e-Medicina, e-Beteg, m-Health

e-Rendelés, amely során orvosi szempontból megfelelő applikációt ajánlok egy betegségre

Ajándékba...

Az e-MEDICINA (e-egészségügy) alappillére az m-HEALTH-t használó e-BETEG

Elkezdem azt az egyedülálló rendelést, melyben egy megadott betegségre, általam kipróbált, ellenőrzött és orvosszakmailag megfelelőnek tartott, okostelefonra letölthető mobil-alkalmazást ajánlok. Több százezer app.-ból kell választani, melyek többsége orvosilag nem megfelelő. Ebben próbálok segíteni. Elsősorban olyan alkalmazást választok, melynek legalább az alapszolgáltatása ingyenes. Jelenleg a segítségem sem kerül semmibe! Csak akkor javaslok alkalmazást, ha létezik orvosilag elfogadható magyar, vagy angol nyelven használható app. A KÉRŐLAP kitöltésével tud tőlem tanácsot kérni.

Egészségmegőrzésre, vagy betegség követésére, a kezelés ellenőrzésére alkalmas, tudományosan elfogadott, igazolt (valid) és általam kiválasztott okoseszközök/applikációk megoldásai folyamatosan elérhetőek az e-Beteg Bár weboldalán.

KÉRŐLAP/APPLICATION FORM

Az alábbiak kitöltésével és elküldésével tud tőlem applikációt kérni...

You can request an application by filling in and sending me the following...

E-MEDICINA BLOG

vagy Dr. Speer? 

Ide kattintva olvasható

Mobilalkalmazások mások megsegítésére

Ide kattintva olvasható 

Férfiasság otthoni ellenőrzése okostelefonnal

Ide kattintva olvasható


Még több applikációt bemutató javaslatom az instagram oldalamon olvashatók: pirulazoom     


NINCS DÖNTÉS RÓLAM, NÉLKÜLEM - ebben segít az m-Health az e-betegnek  

A mobile health (m-Health) az egészséget szolgáló mobil kommunikációs (pl. okostelefon), vagy információtechnoló­giai eszközöket (pl. laptop) jelenti. Az m-Health eszközök közé tehát az okostelefonon futó egészségügyi applikációk, és az okos egészségügyi eszközök tartoznak (pl. okosvércukormérő, okosóra), melyek a telefont a mért adatok tárolására, elemzésére, megjelenítésére használják: az okostelefonunk kapcsolódik az okoseszközhöz, akár csak mint a megjelenítő felület, amin a beteg leolvassa az eredményt.

Applikációk

A Google és az Apple áruházakból ezernyi egészségügyi alkalmazás tölthető le. Mert ezt senki sem szabályozza: bárki feltöltheti oda az általa kitalált alkalmazást, és bárki letöltheti azt onnan (ingyen vagy pénzért). Azaz, a legtöbb egészségügyi applikáció tudományosan nem tesztelt, szakmailag nem átnézett megoldásokat, tartalmakat, sőt akár az orvosi tanácsokkal ellentétes következtetéseket tartalmazhat.

Okoseszközök

A gyógyszer-felügyeleti hatóságok csak azokat az egészségügyi eszközöket (medical device) szabályozzák, amelyek a mért eredményeket felhasználva maguk vonnak le következtetést ezek alapján (pl. pacemaker). A többit nem. Amelyek nem adnak orvosi tanácsot, amelyek csak adatokat gyűjtenek és amelyek segítségével a felhasználó állapotának monitorozására képes, és amikből a felhasználó von maga le saját magának következtetéseket, azokat nem. Ezért egészségügyi okoseszközök sokasága marad ellenőrzés nélkül.

Ki az e-Beteg? 

Az, aki a m-Health-t hasz­nálja az egészsége érdekében. Ha jól használja, akkor aktívan részt tud venni a ke­zelését érintő döntésekben, és ez is hoz­zájárulhat a személyre szabott gyógyításhoz. Ez az e-beteg magatartás. A jól képzett e-beteggel való közös döntésből származó, és a beteg által valóban használt kezelés könnyeb­ben elvezet a célhoz, mint a beteg által nem támogatott (esetleg szabotált), csak az orvos döntésén alapuló szuperkezelés. Nincs döntés rólam nélkülem - mondja az e-Beteg. És igaza van.

Jelenleg kevés orvos javasol m-Health megoldást (applikációt, okoseszközt) betegeinek. Ennek egyik oka, hogy minden nap 200 új egészségügyi applikáció kerül piacra: a beteg és az orvos egyaránt elvész. Ugyanakkor az is tény, hogy a felhasználók elenyé­sző része használja rendszeresen a letöltött alkalmazást: az alkalmazások 95%-át nem nyitják meg ismét a letöltést követően! Több külföldi orvosi társaság felvetette, hogy az okostelefonra letölthető egészségügyi alkalmazások legyenek receptre is felírhatók, mert segítséget tudnak nyújtani a betegeknek abban, hogy jobban uralhassák állapotukat.

Ezek miatt döntöttem úgy, hogy megpróbálok egy ilyen különleges szakrendelést elindítani és elsőként appikációt ajánlani...