Metformin: az élethosszabbító, de jól kell adni, mert nem mindenkinek

2022.09.23

Ha van gyógyszer, amit szeretek, akkor a metformin közéjük tartozik. A metformin-t tartalmazó vércukorcsökkentő gyógyszer az ún. kettes típusú (régi nevén öregkori) cukorbetegség kezelésének alapja, de a cukorbetegség előállapotaiban (prediabétesz, inzulinrezisztencia, kardiometabolikus szindróma) megakadályozza, hogy kialakuljon belőlük a már visszafordíthatatlan cukorbetegség. A cukorbetegség, ami egyben biztosan szív- és érrendszeri károsodást is okoz. Egyértelmű, hogy cukorbetegekben jelentősen késlelteti a szív- és érrendszeri betegségek és az emiatti halál előfordulását. Sőt, a bármilyen okból bekövetkező halál kialakulását! 

De vajon megteszi-e mindezt nem cukorbetegekben, sőt egészségesekben? A metformin élethosszabbító hatása egyre inkább felkapott, de azok, akiknek nem remeg meg a keze a gyógyszer felírásakor gyakran kifelejtenek sok ellene szóló tudományos adatot (vagy nem is tudnak róla). Arról nem beszélve, hogy a kezelés nem mellékhatás-mentes. Legtöbben csak a hasi panaszokról tájékoztatnak - és az a beteg, akinek ez nincs az megnyugszik - de tartós alkalmazása gyakran okoz pl. B12-vitamin-hiányt (ami pedig vérszegénységhez vezet).   

A gyógyszer a vércukor csökkentésén túl olyan folyamatokba avatkozik be előnyösen, amelyek az öregedéssel is összefüggésbe hozhatók. A metformin változatlan formában ürül ki a vizelettel, azaz nem bomlik le, nem alakul át mássá. A Világon 150 millióan szedik naponta, átlagosan napi 1 grammot és 150 000 kilogramm metformint ürítve naponta a vizelettel. A környezetben, a felszíni vizekben kimutathatóan jelen van (pl. az USA-beli Nagy Tavakban). Vagyis, még az is előfordulhat, hogy sokan a csapvízzel mégis hozzájutnak.

A metformin-történet evvel kezd izgalmassá válni: felmerül, hogy öregedésgátló, hogy szenolitikum, és kalóriamegszorító-mimetikum. Arról, hogy mit jelentenek ezek a fogalmak, hogy kinek való, kinek nem, pár nap múlva a Qubit (https://qubit.hu) portálon olvashatja publikációm. 

Szerző: dr. Speer Gábor PhD.

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt. 

Hivatkozások. 1: Glossmann, H.H. és munkatársa. Metformin and Aging: A Review. Gerontology. 2019;65:581-590. 2: Soukas, A.A és munkatársai. Metformin as Anti-Aging Therapy: Is It for Everyone? Trends Endocrinol Metab. 2019;30:745-755. 3: Hu, D. és munkatársai. Metformin: A Potential Candidate for Targeting Aging Mechanisms. Aging Dis. 2021;12:480-493. 4: Wang, C. és munkatársai. Clinical perspectives and concerns of metformin as an anti-aging drug. Aging Med (Milton). 2020;3:266-275. 5: Triggle, C.R. és munkatársai. Metformin: Is it a drug for all reasons and diseases? Metabolism. 2022;133:155223. 6: Mohammed, I. és munkatársai. A Critical Review of the Evidence That Metformin Is a Putative Anti-Aging Drug That Enhances Healthspan and Extends Lifespan. Front Endocrinol (Lausanne). 2021;12:718942.