Nem érzi a keserű ízt? Nagyobb eséllyel lehet pajzsmirigy betegsége!

2021.06.02

Túl keserűnek érzi a brokkolit vagy a tonikot? Akkor Ön valószínűleg ún. szuperízlelő, aki nagyon érzékeny a keserű ízre. Vagy inkább nem, illetve csak alig érzi a keserűt? A világon az emberek 30%-a nem érzi a keserű ízt. Magyarországon ez 32%. Mindennek az alapja az, hogy a keserű ízt érzékelő receptorok (nevük TAS2R) egyes emberekben hibásak és nem, vagy csak alig érzékelik a keserű ízt. Másokban viszont jól, vagy túl jól működnek (az utóbbiak a szuperízlelők).

A keserű íz érzékelése a mérgek elkerülése miatt is létfontosságú. Ezért a keserű ízt íztelennek érzők ekkora gyakorisága rejtély: ha a keserű érzékelése életfontosságú, hogyan terjedhetett el ennyire egy olyan variáns, amelynek hordozói nem érzékelnek keserű anyagokat?

De mi köze ennek a pajzsmirigyhez?

Pajzsmirigybetegek között a keserű ízt nem érzők aránya magasabb: egy vizsgálatban 68% volt, míg csak 32% érezte ezt az ízt. Akiknek göbös strúmájuk van, azok között is jóval gyakoribb a keserű ízt nem érzők gyakorisága. Pajzsmirigy alulműködésben, de ennek egy enyhébb formájában, a szubklinikus hipotireózisban is gyakoribb a keserű íz érzésének hiánya. Egyik magyarázata ennek, hogy akik nem éreznek keserű ízt, gyakrabban esznek olyan ételeket, amik keserűek és egyben ún. golyvaképzők. Ezek olyan kémiai anyagok, amik a pajzsmirigysejtekre károsak, illetve a pajzsmirigy hormonok kialakulását gátolják. Ezért strúmát, hipertireózist, vagy hipotireózist okozhatnak. Ilyen étel a brokkoli pl., ami keserű. Ismert, hogy egyesek képesek felismerni a brokkoli keserű ízét, míg mások nem.

A másik ok pedig a keserű íz érzete és a pajzsmirigy működés kapcsolata között a következő: a keserű ízt érzékelő receptorok (TAS2R) a nyelven kívül a szervezet egyéb helyein is vannak: a pajzsmirigyben is. Itt azonban más szerepük van: befolyásolják a mirigy jódfelvételét, ezáltal a hormonszintézisét. Azok az eltérések a TAS2R receptorban, ami a keserű íz érzését nem váltják ki - mert rosszul működnek - rosszul teljesítenek a pajzsmirigy hormonképződésének segítésében is. Ezért függ össze az ízlelés és a pajzsmirigy működése.

Keserű élelmiszer a kávé, a kakaó is. Az egyik élelmiszerkészítési módszer - a fermentáció - során is előáll keserű íz: ilyen a sör, bizonyos sajtok, szójaszósz. Vannak, akik ezeket nem tudják enni, annyira keserű nekik mások, meg nem is érzik.

Nyelvégésben szenvedők 60%-a nem érzi a keserű ízt. Nem meglepő, hogy köztük a pajzsmirigy alulműködés előfordulása gyakoribb volt, és közük nagyobb arányban vannak jelen pajzsmirigy ellenes ellenanyagok is. Fordítva is igaz: pajzsmirigy alulműködésben gyakoribb a keserű íz érzetének hiánya és a nyelvégés is.

Vannak, akiknek a pajzsmirigy túlműködésre propiltiouracil (Propycil) nevű gyógyszert írnak fel, de olyan keserűnek érzik ezt, hogy nem tudják szedni. Ez azért van, mert a Propycil és a keserű ízt okozó vegyületek kémiailag nagyon hasonlóak. Így a keserű ízt erősen érző (szuperérzékelő) nem tudja ezt a gyógyszert szedni. 

Mindezekről beszélni kell a rendelésen. És arról is, hogyan függ össze mindez a COVID-19 megbetegedéssel. Mert összefügg... 

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.

Szerző: dr. Speer Gábor PhD.

Hivatkozások. 1: RJ McConnell, és munkatársai. Defects of taste and smell in patients with hypothyroidism. Am J Med. 1975;59:354-364. 2: HS Shivaprasad, és munkatársai. Role of phenylthiocarbamide as a genetic marker in predicting the predisposition of disease traits in humans. J Nat Sci Biol Med. 2012;3:43-47. 3: F. Femiano, és munkatársai. Burning mouth syndrome (BMS): evaluation of thyroid and taste. Med Oral Patol Oral Cir Bucal. 2006;11:E22-E25. 4: K. Baskoy és munkatársai. Is There Any Effect on Smell and Taste Functions with Levothyroxine Treatment in Subclinical Hypothyroidism? PLoS One. 2016;11:e0149979. 5: AA Clark, és munkatársai. TAS2R bitter taste receptors regulate thyroid function. FASEB J. 2015;29:164-172.