Pajzsmirigy és meddőség

2021.01.10

Ez a sokak életében súlyos baj is teli nem tisztázott kérdésekkel a pajzsmirigyet illetően, sőt az orvosi társaságok irányelvei itt sem egységesek. Nincs hazai álláspont sem, de nyilván mindenki jót akar. Itt is sok a tévhit, az álhír arról, hogy a pajzsmirigy hormon kezelés meddőség (infertilitás) esetén biztos megoldás. A baj akkor van evvel, ha emiatt elmarad az egyéb okok keresése, vagy késik annak kimondása, hogy az asszisztált reprodukció ("lombik") az egyetlen megoldás.

A meddőség a 15-44 éves párok 7.4%-át is érintheti, 35%-ban női, 30 %-ban férfi, 20%-ban közös faktorok okozzák, míg 15%-ban az ok ismeretlen. Az okok keresésében a pajzsmirigy működés vizsgálata (első lépésként a TSH szint) ajánlott, és az egyértelmű pajzsmirigy alulműködés (hipotireózis) természetesen kezelendő mindkét nemben. A férfiakkal kapcsolatban egyéb ajánlás nincs. Nők esetén az ún. szubklinikus ("enyhe", "kezdeti") hipotireózis esetén nehéz a helyzet.

Az Amerikai Pajzsmirigy Társaság 2017-s irányelvében van javaslat meddőség esetére, az Európai Pajzsmirigy Társaság azonban nem foglal erről állást. Az Amerikai Pajzsmirigy Társaság ajánlása ez: pajzsmirigy elleni antitestek (antiTPO és/vagy antiTG) jelenlététől függetlenül, normális pajzsmirigy működésű (eutireoid) nőben a pajzsmirigy hormon (levotiroxin) kezelésre sem pro, sem kontra érv nincs meddőségben, azaz, hogy ekkor a kezelés növelné a várandósság esélyét önmagában. Ugyanakkor, meddőség esetén, ha a TSH a 4.0 és 10.0 mIU/l közé esik (ez a szubklinikus hipotireózis), akkor kezelhető levotiroxinnal (bár kevés az adat) a várandósság érdekében.

Ugyanezt mondja az Amerikai Reprodukciós Orvostani Társaság 2015-s ajánlása is. Ők azt is mondják még, hogy ha alkalmazzuk a levotiroxint szubklinikus hipotireózisban, akkor érjük el azt, hogy a TSH értéke 2.5 mIU/l alatt legyen. Ők viszont igazolva látják, hogy a pajzsmirigy elleni ellenanyagok (antiTPO és antiTG) meddőséghez vezethetnek. Ezért meg lehet próbálni meddőség esetén a levotiroxinnal való kezelést akkor is, ha a TSH szintje 2.5 mIU/l felett van. Ekkor is a TSH maximum 2.5 mIU/l legyen a gyógyszerrel.

Nincs arra ajánlás, hogy ha sikerül meddőségben a teherbeesés pajzsmirigy hormonnal, azt folytatni kell-e a várandósság alatt is. Én azt gondolom, hogy érdemes, de szülés után el kell hagyni és 6 héttel a szülés után javaslom a TSH kontrollját. 

Felhívom most is a figyelmet, hogy levotiroxin kezelés esetén legalább 4 óra teljen el a meddőség esetén alkalmazott egyéb gyógyszerek, akár vitaminok bevétele között. Az amerikai ajánlás szerint annak a várandósnak, aki pajzsmirigy hormont kap nem szükséges jódot a táplálékon kívül még egyéb módon használnia. Én ezt javaslom meddőség alatt is. Végezetül ismét megemlítem, hogy minden, a meddőség hátterében fennálló, ismert okot ki kell zárni.

Szerző: dr. Speer Gábor PhD.

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.

Hivatkozások. 1: Speer G. A pajzsmirigyműködés jelentősége fertilis korú nőkben: meddőség, terhesség és a post partum időszak. Orv Hetil. 2013; 154: 2017-2023. 2: Practice Committee of the American Society for Reproductive Medicine. Subclinical hypothyroidism in the infertile female population: a guideline. Fertil Steril. 2015; 104: 545-553. 3: Chen AX, Leung AM, Korevaar TIM. Thyroid Function and Conception. N Engl J Med. 2019; 381: 178-181.