Pajzsmirigy-alulműködésre szedett gyógyszer elhagyása

2021.02.19

Van két dolog, ami a kívülállónak egyszerűnek tűnik az orvoslásban, de nem könnyű. Kimondani valakiről, hogy nem beteg és egy korábban krónikus betegség miatt szedett gyógyszer végleges elhagyását támogatni. Mindezek miatt gyakori a polipragmázia jelensége. Ez azt jelenti, hogy a szükségesnél több gyógyszer kerül alkalmazásra egy beteg esetén. Magyarul: olyan gyógyszer szedése, amit nem kellene.

Egy 2020 decemberében ismertetett vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy azon betegek kicsit több, mint harmada, akik valós pajzsmirigy-alulműködés (hipotireózis), vagy szubklinikus hipotireózis miatt hormonpótlásban részesültek és azt önkényesen abbahagyták, később normális pajzsmirigy hormonszinttel rendelkeztek. (A szubklinikus hipotireózis azt jelenti, hogy a pajzsmirigy hormonok - fT3, fT4 - szintjei normálisak, de a TSH magas. Ekkor, ha a TSH nem éri el a 10 mIU/l értéket, de a betegnek panaszai vannak, meg lehet próbálni a pajzsmirigy hormon kezelést. Aztán azonban át kell értékelni közösen, hogy ez hasznos-e a betegnek.)

A vizsgálatban az orvosok meghatározták azt, hogy mely betegek voltak azok, akik az önkényes gyógyszerelhagyás után a legnagyobb eséllyel nem kerültek bajba és normális hormonszintjük maradt meg. Igen, valójában jól jártak, de nem győzöm hangsúlyozni, hogy csak az ilyen betegek egyharmada járt jól, kétharmaduk pajzsmirigy-alulműködésben szenvedett a gyógyszer elhagyása után, vagyis a döntésük rossz volt.

Azok jöttek ki a legnagyobb eséllyel jól az önkényes gyógyszerelhagyásból, akik szubklinikus pajzsmirigy-alulműködés miatt kaptak hormont és nem volt pajzsmirigy elleni ellenanyaguk (anti-TPO és/vagy anti-TG), és a pajzsmirigy ultrahang vizsgálatuk lelete is teljesen negatív volt mikor a gyógyszert kapták.

Ennek az eredménynek az ismerete és a következtetések levonása az orvos feladata, nem azt akarom vele sugallni, hogy az olvasó a pajzsmirigy-alulműködése miatt szedett gyógyszerét hagyja el, vagy kezdeményezze annak elhagyását az orvosánál. Hanem azt, hogy ha valaki évek után úgy érzi, hogy nem jó a már régóta megszokott pajzsmirigy hormon-pótlás (pl. túl soknak érzi és mellékhatásokat panaszol), vagy ha elhagyta (illetve csökkentette az adagot) saját maga, akkor azt vállalja fel és menjen kontrollra endokrinológushoz és az eredmények alapján döntsenek újra. Ha pedig az önkényes, vagy közös döntés alapján született gyógyszer-elhagyást követő eredmények jók, akkor tudjon róla, hogy ez nem meglepő jelenség.

Nekem ez a vizsgálat nagyon fontos ismeretet adott és több esetben fogom magam is javasolni a kezelés újraértékelését.

Szerző: dr. Speer Gábor PhD.

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.

Hivatkozás. N. Burgos, és munkatársai: Clinical Outcomes After Discontinuation of Thyroid Hormone Replacement: A Systematic Review and Meta-Analysis. Thyroid. 2020 December 29.