Várandóság immuno-endokrinológiai szempontból. Gond esetén ez is fontos 

2023.02.21

Azt gondolom sokan csak most olvassák először, hogy a bejegyzésem címe szempontjából az egészséges várandósság nagyon-nagyon leegyszerűsítve 3 fázisból áll: egy rövid gyulladásból, majd az ezt követő hosszú gyulladáscsökkentett (immun-alkalmazkodott) állapotból. A vajúdást majd a szülést ismét egy gyulladás okozza. 

Ezen fázisok megbomlása, vagy nem kellő kialakulása meddőséghez, spontán vetélésekhez, koraszüléshez is vezethet. 

A megtermékenyített petesejt, csak akkor tud a méh falába beágyazódni, ha ott helyi gyulladás-szerű (pro-inflammatórikus) állapot van! Ez nem a lázzal járó, fertőzés okozta gyulladás-fajta! Ez a méh falának, majd a magzatot körülvevő szerveknek az ún. steril gyulladása. Ezt az ide vándorló, illetve itt kialakult/átalakult olyan immunsejtek okozzák, amik helyi gyulladást provokálnak: ún. Th1 típusú immunsejtek és az általuk termelt anyagok (citokinek) szaporodnak fel ekkor. Ez azért kell, mert a gyulladás fellazítja a méh szövetét és a lazább szerkezetű méhbe a megtermékenyített petesejt be tud ágyazódni. Ez a steril gyulladás érbőséget is okoz, ami azért fontos, hogy a beágyazódott petesejt körül meg tudjon indulni a magzatot körülvevő hártyák/membránok (magzatburok) kialakulása.

Csak néhány részlet (a rengeteg közül), aminek a megismerése fontos lehet: az első trimeszterben az ún. deciduális NK (dNK) sejtek alkotják a méh falában lévő immunsejtek döntő többségét. Ezek az NK sejtek terhességi változatai. Az NK sejtek a Th1 típusú immunrendszer fontos részei, hatékonyan, gyulladást okozva gyilkolják az idegen anyagokat (pl. sejteket, mikroorganizmusokat). A "jóindulatú" dNK sejtek szükség esetén át tudnak alakulni a hagyományos NK sejtekké, ha a várandósság nagy része alatt a visszafogottabb immunrendszerben (Th2 típusú) a magzatot mikroorganizmusok támadják meg és meg kell ölni ezeket. A dNK sejtek az érfejlődést és a magzati membránképződést segítik és kezdetben részben ők okozzák a gyulladást. Amit aztán le is állítanak - szintén ők, avval, hogy nő a mennyiségük. A dNK sejtek száma a 20. terhességi héttől csökkenni kezd, szüléskor el is tűnnek. mert ekkor megint a gyulladásnak kell dominálnia.

A terhesség az anyai szervezetnek több szempontból is óriási tette. A magzat az anya számára immunológiailag részben idegen, mert testével idegen antigéneket (jeleket) hordoz. Az anya immunrendszere természetesen felismeri ezt, de ennek hatására nem az történik, mint bármikor máskor, ha idegen anyag kerül az ember szervezetébe. Nem védekezés indul el, nem kilökés, hanem olyan immunrendszeri válasz, ami elfogadó! Az immunrendszer úgy módosul, hogy nyugodtabbá (gyulladáscsökkenéssel reagálóvá) válik, de ha szükséges azért tudjon védekezni, ha a magzatot bármilyen fertőzés támadja meg.

Vagyis a magzat, mint részben idegen, nem immunreakciót vált ki, hanem okos immun-alkalmazkodást. Beindít egy olyan immunórát ("immun-pacemakert"), ami kezdetben gyulladást okoz a méhben, majd gyulladásellenes hatású, és a végén ismét gyulladást hoz létre, ami a születést elindítja (a végén immunológiailag mintegy "elege lesz" az anya szervezetének a magzatból és kilöki, azaz megszületik).

Az anya elfogadóbb immunállapotát a magzat-anya-magzatburok egysége okozza. A magzatnak állandóan jeleznie kell, hogy ott van, mint idegen, mert az evvel indított, majd fenntartott folyamatok kellenek az egészséges terhességhez, ugyanakkor vigyázni is kell rá támadáskor, vagyis ekkor azonnal erős immunrendszer kell. A magzat testéből a magzatvízbe leszakadó apró kis idegen anyagok (pl. DNS darabok, sejtek) fenntartják az immun-stabilitást. Ezek segítségével jön létre a balansz a gyulladás (pro-inflammáció) és a gyulladáscsökkentett (anti-inflammáció) állapot között. Vajúdáskor (a 37.-40. héten) a magzatról leszakadó sejtek száma megnő, sőt a magzat tüdejéből erős immunválaszt kiváltó anyag (a fibronektin) szabadul fel. Mindezek hatására erős immunreakció indul el és ismét gyulladás provokálódik.

A megtermékenyítés után, ahogy megkezdődik a magzat növekedése/fejlődése a pro-inflammációs állapotból anti-inflammációs állapotba kerül a méh és minden magzat körüli szerv. Tehát az anya immunrendszere a méhben egy kevéssé idegen-gyilkos, enyhébb, inkább gyulladásellenes sejtekkel és anyagokkal (citokinek) reagáló ún. Th2 típusú immunsejtekkel működő állapotba kerül. Ennek része, hogy csökken az NK sejtek száma és nő a dNK sejteké. Helyi immunalkalmazkodás alakul tehát ki.

Néhány evvel kapcsolatos fontos endokrinológiai tény:

  • A progeszteron - számos előnyös hatása mellett - várandósságban immunmodulátor: a gyulladás-szerű állapotot csökkenti, a Th2-hatást növeli, a Th1 és NK hatást pedig csökkenti. Minden intrauterin fertőzés csökkenti a progeszteron szintet és növeli a Th1 immunaktivitást a magzat körül.
  • Visszatérő vetélésben magas lehet az NK szint (a terhesség alatt, nem előtte! Ezért értelmetlen nem várandósan vizsgálni ezt!).
  • A Th1-Th2 immunaktivitás rossz megoszlása, szabályozása terhességi szövődményeket (spontán abortuszt, koraszülést, terhességi toxémiát) okozhat.
  • Meddőséghez akár beágyazódási hiba is vezethet, amit a méh "túlzott gyulladása" vagy elmaradó "kellő gyulladása" is okozhat.
  • A normál terhesség leghosszabb ideje alatt a Th2 aktivitás tehát nagyobb, mint a Th1. Ha Th1 aktivitás magasabb az terhességi szövődményekhez vezethet.
  • Az alacsony ösztrogén szint Th1 szintet növel, a magasabb ösztrogén szint pedig Th2 szintet emelő.

Mindezek azért lehetnek fontosak, mert ha az említett terhességi problémák, vagy meddőség merül fel, akkor szükséges immunológussal beszélni. Ha pedig minden alapvetően elvégzendő vizsgálat rendben van, mégis baj van, érdemes átgondolni, milyen egyéb segítségek merülhetnek fel, amik támogathatják ezt az anyai "immunórát".

A címlapkép szerzője a Med Art Studios

Szerző: dr. Speer Gábor PhD.

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt. 

Hivatkozások. 1: Zhang, X. és munkatársa. Role of Decidual Natural Killer Cells in Human Pregnancy and Related Pregnancy Complications. Front Immunol. 2021;12:728291. 2: Challis, J.R. és munkatársai. Inflammation and pregnancy.Reprod Sci. 2009;16:206-215. 3: Peterson L.S. és munkatársai. Multiomic immune clockworks of pregnancy. Semin Immunopathol. 2020;42:397-412. 4: Abu-Raya, B. és munkatársai. Maternal Immunological Adaptation During Normal Pregnancy. Front Immunol. 2020;11:575197.