e-Medicina, e-Beteg, m-Health

Új rendelés, amely során orvosi szempontból megfelelő mobiltelefonos alkalmazást ajánlok egy betegségre

A próbaidőszak alatt ajándékba...

Az E-MEDICINA (e-egészségügy) alappillére az M-HEALTH-t használó E-BETEG

Elkezdem azt az egyedülálló rendelést, melyben egy megadott betegségre, általam kipróbált, ellenőrzött és orvosszakmailag megfelelőnek tartott, okostelefonra letölthető mobilalkalmazást ajánlok. Több százezer app.-ból kell választani, melyek többsége orvosilag nem megfelelő. Ebben próbálok segíteni. Elsősorban olyan alkalmazást választok, melynek legalább az alapszolgáltatása ingyenes. Jelenleg próba, bevezetés alatt áll a rendelés, így ez nem kerül semmibe sem. Csak akkor javaslok alkalmazást, ha létezik orvosilag elfogadható magyar, vagy angol nyelven használható app. A KÉRŐLAP kitöltésével tud tőlem tanácsot kérni.

KÉRŐLAP

Az alábbiak kitöltésével és elküldésével tud tőlem applikációt kérni...

E-MEDICINA BLOG

Dr. Google vagy Dr. Speer? 

Ide kattintva olvasható

Mobilalkalmazások mások megsegítésére

Ide kattintva olvasható 

Férfiasság otthoni ellenőrzése okostelefonnal

Ide kattintva olvasható


Még több applikációt bemutató javaslataim az instagram oldalamon olvashatók: pirulazoom     


NINCS DÖNTÉS RÓLAM, NÉLKÜLEM - ebben segít az okostelefon az e-betegnek  

A mobile-health (m-Health) mobil kommunikációs (pl. okostelefon), vagy információtechnoló­giai eszközök (pl. okosvércukormérő) egészségünk érdekében való alkalmazását jelenti. A mobil kommunikációs eszközök közé főleg az okostelefonunkkal használható egészségügyi applikációk, vagy az élettani paramétereinket mérő eszközök tartoznak, melyek az okostelefont ezen adatok tárolására és megjelenítésére használják. Az okostelefonra letölthető egészségügyi appok alapvetően egy adott betegségben nyújtanak segítséget, de az m-Health tehát nem csak ezt jelenti. Jelenti a testre helyezett hordozható szenzorokat is, amik érzékelnek és az adatokat elemzik betegségkövetésre (pl. okos vércukor-, vagy vérnyomásmérők), de akár diagnosztikára is (ezekben az esetekben is az okostelefon kapcsolódhat az okoseszközhöz, akár csak mint a megjelenítő felület, amin a beteg leolvassa az eredményt).

A Google és az Apple áruházakból ezernyi egészségügyi alkalmazás tölthető le. Mert ezt senki sem szabályozza: bárki feltöltheti oda az általa kitalált alkalmazást, és bárki letöltheti azt onnan (ingyen vagy pénzért). Azaz, a legtöbb egészségügyi applikáció tudományosan nem tesztelt, szakmailag nem átnézett megoldásokat, tartalmakat, sőt akár az orvosi tanácsokkal ellentétes következtetéseket tartalmazhat.

A gyógyszer-felügyeleti hatóságok csak azokat az egészségügyi alkalmazásokat szabályozzák, amelyek egészségügyi eszközökkel vannak összeköttetésben és azok eredményeit felhasználva vonnak le következtetést ezek alapján, és maguktól. A többi applikációt nem. Amelyek nem adnak orvosi tanácsot, amelyek csak adatokat gyűjtenek és amelyek segítségével a felhasználó állapotának monitorozására képes, és amikből a felhasználó von maga le saját magának következtetéseket, azokat nem. Ezért egészségügyi appok ezrei maradnak ellenőrzés nélkül.

Ki az e-Beteg? Az, aki a m-Health-t hasz­nálja, azaz pl. az okostelefonján működő egészségügyi alkalmazásokat, vagy szenzorokat a betegségével kapcsolatos adatok követésére. Ha jól használja, akkor aktívan részt tud venni a ke­zelését érintő döntésekben, és ez is hoz­zájárulhat a személyre szabott gyógyításhoz. Ez az e-beteg magatartás. A jól képzett e-beteggel való közös döntésből származó, és a beteg által valóban használt kezelés könnyeb­ben elvezet a célhoz, mint a beteg által nem támogatott (esetleg szabotált), csak az orvos döntésén alapuló szuperkezelés. Nincs döntés rólam nélkülem - mondja az e-Beteg. És igaza van.

Jelenleg kevés orvos javasol m-Health alkalmazást betegeinek. Ennek egyik oka, hogy minden nap 200 új egészségügyi alkalmazás kerül piacra: a beteg és az orvos egyaránt elvész. Ugyanakkor az is tény, hogy a felhasználók elenyé­sző része használja rendszeresen a letöltött m-Health-t: az alkalmazások 95%-át nem nyitják meg ismét a letöltést követően! Több külföldi orvosi társaság felvetette, hogy az okostelefonra letölthető egészségügyi alkalmazások legyenek receptre is felírhatók, mert segítséget tudnak nyújtani a betegeknek abban, hogy jobban uralhassák állapotukat.

Ezek miatt döntöttem úgy, hogy megpróbálok egy ilyenfajta szakrendelést elindítani...