Kozmetikumok és hormonbetegségek

2020.10.04

A rendelésen egy betegem említette, hogy az egyik közösségi portálon futó csoportban az a hír járja, hogy akár már a dezodort a nyakra permetezve is káros hatású lehet egy pajzsmirigybetegnek. Újabb álhír - amit elsőre nevetségesnek gondoltam -, de később arra jutottam, hogy inkább utána járok, mi lehet ez, jobb rájönni, és elmagyarázni.

Íme. Egy kozmetikumban alapvetően két fajta egészségkárosítást okozhat egy alkotó (vegyület) az arra érzékenyekben. Az egyik a bőrallergia (ez a gyakoribb), a másik pedig - és ez a félreértés tárgya - az ún. endokrin diszruptor hatás. 

Endokrin diszruptoroknak nevezzük a hormonális rendszert megzavaró vegyületeket (akár kis dózisban is bejutva a szervezetbe), amik leginkább a nemi hormonok működését, a pajzsmirigyet és a testsúlyt befolyásolják. Az emberi szervezet folyamatosan több, különböző forrásból származó endokrin diszruptor hatásnak van kitéve, mert ezek a vegyületek lehetnek a növényvédő szerekben, ételekben, csomagolóanyagokban vagy a kozmetikumokban.

A legsúlyosabb endokrin diszruptorokat kivonták a forgalomból, de sajnos maradt még, melyek káros hatása nem tisztázott egyértelműen! Ilyen vegyület lehet a kozmetikumok gyártásához, a gyógyszer-, illetve élelmiszeriparban használt tartósítószer: a parabén. Ilyenek lehetnek a fenolok (fenolszármazékok, pl. triclosan), amit szintén használ a kozmetikai ipar, például az ajakrúzsokban, körömlakkokban és különböző sminktermékekben. Az endokrin diszruptor vegyületek különböző módokon képesek a szervezet védőrétegein átjutni: szájon át a tápcsatornában felszívódva, a bőrön keresztül, illetve nyálkahártyákon (szem-, orrüreg-, száj-, és légutak nyálkahártyáján) keresztül is.

Egyes parfümökhöz használt, petróleumból származó illatanyagok is lehetnek endokrin diszruptorok. Ezeket nem lehet megtalálni a dobozon, mert nem nevesítik pontosan a kozmetikumon, hanem egy gyűjtőnevet tüntetnek fel: az amerikai termékek címkéjén "Fragrance", míg az európai termékeken "Parfum" néven szerepelhetnek. Ez alatt a kifejezések alatt természetes vagy mesterséges illatanyagok egy meg nem határozott keverékét kell érteni. Vagyis az általános "illatanyag" megnevezésnél nem lehet pontosan tudni, hogy mit is takar.

A következő ilyen vegyület egy ételben van: ez a szója. Erről majd külön bejegyzésben lesz szó. Most csak annyit, hogy azért, mert sok benne a fitoösztrogén, amely az ösztrogén (női nemi hormon) hatását utánozza. Ez lehet bizonyos állapotokban előnyös is, attól függően, hogy valakinek mennyi a saját ösztrogén szintje. A pajzsmirigyhormonnal kezeltek esetén - egy korábbi bejegyzésem során - már említettem a szója káros hatását.

Van egy weboldal, ahol, ha beírjuk a kozmetikum nevét, akkor meg lehet találni, hogy van-e benne allergiát, vagy egyéb károsodást okozható (akár endokrin diszruptor) vegyület, vagy fordítva, ha beír valaki egy vegyületet, megnézheti, melyik kozmetikumok tartalmazzák azt: https://www.ewg.org/skindeep/

Ez nem azt jelenti, hogy az említett vegyületek mérgezők! Hanem azt, hogy egy endokrinológiai betegségben szenvedő beteg, aki jól van gondozva, de mégis azt észleli, hogy néha vannak tünetei, vagy a már beállított gyógyszer nem olyan hatékony, akkor felmerülhet, hogy ez történik vele. Vagyis, igen, ritkán előfordulhat, hogy egy dezodor káros a pajzsmirigybetegnek, de messze nem evvel kell kezdeni azt, hogy miért nincs a beteg jól, vagy miért nem lehet beállítani a kezelést! Már csak azért sem, mert az Európa Unió is odafigyel erre a hatásra és folyamatosan figyeli a kozmetikumokat (itt meg is nézhető: https://ec.europa.eu/info/policies/endocrine-disruptors_en). 

Jó, hogy a betegem említette a problémát és átgondolásra késztetett, így a rendelésemen is tisztázni tudom, ha felmerül a kérdés.

Írta: dr. Speer Gábor

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.

Hivatkozások. 1: Csaba Gy. A hormonális rendszer válsága: az endokrin diszruptorok egészségügyi hatásai. Orvosi Hetilap. 2017;158:1443-1451. 2: Dudutz Gy, és munkatársai. Fontosabb endokrin diszruptor vegyületek és az élő szervezetekre kifejtett hatásaik. Orvostudományi Értesítő. 2009,82:156-164.