Pajzsmirigy elleni ellenanyagok: Példák, hogyan látom én - 1. eset

2021.12.15

Az első eset a Hashimoto tireoiditiszben szenvedő nő példája.

Fiatal nő jelentkezik a rendelésen, akinek magas az ATPO nevű pajzsmirigy elleni ellenanyag (anitest) szintje (erről többet itt olvashat). Semmi panasza nincs, a TSH értéke 3,5 mIU/l (normális), azaz a pajzsmirigy jól működik. Édesanyja 1-es típusú cukorbetegségben szenved és Hashimoto tireoiditisze is van (mindkettő autoimmun betegség). Azért jött, hogy megkérdezze, mit tegyen?

Ez nem ritka oka az endokrinológus felkeresésének. A Hashimoto tireoiditiszben szenvedők 90%-ában magas az ATPO nevű ellenanyag, 50%-ukban egy másik fajta is magas lehet, ez a TgAb (vagy anti-Tg = tireoglobulin elleni antitest). És a Hashimoto kór autoimmun betegség. Ezeknek az ellenanyagoknak a jelenléte károsíthatja (autoimmun típusú gyulladást okozva) a pajzsmirigyet, olyannyira, hogy ez végleges alulműködéshez vezethet. De ez nem kötelezően alakul ki. Az emberek kb. 16%-ában jelen van az ATPO, de csak igen kis részük lesz pajzsmirigy alulműködésben szenvedő. Valójában Hashimoto tireoiditisz akkor áll fenn, ha az antitestek mellett egyéb eltérések is vannak (laboreltérés, ultrahang, tünetek).

Mivel jelenleg minden rendben, javaslom neki a legalább évente való TSH-kontrollt. Nem egyértelmű, hogy kell-e most pajzsmirigy ultrahangot végezni. Ez igen bonyolult kérdés, egyedi megítélést igényel. Egyrészt a beteg jelen állapotában nem kellene ultrahang (UH), ugyanakkor a Hashimoto-kór jellegzetes UH-eltéréssel jár, ami bizonytalan esetben segíti a diagnózist, sőt Hashimoto thyreoiditiszben kialakulhat göb a pajzsmirigyben. Ha van pajzsmirigy göb, akkor a további lépéseket az ultrahang lelete alapján kell megtenni. Mert vannak adatok, amik alapján gyakoribb Hashimoto tireoiditiszben egy bizonyos pajzsmirigydaganat előfordulása is - de ezt mások cáfolják.

Ha várandóságot tervez, akkor több dolog átbeszélése szükséges, de így, ebben az állapotban semmi ok nincs a teherbeesési aggodalomra (erről itt írtam). Az ATPO és/vagy az anti-Tg eltérést örökölhette valakitől a családban (mert az autoimmun betegségek örökölhetők) és tovább is adhatja gyermekeinek (erről itt írtam). A magzatra egyik ellenanyagnak a kettő közül sincs károsító hatása.

Amennyiben bármi más panasza kialakul a későbbiekben, gondolni kell arra, hogy nem valamilyen újabb autoimmun betegsége lenne, mert annak a kockázata, hogy valakinél több autoimmun betegség legyen nagyobb, ha már van egy (ez van az Édesanyjával is).

Javaslom, még hogy a későbbiekben, ha más betegség miatt amiodaron, litium, vagy néhány modern daganatellenes gyógyszert kellene szednie, akkor a pajzsmirigy működésére nagyon oda kell figyelni közben. Mert ezek mellékhatása lehet a pajzsmirigy-károsító hatás.

Van-e arra lehetősége arra, hogy meggyógyítsa valahogy az ATPO-nak, vagy az anti-Tg-nek a szintjét? Erre választ két korábbi bejegyzésemben írtam (ezek itt és itt olvashatók).   

Szerző: dr. Speer Gábor PhD.

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.

Hivatkozások. 1: Weetman AP. An update on the pathogenesis of Hashimoto's thyroiditis. J Endocrinol Invest. 2021;44:883-890. 2: Liontiris MI, és munkatársa. A concise review of Hashimoto thyroiditis (HT) and the importance of iodine, selenium, vitamin D and gluten on the autoimmunity and dietary management of HT patients. Points that need more investigation. Hell J Nucl Med. 2017;20:51-56. 3: Mincer DL, és munkatársa. Hashimoto Thyroiditis. In: StatPearls [Internet]. 2021 Jan.