A naptej és a hormonok...

2023.08.09

Egy korábbi bejegyzésemben már írtam a kozmetikumokban lévő olyan összetevőkről, amik a hormonrendszert károsíthatják. A hormonrendszert befolyásoló anyagokat endokrin diszruptoroknak nevezik. Ezek élelmiszerekben is előfordulhatnak, ám akár a nem feldolgozott, természetes élelmiszerekben is (de erről is írtam korábban).

Ami a kozmetikumokat illeti, az ezekben előfordulható parabén-nek nevezett összetevőt is kerülni kell. A parabéneket tartósítószerként használják a kozmetikumokban és testápolási termékekben. De gyógyszerek (!), élelmiszerek tartósítására is használják. A parabénekkel az a baj, hogy állatkísérletekben ösztrogénszerűen viselkednek és ezért károsítják a hormonrendszert. Nem kizárt, hogy emberre is így hatnak.

Segítségként parabének a következők:

 • Metilparabén (E218),

 • Etilparabén (E214),

 • n-Propilparabén (E216),

 • Butilparabén,

 • Izobutilparabén,

 • Izopropilparabén,

 • Benzilparabén,

 • valamint mindezek sói.

Azonban egy USA-beli szervezet (neve EWG) legújabb figyelmeztetése szerint a napolajak is tartalmaznak olyan összetevőket, amik károsíthatják a hormonrendszert. Ilyen napolajokban előforduló összetevők:

 • Oxibenzon (benzofenon-3),
 • Oktinoxát,
 • Homoszalát,
 • Avobenzon.

Az oxibenzon ösztrogénként hathat, az oktinoxát pedig állakísérletekben befolyásolja a pajzsmirigy és a nemi szervek működését. És még egyszer, nincs adat arra, hogy ez emberben ne így lenne. De egyes naptejekben van parabén is.

Az EWG-nek van egy friss listája is arról, hogy ezeken felül milyen összetevőket kell még kerülni a naptejekben. Sőt, keresni lehet a weboldalon egyes napolajak összetevőit is. De találtam egy hazai weboldalt, ahol szintén fel vannak tüntetve a nálunk kapható napolajak és a bennük lévő összetevők. Ez is nagyon jó! Az EWG szerint a spray formát azért érdemes kerülni és kenhetőt venni, mert a fizikai fényvédőként alkalmazott és hatékony, ezért elterjedt, titánium-dioxid belélegezve rákkeltő, a bőrön pedig nem. Az 50-s fényvédő faktor (SPF) már teljesen megakadályozza azt, hogy a bőrben D-vitamin készüljön az UVB hatására. De a leégés és az UVB sugárzás annyira káros, hogy ezt be kell vállalni. Azt gondolom ez nem baj, mert nyáron a szórt fényben való 15-30 perces fény is képes már D-vitamint készíteni és ezért nem kell pótolni külön.

A kép, amit a bejegyzés közepére tettem, azt mutatja frappánsan, hogy - ezen szervezet szerint - mit kell kerülni napolaj vásárlásakor. Igyekeztem tájékozódni, és a felsorolt összetevők előfordulnak a nálunk kapható naptejekben is. Érdemes okosan, tudományosan választani, különösen, ha gyerekekről van szó. Remélem segít ez is ebben.

Szerző: dr. Speer Gábor PhD.

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.

Hivatkozások.

1: https://www.ewg.org/sunscreen/report/the-trouble-with-sunscreen-chemicals/

2:https://www.ewg.org/sunscreen/best-sunscreens/best-beach-sport-sunscreens/?utm_campaign=2022Confirmation&utm_medium=email