Mit tanácsoljak gyermekemnek, ha pajzsmirigy betegségem van? Öröklődik?

2021.09.09

A pajzsmirigy autoimmun betegségei a leggyakoribb autoimmun kórképek. Oka: genetika (75-80%-ban) és környezeti tényezők (25-20%-ban). A genetikai faktor lehet önmagában okozó, de akár együtt a környezeti faktorral. Ez utóbbi úgy alakul ki, hogy a csak hajlammal bíró embert a káros környezeti hatás kibillenti és a genetika érvényre jut - kialakul a betegség, ami addig csak lappangott. A környezeti tényezők a következők: fertőzés, alkohol, egyes gyógyszerek, stressz (nehezen írom le, mert szinte az élet része), dohányzás, szelén- és jódhiány (ezt a kettőt átgondoltan kell kezelni). A várandósság külön említendő, mert az autoimmun pajzsmirigy betegségre genetikai hajlammal rendelkezőknél előfordul, hogy ez lobbantja be a betegséget (a várandósság száma egyre fokozza ezt a rizikót). A gyógyszerek közül a sokak által használt nemszteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID) emelem ki - nyilván a gyakori használat a rizikós.

Az egyik autoimmun pajzsmirigy betegség a Basedow-kór. A TSH receptor ellen termelődik ellenanyag leginkább (de az aTPO ellenanyag is jelen lehet). Több gént azonosítottak, melyek jelenléte a betegség kialakulásának rizikóját, hajlamát fokozzák. De nem feltétlenül adódnak át ezek szülőről a gyerekre, illetve a gyermekben olyan génhiba is kialakulhat, mely a szülőben nem volt jelen és ez már okozhatja a betegség kialakulását. Összességében a Basedow-kór 20%-ban öröklődik. Vagyis a Basedow-kórban szenvedő hívja fel gyermeke figyelmét arra, hogy vizsgáltassa majd meg magát (az említett ellenanyagot nézesse elsőként).

A másik autoimmun pajzsmirigy betegség a Hashimoto tireoiditisz. Itt főleg az aTPO nevű ellenanyag jelenik meg, de ritkábban a tireoglobulin elleni ellenanyag (anti-Tg) is jelen lehet (mindkettő egyszerre vagy külön-külön). Egy legújabb adat szerint, ha a szülőnek van Hashimoto kórja, akkor ez annak a rizikóját a gyermekében, hogy kialakuljon nála is 6,5-szeresre emeli. Vagyis ez is öröklődő megbetegedés és a tanulmány szerzői azt javasolják, hogy még 30 éves életkor előtt ellenőrizni kell azt, hogy örökölte-e valaki a szülőtől a hajlamot (az említett ellenanyagokat nézesse elsőként).

Azért fontos kérdés ez, mert ha bármelyik betegségre jellemző ellenanyagok jelen vannak a gyermekben is (vagyis a hajlam öröklődött) és a pajzsmirigye még jól működik (a TSH jó), akkor a környezeti faktorokra jobban oda kell figyelni, nehogy valami belobbantsa a betegséget. Nyilván mindenre nem lehet figyelni: pl. ha egy vírusfertőzés miatt indul be a folyamat (ilyen lehet az új koronavírus is!).

A pajzsmirigydaganatokról nem írok most itt, ezek közül több öröklődő. A megnagyobbodott (göbös vagy göbök nélküli) pajzsmirigy (golyva, strúma) is halmozódik egyes családokban, ami szintén öröklődő hajlamra utal. Ezt saját, ikrekkel végzett vizsgálataim is igazolják (Tárnoki és munkatársai). Itt is igaz, hogy a lappangó genetikai hajlamot a környezeti tényezők érvényre tudják juttatni (belobbantják). Ilyen tényező a dohányzás, a jódhiány vagy az inzulinrezisztencia. De leírtak védő faktorokat is: ilyen a fogamzásgátló használata, de ha valakinek inzulinrezisztenciája van, akkor a metformin gyógyszer ki tudja védeni a strúmát (vagy csökkenteni, ha már kialakult). A strúma családi halmozódásának kérdése ugyanakkor azért nehéz, mert a nagyon jódhiányos területen élő család tagjaiban nem a gének, hanem magának a jódnak a hiánya miatt alakulhat ki a család több tagjában - ha együtt élnek.

Mindezeket a rendelésen érdemes átbeszélni, hogy hajlam esetén a gyermeket meg lehessen óvni a bajtól: legalább amibe bele tud szólni (vagyis a környezeti faktort) azt ismerje.

Szerző: dr. Speer Gábor PhD.

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.   

Hivatkozások. 1: Pujol-Borrell R, és munkatársai. Genetics of Graves' Disease: Special Focus on the Role of TSHR Gene. Horm Metab Res. 2015;47:753-766. 2: Kim HJ, és munkatársai. Familial Risk of Hashimoto's Thyroiditis Among First-Degree Relatives: A Population-Based Study in Korea. Thyroid. 2021;31:1096-1104. 3: Tárnoki AD, és munkatársai. Genetic and environmental influence on thyroid gland volume and thickness of thyroid isthmus: a twin study. Arch Endocrinol Metab. 2015;59:487-494. 4: Antonelli A, és munkatársai. Graves' disease: Epidemiology, genetic and environmental risk factors and viruses. Best Pract Res Clin Endocrinol Metab. 2020;34:101387.