Magyarországon először: terhesvitaminok összehasonlító táblázata

2022.01.17

Ez az anyag itt egyedülálló, elhivatottság és rengeteg munkaóra van mögötte. Nem tudok olyan anyagról, ami a Magyarországon elérhető összes terhesvitamint egy táblázatban vetné össze. A táblázat segítséget adhat a tájékozódáshoz, a saját vélemény kialakításához a megfelelő terhesvitamin kiválasztásában. Mert az adatok összevethetők. De minimum kérdések megfogalmazásában is segít az orvos felé. 

Azt hallom betegeimtől, hogy a megfelelő kiválasztásában gyakran maradnak egyedül - sokszor csak a hirdetésre hagyatkoznak. Csak azon terhesvitamin szerepel a táblázatban, amelynek magyar weboldala is van. Ezt tekintettem minimumfeltételnek, mert itt információk vannak az összetevők hatásmódjairól, a gyártóról és megtalálható (bár nem mindehol) az összetevők listája. Ennek 25 különböző készítmény felelt meg, így ezeket vetettem össze. Kizártam azokat is, amiket bizonytalan hátterű online patikákból lehet csak megrendelni.

A terhesvitaminok összehasonlításához nem fűzök orvosi megjegyzést, véleményt. Miért nem? Ugyan számos orvosi adat igazolja a terhesvitaminok jelentőségét, de csak úgy általában: hogy pontosan milyen összetevőknek kell bekerülnie arról nincs egységes és összevethető tudományos adat. Abból indultam ki, hogy ha van jelentőségük a terhesvitaminoknak, akkor valakinek legalább a választásban segítséget kell adnia. Mert óriási a káosz: a mértékegységek nem egységesek (pl. D-vitamin esetén van, aki mikrogrammot, más NE-t /Nemzetközi Egység/ használ), de még az összetevők nevei is eltérőek (van, aki a Biotin-t B7-vitaminnak hívja, más a B5-vitamint pantoténsavnak).

A táblázatban a készítmények összevethetően vannak részletezve. Ennek érdekében az összetevőknél egységes elnevezéseket alkalmaztam, a mértékegységeket és a léptékeket egyformára hoztam. A táblázat készítése során az adott készítménynél - a weboldalon - tapasztalt információs hiányosságokat/hibákat jeleztem (persze pótoltam/javítottam): ezen problémák ismeretét fontosnak tartom. Minden összetevő NRV% értéke is fel van tüntetve, sőt az érték alapján - a könnyebb összehasonlításra - színnel jelöltem az egyes összetevők NRV% értékének mértékét.

A megértéshez két adat ismerete fontos. Az NRV% azt jelenti, hogy egy összetevő az ajánlott napi beviteli minimumhoz képest hány százalékban van jelen a készítményben. A napi minimum (referencia) bevitel ahhoz elég, hogy megelőzzük az adott vitamin, vagy ásványi anyag hiányát és az ezekkel kapcsolatos betegségek kialakulását. Kötelező feltüntetni a dobozon az NRV%-t. Vagyis, ha a terhesvitaminban pl. 100 az NRV% értéke egy összetevőnek (pl. a C-vitaminnak), akkor a terhesvitaminba tett mennyiség - a C-vitaminból 80 mg - az ajánlott napi bevitelt teljesen kiteszi (mert a C-vitamin referencia értéke, minimuma, 80 mg). Ezeket a terhesvitaminok weboldalain elérhető (2022 január), a forgalmazók/gyártók megadottak alapján tüntettem fel.

És a másik fontos adat: az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet)  az étrend-kiegészítők több összetevőjének a megengedhető napi maximális beviteli mennyiségét is megadja. De nem mindét, mert tudományos adatok hiányában, több vitamin és ásványi anyag esetében nem lehet a napi bevitel maximumát meghatározni. Ahol van megadva maximális mennyiség, ott sem kiforrott még, de a napi maximális értéket sokszorosan meghaladó vitamin, ásványi anyag mennyiségek rendszeres, hosszan-tartó bevitele biztonsági aggályokat vet fel az OGYÉI szerint is.

A vitaminok és ásványi anyagok biztonságos legfelső szintje az a maximális mennyiség, amely az összes forrásból származó, napi rendszeres bevitel mellett az egészségre feltehetően nem ártalmas. Az összes forrás azt jelenti, hogy a maximális mennyiség betartásánál tudni kell az ember egyéb forrásokból (pl. élelmiszer) származó bevitelét is. A fentiekből következik, hogy étrend-kiegészítőkben megengedhető maximális vitamin és ásványi anyag mennyiség önmagában semmiképp sem lépheti túl a maximálisan megengedhető értéket, hiszen még hozzá jön legalább a táplálkozásból bevitt is. Ezért jelöltem azt, ha egy terhesvitamin adott összetevőjének mennyisége eléri, vagy megközelíti a napi megengedett maximális értéket.

Az egyéb anyagokra (pl. zsírsavak, növényi komponensek/kivonatok, stb.) vonatkozó szabályozás még megengedőbb (nincs minimum-bevitel, így NRV% se, sem maximumérték).

Néhány elgondolkodtató kérdést felvetek a táblázatok alapján: 

 • van-e jelentősége annak, ha egy összetevő NRV% értéke több százszoros? Vagy akár annak, ha egy összetevő NRV%-a csak alig pár tíz százalék? 
 • megfelelően vannak-e a napi minimumértékek meghatározva? Az orvosi ajánlásokkal összevetve egyes összetevők minimumértékei nagyon alacsonyak (ilyen pl. a D-vitaminé, ahol 200 NE, míg az orvosi ajánlásokban 1000 NE a napi minimum). Vagy a hatóságok biztonsági játékosok? 
 • van-e jelentősége annak, ha olyan összetevőt tartalmaz egy terhesvitamin, amely az összes többi terhesvitaminban nincs benne? Vagy éppen ettől hatásosabb? Hiszen, ha jól megnézzük, azok az összetevők, amik mindegyikben jelen vannak - a folsav kivételével - számos egyéb táplálék-kiegészítőben is alapösszetevők! 
 • jó-e az, hogy pár összetevőnek nincs maximálisan bevihető, illetve NRV% értéke sem, és ezek bekerülhetnek egy terhesvitaminba?

A terhesvitaminok nem gyógyszerek, hanem táplálék-kiegészítők, azaz élelmiszernek minősülnek. A hazai gyógyszerügyi hatóság (OGYÉI) nem ellenőrzi őket úgy, ahogy egy gyógyszert. Nem esnek át bevizsgáláson. Ahhoz, hogy forgalomba kerüljön egy ilyen készítmény, elég csak bejelenteni a hatóság felé és a bejelentés elfogadása nem jelenti a termékre vonatkozó előírásoknak való megfelelést.

A terhesvitaminokat összehasonlító táblázat 3000 Ft. összegért érhető el. Megrendeléskor két darab kétoldalas, jól kezelhető táblázatot küldök (Pdf), az egyikben az összetevők NRV% értékei vannak csak feltüntetve (színkóddal) az egyes terhesvitaminok még könnyebb összehasonlítására. A táblázatban jelezve vannak

 • azon összetevők, melyeket mindegyik gyártó alkalmaz,
 • azok, amik csak 1-2 készítményben vannak,
 • napi hányat kell bevenni az adott készítményből,
 • ha az összetevő a naponta maximálisan bevehető értéket eléri/megközelíti,
 • ha a készítményt már a várandósság előtt is lehet alkalmazni,
 • ha a készítmény szedése szoptatáskor is folytatható,
 • az összes összetevő száma,
 • sok minden más, ami segíti az összehasonlítást.

Készítettem egy, a táblázatok használatát segítő, magyarázó segédletet is. Ezt is mellékelem. A táblázatok a szellemi tulajdon védelme alatt állnak, továbbításuk nem megengedett!

Amennyiben meg szeretné a táblázatokat és a magyarázó segédletet rendelni, úgy az alábbiak kitöltésével és elküldésével ezt jelezni tudja. A megadott e-mail címre érkeznek a megrendeléssel kapcsolatos információk.

Szerző: dr. Speer Gábor PhD.

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.

Hivatkozások: 1: https://ogyei.gov.hu/etrend_kiegeszitokben_felhasznalhato_vitaminok_es_asvanyi_anyagok_. 2: https://ogyei.gov.hu/etrend_kiegeszitok