Táv-terhesgondozás pajzsmirigy alulműködés esetén

2022.07.04

Ezt a rendelést az általam kezeltek, gondozottak számára hoztam létre, ha

  • a várandós már a terhessége előtt is pajzsmirigy alulműködéssel kezelt,
  • pajzsmirigyhormon-kezelést kellet kapnia a sikeres terhességért,
  • a várandósság alatt derül ki pajzsmirigy alulműködés,
  • kezeletlen szubklinikus pajzsmirigy alulműködésben szenved,
  • fokozott a pajzsmirigy alulműködés kockázata (pl. antitestek jelenléte miatt).

Ehhez TSH és fT4 szintek ellenőrzése szükséges és elegendő. Én az Amerikai Pajzsmirigy Társaság (ATA) irányelvéhez igazodva, a következőképpen ellenőrzöm a TSH és fT4 hormonszinteket:

  • az 1. trimeszterben 4 hetente,
  • a 2. trimeszterben 4 hetente,
  • a 3. trimeszterben a 26. és a 32. terhességi hét között egyszer, és
  • a szülést követően 6 héttel.

A gondozás úgy zajlik, hogy az elkészült (bárhol elvégzett) és számomra e-mailben elküldött TSH és fT4 laboreredmény gyorsan véleményezésre kerül, így - ha az szükséges - a változtatás a kezelésben azonnal megtörténik. Minden e-mailben történő egyeztetésről ambuláns távkonzultációs lapot (és ha szükséges orvosi receptet is) küldök. A pajzsmirigy terhességi távkonzultáció összege 25 000 Ft. (egyezik egy megjelenéssel). 

A pajzsmirigy gondozás miatt szükséges vérvételek összehangolandók a várandós gondozásban kötelezően előírt minimum-vérvételekkel. Segítségképpen, az első - a hazai protokoll szerint előírt - vérvételnek a 12. terhességi hétig meg kell történnie. A 2.-ra a 24.-28. héten sort kell keríteni (ebben van a cukorterhelés is). A 3. kötelező vérvételre pedig a 36.-37. héten kerül sor (de ez utóbbiban a pajzsmirigyet már nem szükséges ellenőrizni).   

Ha a pajzsmirigy alulműködés kapcsán a terhességi távgondozást nem általam már gondozott várandós kívánja igénybe venni, akkor ezt egy személyes vagy távkonzultáció előzi meg a korrekt ellátás miatt

A pajzsmirigy terhességi távkonzultációs gondozásra az alábbiak kitöltésével tud jelentkezni

Az irányelvek szerint a várandósság előtt pajzsmirigy alulműködésben (hipotireózisban) szenvedő vá­randósok 25%-a, de egyesek szerint 85%-a esetében kell majd emelni a napi dózist, és körülbe­lül 25-30%-kal. Vannak arra utaló ada­tok, hogy a várandósság előtt 1,2-1,5 mIU/l-es TSH-szintű terhesek esetében erre nem lesz szükség. Nincs azonban jó módszer az alulműködő várandósok hormon-pótlásának várható emelésére. Ezért javasolt a terhesség kiderülésekor az azonnali, majd a gyakori kontroll. 

Vannak, akik úgy gondolják, hogy a várandósság alatti első azonnali hormon-emelés a követke­ző séma szerint lehetséges: a pajzsmirigy hormon adagot, ha az 100 μg alatti napi dózis volt a terhesség előtt, 25 μg-mal lehet megemel­ni azonnal a terhesség elején, míg 100 μg feletti napi adag esetén 50 μg-mal az első TSH-ellenőrzésig.

Ha a várandósság alatt megemelték a pajzsmirigy hormon adagját, a szülés után vissza lehet térni a korábbira, és 6 héttel a szülés után esedé­kes az első TSH-kontroll, bár Hashimoto tireoiditisz miatti alulműködésben a szülés utáni adag akár 50%-ban is magasabb lehet a szülés előttihez képest. Ha a váran­dós csak a pajzsmirigy elleni antitestek je­lenléte miatt kapott kezelést, az a szülés után elhagyható, és először 6 hét múlva TSH-kontroll szükséges. Akik szubklinikus hipotireózis miatt kaptak a várandósság alatt pajzsmirigy hormont, azoknál is nagy valószínűséggel el lehet hagyni, különösen, ha az napi 50 μg-nál kevesebb volt, és 6 hét múlva esedékes ekkor is az első TSH-kontroll.

Én a fentieket figyelembe véve javaslom betegeimnek a leírt időpontokban való ellenőrzéseket. (Az Európai Pajzsmirigy Társaság (ETA) a TSH-ellenőrzést 4-6 hetente javasolja, és legalább egyszer-egyszer a 2. és a 3. trimeszterben. A jóval ritkább pajzsmirigy túlműködés esetén más a gondozási stratégia).

Szerző: dr. Speer Gábor PhD.

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.

Hivatkozások. 1: Alexander E.K, és munkatársai. 2017 Guide­lines of the American Thyroid Association for the Diagnosis and Management of Thyroid Disease During Pregnancy and the Postpartum. Thyroid. 2017;27:315-389. 2: Lazarus J, és munkatársai. 2014 European Thyroid Association Guidelines for the Management of Subclinical Hypothyroidism in Pregnancy and in Children. Eur Thyroid J. 2014;3:76-94. 3: Speer G. A pajzsmirigyműködés jelentősége fertilis korú nőkben: meddőség, terhesség és a post partum időszak. Orv Hetil. 2013;154:2017-2023. 4: Speer G. Pajzsmirigy-alulműködés a várandósság tervezése és a várandósgondozás során. Orvostovábbképző Szemle. 2021;3:29-34.