A vitiligo kockázatot jelent a pajzsmirigyre

2022.03.02

A vitiligo (fehérfolt-betegség) oka az, hogy a bőr elveszti a pigmentjeit, ezért fehér foltok lesznek a bőrön. A bőr színét az ún. pigmentsejtek adják (ezek pigmentanyagot termelnek és raktározzák magukban). De nem csak a bőr, hanem a haj színét is ezek adják (vagyis kísérheti korai őszülés, de a szempillák, szemöldök, szakáll és bajusz kifehéredése is). A test bármely részén jelentkezhet, de főleg a fénynek kitett helyeken alakul ki: a kezeken, karokon, az arcon, az ajkakon. 30 százalékban genetikai adottság (ha a szülőnél kialakul, akkor 30% az esélye annak, hogy gyermekénél is lesz). Hátterében autoimmun ok van, vagyis a szervezet védekezőrendszere pusztítja el a saját pigmenteket termelő sejteket (nevük melanociták).

Bizonyított, hogy ha valakinek van egy autoimmun betegsége, akkor annak a kockázata, hogy legyen egy másik is - megnő. Ezért nem meglepő, hogy a vitiligos betegek akár 52%-ának lehet pajzsmirigy betegsége is és akár 90%-ukban jelen lehet valamelyik pajzsmirigy-elleni antitest. Tehát, a vitiligos betegek nagyobb arányban szenvednek Hashimoto-kórban, vagy Basedow-kórban, de a pajzsmirigy daganat előfordulása is gyakoribb köztük.

Ezért, én is azt javaslom, hogy ha valakinek vitiligo-szerű pigmenthiánya van, akkor meg kell vizsgálni, hogy nincs-e pajzsmirigy betegsége vagy rizikója rá.

Szerző: dr. Speer Gábor PhD.

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.

Hivatkozás. Eleftheriadou V, és munkatársai. British Association of Dermatologists guidelines for the management of people with vitiligo 2021. Br J Dermatol. 2022;186:18-29.