COVID-19 és a pajzsmirigybeteg

2020.09.23

Követve a COVID-19 járvány orvosi irodalmát, nem gondolom egyértelműen azt, hogy egy magát egészségesnek tudó ember nem baj, ha átesik rajta, majd kialakul a védettsége a vírus (SARS-CoV-2 a neve) ellen és aztán túl is van az egészen. Adatok alapján a fertőzésen akár teljesen tünetmentesen átesett egészségesek egy részében is maradandó szervi károsodások maradhatnak vissza. Egy jól kezelt pajzsmirigybeteg (mindegy, hogy túl- vagy alulműködésben szenved), a betegsége mellett tökéletes egészségi állapotban lehet, de a fentiek és a következők miatt azt gondolom, hogy tegyen meg mindent azért, hogy elkerülje a COVID-19 fertőzést.

A COVID-19 járványt okozó koronavírus (a képen látható piros színű tüskéivel, koronáival) az ACE2 enzim (neve angiotenzin-konvertáló enzim 2) nevű anyaghoz (fehérje, enzim) kötődve - a segítségével - jut be a sejtekbe és fertőzi meg azokat, de ezt használja fel a sejtben való szaporodásra is. A légutakban (így a tüdőben is) van a legtöbb ACE2, de a szívben, erekben, a gyomor-bélrendszerben és a vesében is sok található. Ez magyarázza a légúti, gyomor- és bélrendszeri tünetek gyakoriságát és súlyosságát a fertőzésben, valamint arra is magyarázatot ad, hogy miért lehetnek maradandó szív- és érrendszeri károsodások COVID-19-ben.

A pajzsmirigyben is sok ACE2 van! Ezért írnak le olyan eseteket, amikor a vírus akut pajzsmirigy-gyulladást (neve szubakut, de Quervain-tireoiditisz) okozott. Ezt a gyulladást sokfajta vírus is kitudja váltani a pajzsmirigyben és gyakran olyan tünetekkel jár, mintha megfázás kapcsán torokgyulladása lenne valakinek, majd magától meggyógyul és a beteg nem is tudja, mi volt pontosan a baja. De az is előfordul, hogy súlyosabb, fájdalmas panaszokat okoz és a beteg szteroid-kezelésre is szorul a gyulladás kezelésére. Erre a gyulladásra jellemző, hogy először pajzsmirigy túlműködéssel jár, amit aztán alulműködés követhet. Ez még az enyhébb formában is előfordulhat, de a súlyos típusában a pajzsmirigy túl- és alulműködést a beteg méginkább megszenvedi és az is előfordul, hogy maradandó pajzsmirigy-alulműködés lesz a gyulladás végeredménye.

A fentiek egy eleve pajzsmirigybetegségben szenvedőt még jobban meg tudnak viselni, ezért: Maszk, Távolságtartás, Kézmosás (MTK) és normális D-vitamin szint. Erre való ügyelést tartom a legfontosabbnak, amit meg lehet tenni a COVID-19 fertőzés rizikójának csökkentése érdekében.

Sok bizonyíték van arra, hogy a csontokra való előnye mellett a D-vitaminnak vírusellenes hatása is van, előnyösen befolyásolja az immunrendszer védekező, vírusölő működését, illetve, hogy a D-vitamin-hiánynak szerepe van a COVID-19 megbetegedés súlyosabb szövődményei kialakulásának rizikója fokozódásában (ezt írtam meg egy 2020 májusi, szakembereknek szóló, de bárki számára elérhető cikkben a medicalonline orvosi portálon: https://medicalonline.hu/cikk/a_d_vitamin_potlas_elonyei_covid_19_ben__valos_hatas_vagy_alhir).

Az EMMI által kibocsájtott szakmai, "A 2020. évben azonosított új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzések (COVID-19) megelőzésének és terápiájának kézikönyve" megelőzés fejezetében a következőket írja le: "A szervezet ellenállóképességét, az immunrendszert különböző vitaminok szedésével erősíteni lehet. Vírusellenes vitamin nincsen, de a szervezet védekezésében meghatározó sejtjeink működése külső támadás esetén fokozottan igényelhet külső erőforrásokat. A C és D vitamin esetében nem a speciális hatásaik, hanem az általános kondicionáló szerepük fontos."

Nem eléggé tudott, hogy a D-vitamin elnevezése rossz, mert valójában nem vitamin, hanem hormon. Ezért ez egy endokrinológiai tudástárban is fontos, így a későbbiekben szó lesz a D-vitaminról is.

A rendelésemen az elmúlt időben a szokásosnál több szubakut pajzsmirigy-gyulladással jelentkező beteg volt, de az új koronavírus egyelőre nem igazolódott kiváltó okként. 

Írta: dr. Speer Gábor

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.

Hivatkozások. 1: A. Brancatella, és munkatársai. Thyroiditis After Sars-COV-2 Infection. J Clin Endocrinol Metab. 2020:105:dgaa276. 2: S. Ippolito, és munkatársai. SARS-CoV-2: A Potential Trigger for Subacute Thyroiditis? Insights From a Case Report. J Endocrinol Invest. 2020:1-2. 3: E. Asfuroglu Kalkan, és munkatársa. A case of subacute thyroiditis associated with Covid-19 infection. J Endocrinol Invest. 2020:1-2. 4: S.A.M. Mattar, és munkatársai. Subacute thyroiditis associated with COVID-19. BMJ Case Rep. 2020:13:e237336. 5: M. Mateu-Salat, és munkatársai. SARS-COV-2 as a trigger for autoimmune disease: report of two cases of Graves' disease after COVID-19. J Endocrinol Invest. 2020:43:1527-1528. 6: I. Muller, és munkatársai. SARS-CoV-2-related atypical thyroiditis. Lancet Diabetes Endocrinol. 2020:8:739-741.