Pajzsmirigy-alulműködés: tanácsok a gyógyszerszedéshez

2020.09.06

A pajzsmirigy alulműködés kezelésének lényege a T4 pajzsmirigyhormon pótlása. A pajzsmirigy kisebb mennyiségben egy másik hormont is termel (ugyanakkor ez a fontosabb), ennek neve T3. A T3 nagyobbik része a T4-ből alakul át a szervezetben. A pajzsmirigy-alulműködést nálunk ún. hagyományos, levotiroxin-tartalmú gyógyszerekkel kezelik (tudományos, kémiai neve levothyroxin-nátrium). Három gyógyszercég terméke érhető el, és mindegyik ezt a fajta hatóanyagot, azaz pajzsmirigyhormont tartalmazza. Nevük Euthyrox, Letrox és L-Thyroxin. A gyógyszerekben lévő hatóanyagot mesterségesen állítják elő (szintetikus levotiroxin), de teljesen azonos a pajzsmirigy által termelt T4 nevű pajzsmirigyhormonnal. Olyannyira, hogy a szervezet nem képes megkülönböztetni azt, hogy a pajzsmirigy T4 saját termelése, vagy kívülről jött be a szervezetbe (gyógyszerként) és a belőlük kialakuló T3 is ugyanaz. Ezért a hatóanyagnak semmiféle mellékhatása nem lehet (bár minden gyógyszer ilyen lenne!). Így, ha a gyógyszerrel kapcsolatosan valaki mellékhatást érez, az a levotiroxin mellett a gyógyszerben jelenlévő vivőanyagtól lehet (az L-Thyroxin hidrogénezett ricinusolajat is tartalmaz például, amit érezhetnek egyesek hashajtóhatásúként), vagy attól, hogy a dózis nincs kellően - a betegre szabva - beállítva. De az étrend is befolyásolja a felszívódást: "a szóját tartalmazó készítmények jelentősen csökkenthetik a levotiroxin bélből történő felszívódását" (idézet a betegtájékoztatóból). Nem lebecsülve a mellékhatás-érzet jelentőségét, tudni kell, hogy van olyan tudományos adat, amely azt igazolta, hogy placebo (azaz semmilyen hatóanyagot nem tartalmazó gyógyszer) mellet a betegek 30%-a mellékhatást említett. Ez alátámasztja azt, hogy ha egy beteg a gyógyszerszedés során mellékhatást érez, az lehet a gyógyszerszedés okozta lelki teherből is és nem valós mellékhatás.

Ez a hagyományos levotiroxin gyógyszer nagyon rosszul szívódik fel a vékonybél felső szakaszából: ha minden rendben van, akkor is csak a bevett hatóanyag 80%-a szívódik fel és kerül a vérbe. Ezért kell éhgyomorra szedni, sőt más gyógyszert sem szabad együtt bevenni vele (!), mert ha nem így van, akkor a felszívódásának mértéke szintén csökkenhet. Ez még így sem elég: vannak olyan gyógyszerek is, amiket csak jóval a levotiroxin bevétele után szabad bevenni, mert ezek is gátolják a felszívódását. Ezek fel vannak sorolva a gyógyszerhez csomagolt betegtájékoztatóban. Fontos, hogy a betegtájékoztatót bárki elérheti az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYEI) honlapján: www.ogyei.gov.hu. Itt a "Gyógyszer-adatbázis" menüre kell kattintani, majd itt a "Gyógyszer neve" sorba csak el kell kezdeni beírni a gyógyszer nevét és írás közben meg is jelennek - felsorolva - az adott gyógyszer különböző dózisai. Ki kell választani a szedett készítményt majd "keresés indítása"-ra kattintva megjelenik a kért gyógyszer (a kiválasztott kiszerelésben, dózisban). Ekkor a kék nyílra kattintva kiválasztható a betegtájékoztató, ami word dokumentumként akár le is menthető, szerkeszthető (például kiemelhető a számunkra fontos rész) saját magunknak. Itt mindig a legfrissebb betegtájékoztató található meg.

Vannak olyan állapotok, amik gátolják a hagyományos levotiroxin felszívódását, aminek az lesz a következménye, hogy a beteg nehezen állítható be vele. Ezek a helicobacter pylori okozta gasztritisz (gyomorgyulladás), cöliákia (gluténérzékenység), autoimmun atrófiás gasztritisz, vagy egy protonpumpa-gátlónak nevezett gyomorsavcsökkentő gyógyszer tartós alkalmazása. Mivel ezek alacsony gyomor pH-val (kémhatással) járnak, olyan levotiroxin-t kell szedni ebben az esetben, mely egy ún. lágy kapszulában van becsomagolva. Azért, mert ennek felszívódása nem függ a gyomor pH-szintjétől. Ez nálunk Syntroxine néven érhető el és mivel nem lehet felezni, így nagyon sokféle dózisban kapható.

És akkor eljutottunk ahhoz a problémához mely szintén nincs kellően tisztázva. Ez pedig a gyógyszer felezése, illetve az evvel is összefüggő kérdés, hogy bevehető-e a pajzsmirigyhormon nem mindennap ugyanabban a dózisban. Erről egy következő bejegyzésben lesz szó.

Írta: dr. Speer Gábor

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.

Hivatkozások: 1: R.C.I. Mateo, és munkatársa. Thyroxine and treatment of hypothyroidism: seven decades of experience. Endocrine. 2019;66:10-17. 2: L.H. Duntas, és munkatársa. Levothyroxine Dose Adjustment to Optimise Therapy Throughout a Patient's Lifetime. Adv Ther. 2019;36(S2):30-46. 3: R. Rajesh, és munkatársa. The Effect of Daily versus Weekly Levothyroxine Replacement on Thyroid Function Test in Hypothyroid Patients at a Tertiary Care Centre in Haryana. European Thyroid J. 2017;6:250-254.