Hormonbetegségek „élelmes” látványa - megértésért félelem helyett: PCOS

2022.12.03

A korábbi - orvostudományt élelmiszerekkel/receptekkel magyarázó - látványkonyhánkat nagy siker kísérte. Ezért ezt folytatva következőként a policisztás petefészek szerkezetét, anatómiáját mutatom be - reményem szerint - ismét látványos módon.

Az első képpár baloldalán az egészséges petefészkek láthatóak, míg a jobb oldali kép azt mutatja, hogy miben különbözik 1-1 megérő tüszőt is tartalmazó egészséges (bal oldali petefészek) és a policisztás petefészek (jobb oldali petefészek). A policisztás petefészek külső felszíne is egyenetlen, mert a ciszták mintegy kidomborítják. 

A sokcisztás petefészek (policisztás ovárium, PCO) elnevezés nem teljesen helyes, mert a ciszta folyadékkal teli üreget jelent egy szervben. Azért ez lehetett az elnevezés, mert pl. az ultrahangkép úgy néz ki, mintha a petefészekben ciszták (sok ciszta, azaz policiszta) lennének gyöngyfűzérszerűen (ez jellegzetes rá: ha külön-külön vannak ciszták, az nem policisztás).

Az alábbiak ultrahangképek. A bal oldali egy egészséges petefészek képe, benne különböző érési stádiumban lévő petesejtekkel (ezek is cisztaszerűen néznek ki). A jobb oldali ultrahangkép pedig a jellegzetes gyöngyfűzérszerűen elhelyezkedő policisztás petefészek szerkezetét mutatja.

Ezek a jellegzetesen elhelyezkedő ciszták nem üregek/tömlők, hanem azért alakulnak ki, mert a megérő petesejtek nem fejezik be a fejlődésüket (érésüket) és nem reped meg a tüsző ovulációkor, helyette a burokban marad. A meg nem repedt tüsző maradványaiból alakul ki aztán egy folyadékkal teli ciszta-szerű képződmény. 

Hogy egyre jobban érthetővé tegyem: a bal oldali narancs az egészséges petefészket szemlélteti, benne egy maggal ami egy érő petesejtet jelez. A jobb oldali gyümölcs neve tamarilló, és a sok-sok mag a policisztás szerkezetre akar utalni. 

A következő 3 kép újabb 3 gyümölcs. Ezek is a megértésért vannak: az első, bal oldali gyümölcs neve uchuva és Kolumbiában terem. Az egészséges petefészekre utal a sima felszíne és a benne lévő kis magvak az érő petesejteket láttatják. Az ezt követő afrikai gyümölcs egy uborkaféle, neve kiwano (szarvas dinnye), a sok-sok nagyobb mag a policisztás szerkezetet szeretné mutatni, a gyümölcs kissé tüskés felszíne pedig a policiszták okozta petefészek külső egyenetlenségére utal. A 3. gyümölcs egy súlyosabb állapotot szemléltet a sok-sok édes gyümölcsmaggal jelezve a gyöngyfűzérszerűen elhelyezkedő cisztákat. Ez egy gránátalma. 

A következő képen lévő zöldségek közül a karfiol az egészséges petefészek külső felszínét szemlélteti. A brokkoli kissé fokozottabb egyenetlensége egy enyhébb policisztás petefészket ábrázol, míg a bal oldali pagoda karfiolnak nevezett zöldség még egyenetlenebb felszíne egy súlyosabb állapotú policisztás petefészekre utal.

PCO szerkezetet mutató petefészek több fajta hormonbetegségben jelen lehet, a policisztás ovárium szindróma (PCOS) csak az egyik és a leggyakoribb. Tehát van PCOS és van PCO morfológia, azaz PCO szerkezetű ovárium. Ha tehát valakinek PCO morfológiája van a petefészkében az ultrahangon, akkor - az egyéb tünetek alapján is - ki kell zárni több hormonzavart és ha ezek nincsenek, akkor merülhet fel a PCOS. Csak PCO morfológia mellett teljes nőgyógyászati egészség is lehet, mert az egészségesek 20-30%-ában is lehet PCO szerkezetet mutató petefészek!

Szerző: dr. Speer Gábor PhD.

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.