Okozhat-e fülzúgást pajzsmirigybetegség?

2021.05.24

Igen, okozhat, bár a pontos magyarázat ismeretlen. Egy vizsgálat szerint bármilyen pajzsmirigy-betegség jelenléte esetén 59%-kal volt több a fülzúgás (tudományosan tinnitusz) előfordulása, mint akkor, ha jól működik a pajzsmirigy. Mindegy volt tehát, hogy autoimmun eredetű a pajzsmirigy működés zavara, vagy bármi más oka volt az alul, vagy a túlműködésnek. Fontos, hogy azt nem igazolták, hogy az is fokozza a fülzúgás rizikóját, ha valakinek csak a pajzsmirigy elleni ellenanyagai magasak, de jól működik a pajzsmirigye!

A pajzsmirigy túlműködése azért is okozhat fülzúgást, mert megemeli pulzust és ez fülcsengéshez vezethet, különösen akkor, ha valaki jelentős érelmeszesedésben szenved.

A Magyar Tinnitus Egyesület becslései szerint 300-500 ezren szenvedek hazánkban fülzúgásban. Sokuk nincs tisztában azzal, hogy mi okozza és beletörődnek abba, hogy együtt kell élniük a folyamatos csengéssel.

A fülzúgás (fülcsengés) olyan hallásélmény, amely nem emberen kívüli hangforrásból ered, leggyakrabban szubjektív érzés (szubjektív fülzúgás). Van olyan is azonban, mikor az orvos is hallja akár fonendoszkóppal a zúgó/morgó/csengő hangot (objektív fülzúgás). Ennek a kialakulásának oka főleg a lágyszájpad vagy a középfül területén lévő izmok ritmusos összehúzódása, vagy valamilyen szív-, illetve érrendszeri megbetegedés miatti turbulens véráramlás, vagy a rágóízület eltérései.

A fülzúgás gyakran jár együtt halláscsökkenéssel. A fülzúgás és a pajzsmirigy kapcsolata azért nem meglepő, mert számos olyan genetikai és ritka fejlődési zavar létezik, amikor pajzsmirigybetegség mellett halláskárosodás is fellép. A Pendred szindróma például hallásvesztéssel és strúmával jár, amihez pajzsmirigy alulműködés is társulhat, de nem minden esetben. Oka genetikai hiba.

Ha valaki fülzúgásban szenved és nincs meg ennek az oka, érdemes TSH vizsgálatot kérnie. Ez a labor ebben az esetben teljesen elegendő a pajzsmirigy működésének vizsgálatára és a családorvos is kérheti. Ha ez rendben van, akkor nem ez az ok.

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.

Szerző: dr. Speer Gábor PhD.

Hivatkozás. 1: Kim HJ, és munkatársai. Analysis of the prevalence and associated risk factors of tinnitus in adults. PLoS One. 2015;10:e0127578.