Pajzsmirigy és várandósság tervezése, várandósság

2021.01.04

Ez a probléma sok-sok nem tisztázott kérdéssel és feszültséggel teli, az orvosi társaságok álláspontjai is alapvetően eltérnek egymástól. Nem szerencsés, hogy nincs hazai álláspont sem, ezért mindenki azt csinál, amiben hisz. Ezért látom azt, hogy a betegek, de mi orvosok is néha anekdotális eredményekben hiszünk a várandósság tervezése, biztonságossága és a minél biztosabb fogantatás kapcsán a pajzsmirigyhormon kezelésben. A legnagyobb bajnak azt látom, hogy emiatt gyakran elmarad az egyéb okok rendezése, megvizsgálása. Sokszor csak egy eredmény alapján születik döntés a kezelésről, holott nem egyedi az sem, ha pl. a korábbi 3.2 mIU/l-s TSH szint 2.5 mIU/l-re csökken a várandósság alatt magától. A félreértés nagy, tapasztalatom szerint egyre gyakoribbak a betegektől jövő, csak a 2.5 (sőt, már a 2.0) mIU/l alatti TSH értékre koncentráló elvárások.

A magzatnak a 18-20. terhességi hétig nincs teljesen működő pajzsmirigye, ezért eddig a pajzsmirigy hormonokat az Anyától kapja. Ezért a várandósságnak különösen az első trimesztere fokozott pajzsmirigyműködést igényel. Ezt egy már károsodott pajzsmirigy nem képes követni, ezért fordul elő, hogy emelni kell egy, a várandósság előtt pajzsmirigy alulműködésben szenvedő nő levotiroxin adagján. De nem mindenkinél szükséges ez! Tehát egy hipotireózisban szenvedő nő várandósság tervezésének része, hogy a TSH értéke legyen 2.5 mIU/l alatt és végig a várandóssága során is. Jól jelzi a fokozott igénybevételt, hogy várandósság alatt a pajzsmirigy mérete nő.

Ha a várandósság alatt meg lett emelve levotiroxin adagja, a szülés után a pótlás visszatérhet a korábbi dózisra és 6 héttel a szülés után javasolt a TSH kontroll. Bár ismert, hogy Hashimoto tireoiditisz miatti alulműködés fele esetén a szülés utáni adag magasabb lehet a szülés előttihez képest. Azon várandósok, akik esetén a várandósság alatt (és nem súlyos pajzsmirigy alulműködés miatt) kaptak pajzsmirigy hormont, esetükben is nagy valószínűséggel el lehet hagyni a szülés után, különösen, ha az napi 50 ug-nál kevesebb volt. 6 hét múlva itt is TSH kontroll javasolt.

Az Amerikai Pajzsmirigy Társaság 2017-ben módosított a várandósság alatti időre vonatkozó TSH célértékein, míg az Európai Pajzsmirigy Társaságnak jelenleg is a 2014-s ajánlása van érvényben. A két irányelv alapjaiban különbözik. Egyszerűsítve mutatom be a két ajánlást. Az amerikai ajánlás szerint várandósságban a TSH jó 4.0 mIU/l-ig, ha nincs a várandósnak antiTPO pozitivitása (pajzsmirigy elleni, antiTPO-nak nevezett ellenanyag). Ha van, akkor a TSH 2.5 mIU/l-ig biztosan jó. Pajzsmirigy hormont (levotiroxin) javasolnak a várandósnak, ha a TSH 4.0 mIU/l felett van és az antiTPO pozitív, ha pedig antiTPO pozitív a várandós és a TSH 2.5-4.0 mIU/l között van, akkor csak megfontolandónak gondolják a hormonkezelést (nem javasolják, csak megfontolandónak vélik). Ha a várandós antiTPO negatív és a TSH 4.0-10.0 mIU/l között van, akkor a kezelést szintén megfontolandónak gondolják, csak 10.0 mIU/l felett javasolják ekkor.

Az európai ajánlás pedig trimeszterenként változik: szerintük a TSH az első trimeszterben 2.5 mIU/l-ig jó (a 2. és 3.-ban lehet magasabb). Ennek alapján ez a társaság minden várandósnak, és függetlenül attól, hogy van-e pajzsmirigy-elleni ellenanyaga (antiTPO pl.), ha a TSH 2.5 mIU/l felett van, hormont javasol.

Felhívom a figyelmet, hogy azok a várandósok, akik levotiroxin kezelést kapnak, először ezt vegyék be és ezután legalább 4 óra teljen el a vas, kalcium, illetve a terhességi vitaminok bevétele között. Az amerikai ajánlás szerint annak a várandósnak, aki pajzsmirigy hormont kap nem szükséges jódot a táplálékon kívül még egyéb módon használnia. Szelént szedni nem javasol az amerikai társaság várandósság alatt.

A várandós 4 hetente való TSH ellenőrzése indokolt majd a 26-32. terhességi hét között egyszer utoljára, ha pajzsmirigy hormonnal kezelt, vagy határesete van az alulműködésnek, vagy ha rizikója van az alulműködésre (pl. antiTPO pozitív).

Én azt gondolom - ismerve a legújabb tanulmányokat - hogy az európai ajánlás túlzó: a várandósok harmada 2.5 mIU/l feletti TSH értékkel rendelkezik és esetükben levotiroxin kezelést kellene alkalmazni, holott ennek előnyös hatása az Anyára és a Magzatra egyáltalán nem bizonyított minden kétséget kizáróan ilyen TSH esetén.

Szerző: dr. Speer Gábor PhD.

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt. 

Hivatkozások. 1: Alexander EK, és munkatársai. 2017 Guidelines of the American Thyroid Association for the Diagnosis and Management of Thyroid Disease During Pregnancy and the Postpartum. Thyroid. 2017;27:315-389. 2: Lazarus J, és munkatársai. 2014 European Thyroid Association Guidelines for the Management of Subclinical Hypothyroidism in Pregnancy and in Children. Eur Thyroid J. 2014;3:76-94. 3: Speer G. A pajzsmirigyműködés jelentősége fertilis korú nőkben: meddőség, terhesség és a post partum időszak. Orvosi Hetilap. 2013;154:2017-2023. 4: Practice Committee of the American Society for Reproductive Medicine. Subclinical hypothyroidism in the infertile female population: a guideline. Fertil Steril. 2015;104:545-553.