Súlyos adat a mesterséges édesítőkről: károsak a pajzsmirigyre is, de a teljes egészségre!

2022.05.06

Egy orvosi folyóiratban egy 52 éves nő esetét mutatták be, akinél az igen nagy mennyiségű és 14 éven át tartó aszpartám édesítőszer fogyasztása Hashimoto kórt és ezáltal pajzsmirigy alulműködést okozott, olyannyira, hogy kezelést is (hormonpótlás) igényelt. Mivel rájött, hogy a 9 kg-mos hízását az édesítőszer okozza ezt elhagyta és saját, de orvosa meglepetésére is a pajzsmirigy működése teljesen rendeződött, gyógyszert sem kellett szednie. Az ATPO értéke például az emelkedettről teljesen normálissá vált! Több oka van annak, hogy miért alakulhatott ki autoimmun betegség az aszpartámtól, de ezt a szukralóz mesterséges édesítővel is igazolták. Befolyásolják az immunrendszert és az aszpartám lebomlása során keletkező termék, a formaldehid, direkten károsítja a pajzsmirigyet. 

2020-ban közölték azt az adatot, hogy ha valaki, aki 5 éven át (vagy tovább) napi 156 mg aceszulfám K-nál, vagy 160 mg aszpartámnál, vagy 80 mg szacharinnál, vagy 52 mg szukralóznál több mesterséges édesítőszert fogyaszt, abban fokozódik az ún. jól differenciált pajzsmirigydaganatok előfordulása.

Azt gondolom, nem jó az, hogy a mesterséges édesítőszert tartalmazó élelmiszerekre nem írják rá annak mennyiségét, pl. a Coca-Cola amerikai weboldalán sem találtam meg azt, hogy mennyi aceszulfám K-t és aszpartámot tartalmaz. A hazai hatóság, a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) weboldalán sincs figyelmeztetés az édesítőszerekről (https://portal.nebih.gov.hu/-/amit-az-edesitoszerekrol-tudni-kell). De az egészségesnek hirdetett készítményeken sincs a mesterséges édesítőszer pontos mennyisége feltüntetve.

Hosszadalmas keresés után azt találtam, hogy pl. 330 ml. Coca-Cola zéró 58 mg aszpartámot + 31 mg aceszulfám K-t tartalmaz, de a többi diétás Coca-Cola és Pepsi termék is hasonló.

Most, márciusban pedig egy hatalmas erejű francia vizsgálat azt igazolta, hogy a mesterséges édesítőszerek átlagon felüli fogyasztása fokozza egy jópár daganat előfordulását. Ez igaz volt a csak aszpartám és csak az aceszulfám-K átlagosnál nagyobb napi bevitele esetén külön-külön is. A vizsgálatot úgy végezték, hogy átlagosan 7,8 évig követték 102 000 francia étkezési szokását és betegségeit. Ebből meghatározták a napi mesterséges édesítőszer-fogyasztást összesen és egyenként a leggyakrabban használt mesterséges édesítőszerek átlagos, napi bevitelét is. Az eredmény szerint azokban, akik az átlagos napi mesterséges édesítőszernél (összesítve minden típusút) többet visznek be naponta, köztük fokozódik több típusú daganat előfordulása. Ilyen daganatok voltak az emlőrák és minden ún. elhízással kapcsolatos daganatféleség (pl. vastagbél-, petefészek-, méh-, pajzsmirigy-, epehólyag-, hasnyálmirigy-, vese-, gyomordaganat). A prosztatarák előfordulása nem fokozódott. Hasznos adat, hogy a vizsgálatban a viszonyításhoz használt átlagos napi aceszulfám-K bevitel 5,1 mg volt férfiak és 5,5 mg nők esetén, aszpartám bevitel esetén ez 14,4 mg volt férfiak és 15,3 mg nők esetén, míg a szukralózból a nők és a férfiak is átlagosan kb. 3,4 mg-t vittek be naponta. Elrettentésül csak utalok arra, hogy 330 ml Coca-Cola zéró 58 mg aszpartámot + 31 mg aceszulfám K-t tartalmaz.

Ugyanakkor vannak olyan adatok is, amik arra utalnak, hogy nincs a mesterséges édesítőszereknek egészségre káros hatása csak extrém nagy napi adagban. Én azt gondolom, hogy fontos tudni milyen orvosi eredmények születnek és az információk alapján mérlegelni kinek mi éri meg. Már akkor volt értelme erről írnom, ha valaki a bejegyzésem kapcsán felismeri, hogy túlzásba viszi a mesterséges édesítőszer bevitelét és cselekszik.

Szerző: dr. Speer Gábor PhD.

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.

Hivatkozások. 1: Debras C, és munkatársai. Artificial sweeteners and cancer risk: Results from the NutriNet-Santé population-based cohort study. PLoS Med. 2022 Mar 24;19(3):e1003950. 2: Singh N, és munkatársai. A Study of Artificial Sweeteners and Thyroid Cancer Risk. J Clin Med Res. 2020;12:492-498. 3: Sachmechi I, és munkatársai. Autoimmune Thyroiditis with Hypothyroidism Induced by Sugar Substitutes. Cureus. 2018;10:e3268.