hőre, így alapos főzés, vagy párolás után már pajzsmirigy betegeknek is fogyaszthatók. Azonban az is igaz, hogy az egyéb előnyös anyagokat (flavonoidok) is károsítja a főzés (a párolás kevésbé). Például, a brokkoli 5 percig történő főzése 51-57%-kal is csökkenti a golyvaképző anyagok szintjét.

Tehát egészségeseknek ezen zöldségek fogyasztása csak előnyére lehet, azok számára viszont, akik pajzsmirigy betegségben szenvednek (vagy nagy a rizikójuk erre), azok számára a golyvaképző zöldségek gyakori fogyasztása csak úgy javasolt, ha párolják, vagy megfőzik jódozott sót tartalmazó vízben. De ezek közül is a kelkáposzta és a brokkoli a lényeges zöldség, a többi nem nagyon. 

Tényleg félni kell a PET-palacktól is?

A BPA (biszfenol-A) a pajzsmirigyet is károsító endokrin diszruptor. Az endokrin diszruptor azt jelenti, hogy a hormonháztartást befolyásoló anyag: sok van belőlük az illatszerekben. Vélemények szerint a BPA kioldódását elősegíti a magas hőmérséklet, a savanyú vagy lúgos pH és a hosszú ideig tartó tárolás. A weboldalak szerint a PET-palackokba ezért nem javasolt forró ételt, vagy italt beletölteni, vagy többször megtölteni. Szintén a weboldalak sokasága állítja azt, hogy a műanyag palackok tartalmazhatnak BPA-t is. Arról, hogy van-e egy ásványvizes palackban BPA, a flakonok alján található, háromszög alakú jelölés tájékoztat. Ha a háromszögben a 7-es szám van, akkor BPA is lehet a műanyagban. 

Ami ebből az én hiteles forrásokból való kereséseim alapján igaz: jó, ha tudja, hogy rá kell írni a termékére, hogy az milyen anyagból készült. Ezt a flakon alján, illetve peremén lévő háromszög közepén egy számmal kell jelölni: 1-7 ig. A legtöbb weboldal azt írja, hogy a 2, 4, 5-ös számmal jelölt csomagolások olyan alapanyagokat tartalmaznak, amikből nem jut ki rákkeltő és a hormonháztartást károsan befolyásoló anyag az élelmiszer. Az 1 is rendben van, de esetében a benne tárolt forró és savas italok és a többszöri újratöltés növelheti a veszélyes vegyületek kioldódását. A 3, és 6-os jelzésű egészségkárosító, míg 7-es azt jelzi, hogy ismeretlen összetételű a műanyag (BPA is lehet benne ekkor akár), ezért tartózkodjunk tőlük. Ugyanakkor állítások szerint BPA-t már nem tartalmaz PET palack. 

Azt javaslom, hogy a palack alján lévő szám ellenőrzése mellett mindegyikre igaz, hogy nyáron ne hagyjuk az ásványvizes, üdítős palackokat például autóban, ne tegyünk forró és alkoholos italokat a kiürült palackba, még akkor sem, ha az a biztonságos számot hordozza.

Szerző: dr. Speer Gábor PhD.

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.

Hivatkozások. 1: Petroski W, és munkatársa. Is There Such a Thing as "Anti-Nutrients"? A Narrative Review of Perceived Problematic Plant Compounds. Review Nutrients. 2020;12:2929. 2: Csaba Gy. A hormonális rendszer válsága: az endokrin diszruptorok egészségügyi hatásai. Orvosi Hetilap. 2017;158:1443-1451. 3: Dudutz Gy, és munkatársai. Fontosabb endokrin diszruptor vegyületek és az élő szervezetekre kifejtett hatásaik. Orvostudományi Értesítő. 2009,82:156-164.