Gluténmentes étrend Hashimoto-ban. Tévedés! Vagy mégsem?

2021.06.28

A jódbevitel mellett ez a másik, álhírekkel teli és megosztó kérdés számos pajzsmirigybeteg esetén. Van-e tehát értelme a gluténmentes életnek autoimmun pajzsmirigybetegként? Ha a színtiszta tudományt nézem, csak akkor, ha egyben cöliákia is igazolt. Minden weboldalon olvasható, hogy autoimmun pajzsmirigybetegségben, különösen Hashimoto kórban, a glutén-érzékenység (cöliákia, lisztérzékenység) előfordulása gyakoribb (akár 10x), és ez fordítva is igaz. Mert mindkettő autoimmun folyamat, és ha valaki autoimmun beteg, akkor gyakrabban többen is szenvedhet. Azaz, ha autoimmun pajzsmirigybetegség áll fenn - és a panaszok alapján felmerül - szűrni kell a beteget cöliákiára, illetve, ha igazolódott a lisztérzékenység és felmerül a gyanú, akkor a pajzsmirigyet vizsgálni kell. Tehát, egyetlen orvostársaság sem javasol helyből a Hashimotos-nak gluténmentes diétát, csak akkor, ha igazolt a cöliákia is egyben. Korábban én is ezt és csak ezt gondoltam és feldühített, amikor nem hiteles weboldalakon magabiztosan mást állítanak.

De! Azt látom, hogy sok autoimmun pajzsmirigybeteg mondja el, hogy gluténmentes étrenddel jobban van, mint anélkül. Ennek lehet oka az, hogy

1: gluténérzékeny is egyben, csak nem derült ki,

2: tünetszegény gluténérzékeny (ilyen is van), ezért nem is vizsgálták erre soha,

3: ún. nem cöliákiás glutén-érzékenységben szenved (ebben nem a búza gliadinja ellen termelődik ellenanyag: negatívok is a glutén-érzékenység tesztek. Itt a búza más alkotói okoznak gondot, a megoldás itt is a gluténmentes étrend, de nem cöliákiáról van szó. Ebben a betegségben is gyakoribb a Hashimoto!),

4: létezik az a jelenség, hogy két anyag (fehérje) hasonlósága miatt, ha az egyik ellen termelődik ellenanyag (autoimmunitás van rá), akkor ez az ellenanyag a hozzá hasonlót is megtámadja. A glutén gliadinja és a pajzsmirigy egyik fehérjéje nagyon hasonló. Ezért van az, hogy ha valaki valamilyen élelmiszerre (pl. glutén) ellenanyagot termel, annak megnő az esélye arra, hogy valamely szerve (pl. pajzsmirigy) ellen is termelődik ellenanyag.

Egy orvosi vizsgálatban még gyógyszerrel kezelni nem szükséges (eutireoid) Hashimotos és egyben tünetmentes cöliákiás betegek egyik fele gluténmentes diétát tartott fél éven át, a betegek másik fele nem. A fél év alatt a pajzsmirigy elleni ellenanyagok (ATPO, aTG) szintjei és a pajzsmirigy gyulladás mértéke is csökkent a diétás csoportban, míg a másikban nem. Sőt a D-vitamin szint is nőtt a gluténmentes csoportban. A D-vitamin pedig autoimmunitásban hasznos! Fontos azonban, hogy nem lettek az ellenanyagok normálisak! Csak csökkentek. Azt is tudni kell, hogy az ATPO szint magassága nincs biztos összefüggésben avval, hogy hogyan romlik a beteg pajzsmirigyállapota. A TSH és a pajzsmirigyhormon szintek sem változtak a vizsgálatban a diétával.

Olyan adat nincs, ami azt mutatná, hogy pajzsmirigyhormonnal (levotiroxin) kezelt Hashimotos beteg a gluténmentes diéta mellet el tudta volna hagyni a kezelést. Az viszont igaz, hogy diétával kisebb dózisra lehet szükség (ugyan az 50 ug ugyanúgy egy tabletta, mint a 175 ug, de valakinek számít ez is).

Van olyan adat, ami azt igazolja, hogy gluténmentes diéta nem késleltette a Hashimoto romlását még gyógyszert nem igénylő esetben. Van olyan vizsgálat, amiben a cöliákiás és egyben Hashimotos betegben a gluténmentes diéta javította a pajzsmirigy állapotát. Más esetben azonban nem, romlott.

Változott a véleményem és azt követem, hogy ezeket el kell mondani és ha a beteg megpróbálja - a nagyon nem könnyű (anyagilag, életmódban egyaránt) - gluténmentes diétával a pajzsmirigyét javítani, támogatni kell abban, hogy ennek a sikerét orvosilag is követni tudja! Az endokrin rendelésen a cöliákia szakmailag megfelelő diagnózisának elvégzéséhez is támpontot, elérhetőséget kell adni.

Szerző: dr. Speer Gábor PhD

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.

Hivatkozások. 1: R Krysak, és munkatársai. The Effect of Gluten-Free Diet on Thyroid Autoimmunity in Drug-Naïve Women with Hashimoto's Thyroiditis: A Pilot Study. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2019;127(7):417-422. 2: P Ihnatowicz, és munkatársai. The importance of nutritional factors and dietary management of Hashimoto's thyroiditis. Ann Agric Environ Med. 2020;27(2):184-193. 3: G Losurdo, és munkatársai. Extra-intestinal manifestations of non-celiac gluten sensitivity: An expanding paradigm. World J Gastroenterol. 2018;24(14):1521-1530. 4: MI Liontiris, és munkatársa. A concise review of Hashimoto thyroiditis (HT) and the importance of iodine, selenium, vitamin D and gluten on the autoimmunity and dietary management of HT patients. Points that need more investigation. Hell J Nucl Med. 2017;20(1):51-56. 5: X Sun, és munkatársai. Increased Incidence of Thyroid Disease in Patients with Celiac Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis. PloS One. 2016;11(12):e0168708.