A biotin szedése meghamisíthatja a pajzsmirigy-leletet!

2022.06.05

Nálam is járt olyan beteg, aki pajzsmirigy túlműködésére utaló leletet hozott, annak ellenére, hogy semmi panasza sem volt. Nem írtam fel neki rögtön gyógyszert, mert az azonnali kezelés helyett ekkor gyanakodni kell: meg kell kérdezni például, hogy szed-e biotint nagy adagban. Ugyanis igazolt, hogy a nagyobb dózisban szedett biotin meghamisíthatja a pajzsmirigy laboreredményeket. Olyan leletet eredményezhet, mintha az egyénnek autoimmun pajzsmirigy-túlműködése lenne (Basedow-kór). Ez felesleges kezelést is jelenthet. A biotin okozhatja azt is, hogy egy pajzsmirigy alulműködés miatt kezelt és beállított betegnél a laborban a pajzsmirigy hormonnal való túlkezelés látszik (annak ellenére, hogy ennek sincs jele a tünetekben). Ez pedig a gyógyszer adagjának csökkentését eredményezheti - rossz következtetésként és immár következményekkel.

A biotin másik nevei: B7-vitamin vagy H-vitamin. Nagy dózisban haj, bőr és körömápolás miatt szedett táplálékkiegészítő készítményekben van főleg. A nagyobb dózis napi 5-10 mg-ot jelent, míg a napi szükséglete az embernek 30-50 mikrogramm (ug). A terhesvitaminok is leginkább ezt a mennyiséget tartalmazzák: 30-300 ug biotint tartalmaznak (általában 30-60 ug-ot) és ezek nem okoznak gondot a laborleletben. Vigyázat van egy olyan terhesvitamin, ami 1000 ug-t (1 mg) tartalmaz!

Nemzetközi felmérésekben az emberek akár 7 %-a is szedhet minimum 5 mg biotint naponta (van olyan USA-beli adat, amely szerint ez 20%).

Van olyan cég, akinek a pajzsmirigy eredményeket meghatározó módszerét nem befolyásolja a biotin nagy dózisa sem. Ehhez tudni kell, hogy az adott laborhely, melyik laboreszközöket gyártó cég és milyen technikáját használja. Ezt a beteg nyilván nem (és szerintem az orvosa sem) tudja. Létezik az ezt a problémát kikerülő egyszerűbb megoldás is a kérdésre, amivel kiküszöbölhető a biotin esetleges károkozása. Ehhez az első lépés a betegnél való rákérdezés arra, hogy szed-e nagy dózisú biotint. Ha igen, akkor van következő lépés... 

Ez a rákérdezés egyéb laboreredmények esetén is fontos. A napi nagy adag biotin hamis eredményeket ad a laborban - az endokrin területet nézve - a D-vitamin és több női és férfihormon vérszintje esetében is.

Az első tanulság, hogy nem a labort kell kezelni, különösen akkor, ha a rossz laborlelethez semmi tünet nem társul. Odafigyeléssel ezekre rá lehet jönni és a felesleges következtetések és kezelések elkerülhetők. 

Szerző: dr. Speer Gábor PhD.

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.

Hivatkozások. 1: Lundin M.S, és munkatársai. When thyroid labs do not add up, physicians should ask patients about biotin supplements. BMJ Case Rep. 2020;13:e231337. 2: Ylli D, és munkatársai. Biotin Interference in Assays for Thyroid Hormones, Thyrotropin and Thyroglobulin. Thyroid. 2021;31:1160-1170. 3: Favresse J, és munkatársai. Interferences With Thyroid Function Immunoassays: Clinical Implications and Detection Algorithm. Endocr Rev. 2018;39:830-850.