Magunk alkotta hamis adatok a saját egészségünkben

2023.01.31

A képzett hírfogyasztó tudja már, hogy az egészségügyi információk keresése terén is hódít a hamis információ ("kamutartalom", álhír, hamis adat, dezinformáció). A dezinformáció felismerése nem mindig könnyű, mert az álhír sajátossága, hogy félelmekre és a bizonytalanságra épít, a tanácsot adó személyek valóságosak, a környezet is létező, csak a következtetés, illetve a mondanivaló hamis. Az internet hamis hírei (fake news) elleni szer a tudatosság, a forráskritika. Erről korábbi bejegyzésemben írtam.

De nem gyártunk-e magunk is hamis adatot a saját egészségünkről? Gondoltam megírom a saját rendelésemen látott tapasztalataimat erről. A leggyakoribb példákkal hívom fel erre a figyelmet.

Tumormarkerek szűrésként való kérdése - sokszor hamis biztonság, máskor felesleges idegeskedés. Azt látom előfordul, hogy a magánlaborok kimondottan támogatják is ezt a fajta vérvételt. A daganatos betegségeket ellátó orvosok szakmai szervezetei is kijelentik, hogy a rutinszerűen elérhető tumormarkerek nem alkalmasak arra, hogy az azt kérő betegnek van-e arra jellemző daganata, azaz szűrővizsgálatként. Ugyanis nem eléggé érzékenyek és specifikusak. Vagyis, ha negatív, akkor a saját magunk által kért eredmény olyan álhírt hordoz, ami hamisan nyugtat meg, míg, ha daganatra utal, akkor nem biztos, hogy szenved benne a beteg és kezdődik a sok kivizsgálás és idegeskedés. A tumormarkerek a kezelés sikerességének megítélésére valók: ha kezdetben magas volt (nem biztosan lett az) és a kezelés hatására javul, majd normalizálódik, az egy fontos jele a sikerességnek. Vannak olyan tumormarkerek, melyek biztosan jelzik egy daganat jelenlétét, de azokat más módszerekkel vizsgálják és nem a sarki laborban.

Otthoni vérnyomásmérés kontrollra - rosszul mérve hamis adatot ad. Az otthoni vérnyomásmérés alapvető egyébként is, de magasvérnyomás esetén még inkább. Azonban az első kulcspontja a hitelesített vérnyomásmérő. Ezt rendszeresen meg kell tenni szakboltokban. A Magyar Hipertonia Társaság is leírja a helyes otthoni vérnyomásmérés lépéseit. Ezek: "legalább három mérésnek kell történnie ... és csak akkor szabad két mérést átlagolni, ha különbségük kisebb, mint 10 Hgmm". Lefordítva: mivel az első mérés gyakran magas, ezért kövesse ezt még két mérés (a mérések között minimum 1 perces szünettel) és ennek a kettőnek az átlagát kell figyelembe venni. Az otthoni vérnyomásmérés során hipertóniáról (magasvérnyomásról) beszélnek, ha a vérnyomás 135/85 Hgmm vagy annál magasabb (ennyinek kell lennie általában egy kezelt beteg vérnyomásának). Az optimális, ha a mért érték kisebb, mint 120/80 Hgmm.

Nincs esetleges gyógyszer okozta mellékhatásról szó - ennek orvoslása helyett a kezelésből egyszer csak elege lesz a betegnek. Gyakori, hogy a beteg nem említi az egyéb szedett készítményeket, vitaminokat, táplálékkiegészítőket sem (ez is dezinformáció). Így fordulhat elő, hogy a sokfajta készítmény mind tartalmaz pl. D-vitamint, vagy nemszteroid gyulladás csökkentőt, amelyek önmagukban még kevesek, de már összeadódva soknak adódnak. Sőt egy gyógyszer mellett szedve ezeket már a gyógyszer mellékhatását is okozzák. Azt is tapasztalom, hogy mikor rákérdezek ezekre, gyakran nem tudja a beteg mi is van pontosan pl. a szedett vitaminkomplexben. Erre jó példa a B-vitamin komplex szedése, melyben igen gyakran van biotin is és ez pedig a TSH-éréket a laborban (de mást is) meghamisíthat (erről itt olvashat). Mindezen elfelejtett információk okozta bajok miatt gyakran hagyja el a beteg a kezelést - csalódva a gyógyszerben, az orvosban.

Végezetül talán az egyik legfontosabb dezinformáció, hogy nem történik említés arról, ha a gyógyszerszedés nem megfelelő (rossz terápiahűség) - az orvos pedig ezt nem tudja (nem merül fel benne), így a kontroll során a rossz eredmény miatt emeli az adagot, vagy újabb gyógyszert ad, amivel tovább romlik a hozzáállás. Beszélni kell arról, hogy mi a gátja a megfelelő gyógyszerszedésnek (félelem, mellékhatások, ...) amit lehet, hogy már csak egy beszélgetéssel is könnyen lehet orvosolni. Evvel az eltitkolással (eltitkolt információval) a beteg magát is becsapja, persze kell hozzá megfelelő orvosi partner.

Vagyis magunk is gyártunk dezinformációt a saját egészségünk kapcsán: álnegatív eredményt, álpozitív eredményt, rossz adatokat, eltitkolt (magunkat is becsapó) információkat.

Szerző: dr. Speer Gábor PhD.

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.