Inzulinrezisztencia igazolása laborból - 2023

2023.06.19

Bevezető

Az inzulinrezisztencia meghatározására alkalmas legpontosabb módszerek nem megoldhatók ambuláns körülmények között: vénás inzulin/cukor egyszeri beadását, vagy infúzióban való lefolyatását és vérvételek sokaságát igénylik. Ezért nem terjedtek el ezek a gyakorlatban. A cukorterheléses vizsgálat, vagy az egyszeri vérvételből való ún. statikus számolások (meghatározások) jóval kevésbé megbízhatóak. És ezért ajánlott több, elfogadott, megközelítőleg pontos labormódszert alkalmazni a diagnózishoz. Én úgy gondolom - és alkalmazom is -, hogy a tünetek, a családi és egyéni kórtörténet és a laborok alapján kell mintegy összerakni az inzulinrezisztencia diagnózisát.

A cukorterhelés (OGTT) során kapott inzulin eredmények (számok) alapján rörténő inzulinrezisztencia diagnózis nagyon megosztó értékek alapján történik. Hogy én melyik iskolát (milyen értékek meglétekor) követem azt egy korábbi bejegyzésemben elolvasható.

Most olyan, tudományosan elfogadott, alapvetően statikus meghatározásokat mutatok, amit én is alkalmazok (a cukorterhelés mellett) és bárki ellenőrizhet is otthon magának az elkészült laborjaiból. Több buktató is van benne, de erre mindig felhívom a figyelmet. Persze a labort jól kell elvégeztetni mindegyikhez! Éhgyomri érték alatt minimum 8 órás koplalást kell érteni. 

A Quicki módszer

Ezt az éhgyomri inzulinból és vércukorból kell számolni. Ezen a weboldalon, ha beírja az eredményeket, megkapja a saját Quicki értékét. Vigyázat, a vércukor megadásánál a mértékegységre ügyeljen, azaz a weboldalon, a nyíllal jelölt helyen válassza ki, hogy melyikben adja meg (Magyarországon mmol/l-ben van megadva a vércukor, az USA-ban mg/dl-ben).

A Quicki teszt értékelése

  • ha az eredmény nagyobb, mint 0.45: ez normális,
  • ha az érték 0.3 és 0.45 között van: ez jellemző inzulinrezisztenciára,
  • a kapott eredmény 0.3 alatti: ez cukorbetegséget jelent.

A TyG index

A triglicerid-cukor index (TyG) egy nagyon új, de egyre inkább igazoltnak látszó lehetőség az inzulinrezisztencia megállapítására, ezért én ennek elvégzését is alkalmazom a nem egyértelmű esetekben. Ehhez éhgyomri vércukor és triglicerid szint mérése szükséges. A saját TyG értékét itt tudja kiszámolniVigyázat, a tesztben a vércukrot és a triglicerid szintet nem a Magyarországon használt mértékegységben (mmol/l), hanem mg/dl-ben kell megadni. Ezt tehát át kell váltani, amihez segítséget ezen a weboldalon talál (itt át tudja konvertálni a mmol/l-ben megadott vércukrot és a trigliceridet is! mg/dl-re). Az itt (mg/dl-ben) kapott vércukor és triglicerid eredményt használja a TyG kalkulátornál.

A TyG teszt értékelése

  • ha a szám 4.49 vagy nagyobb, az jellemző inzulinrezisztenciára.

A HOMA index

A HOMA index-t mindenki ismeri: ezt az éhgyomri vércukorból és inzulinból kell számolni és a laborok ezt meg is teszik, bár többször láttam, hogy csak akkor teszik ezt meg, ha cukorterhelést is kér valaki, ami felháborító. Segítségképpen a HOMA index kiszámolása: éhgyomri vércukor x éhgyomri inzulin / 22,5

A HOMA index értékelése

  • egyes álláspont szerint a 2.0 feletti, mások szerint (ide tartozom én is) a 2.5 feletti érték jellemző inzulinrezisztenciára.

A policisztás ovárium szindróma (PCOS), mint speciális eset

A PCOS diagnózisához nem kell az inzulinrezisztencia megléte - a jelenlegi tudományos álláspont szerint. Az viszont feltétlenül igaz, hogy PCOS-ban gyakrabban fordul elő inzulinrezisztencia és ha van, tovább rontja a tüneteket, vagy a tünetek enélkül enyhék lennének, de az inzulinrezisztencia mintegy felteszi az "i"-re (tünetekre) a pontot. Van olyan tudományos álláspont, ahol PCOS-ban az inzulinrezisztencia kimutathatósága nélkül is adnak metformint. Ebben van igazság is, de én úgy gondolom, hogy inkább érdemes mindent megtenni azért, hogy fel lehessen ismerni az inzulinrezisztencia meglétét PCOS-ban. Hogy a metformin-kezelés jogosságát meg lehessen alapozni és az inzulinrezisztencia következményeivel, a PCOS-n túl, foglalkozni. Én ezt követem. Ezért vannak PCOS-ben a fentieken túl egyéb lehetőségek az inzulinrezisztencia vizsgálatára, amit alkalmazni javaslok kétes esetekben különösen. Ezek...

A cukorterhelés 2. órájában mért glukóz/inzulin arány

Vigyázat itt is! Az arány kiszámításában a vércukrot nem a Magyarországon használt mértékegységben (mmol/l), hanem mg/dl-ben kell megadni. Ezt itt is át kell váltani tehát, amihez segítséget ezen a weboldalon talál (ez átkonvertálja a megadott vércukrot mg/dl-re). Az itt kapott (mg/dl-ben) vércukoreredményt használja a 2. órás glukóz/inzulin arány kiszámításánál.

A 2. órás glukóz/inzulin arány értékelése 

  • ha a 2. órás glukóz/inzulin arány 1.0 alatt van az PCOS-ben szenvedőkben inzulinrezisztenciára utalhat.

Éhgyomri inzulinszint

Ha az éhgyomri inzulin szint 20 uU/ml (uIU/ml)-nél nagyobb, az PCOS-ben inzulinrezisztenciára utalhat.

Éhgyomri glukóz/inzulin arány

A glukóz/inzulin arány PCOS-ben szenzitíven és specifikusan jelzi az inzulinrezisztenciát. Ismét vigyázat! Az arány kiszámításában a vércukrot nem a Magyarországon használt mértékegységben (mmol/l), hanem mg/dl-ben kell megadni. Ezt itt megint át kell váltani, amihez segítséget ezen a weboldalon talál (ez átkonvertálja a megadott vércukrot mg/dl-re). Az itt kapott (mg/dl-ben) vércukoreredményt használja a glukóz/inzulin arány kiszámításánál.

Értékelése

  • A 4.5 alatti érték jellemző inzulinrezisztenciára.

Szerző: dr. Speer Gábor PhD.

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.

Hivatkozások. 1: Park, SY. és munkatársai. Assessment of Insulin Secretion and Insulin Resistance in Human. Diabetes Metab J. 2021;45:641-654. 2: Tahapary, DL. és munkatársai. Challenges in the diagnosis of insulin resistance: Focusing on the role of HOMA-IR and Tryglyceride/glucose index. Diabetes Metab Syndr. 2022;16:102581. 3: Measuring Insulin Resistance - Medical University of South California.