Van hatása a fogamzásgátlásnak a pajzsmirigyre?

2022.01.02

Igen. De alapvetően az következik ebből, hogy ellenőrizni kell a pajzsmirigy működését a fogamzásgátló alkalmazása mellett és ha bármi eltérés lesz átgondoltan cselekedni. Másik megjegyzésem, hogy főleg a fogamzásgátló tabletták szedése esetén érvényesek a tanácsaim, az egyéb módszerekre (pl. hüvelybe helyezett hormonkibocsátó eszköz) nem (mert a fő lényege az esetleges káros hatásnak abban van, hogy eljut-e a májba a hormon - és a tablettában lévő jut el).

Ez azért fontos, mert a kombinált fogamzásgátló ösztrogénje a májban a tiroxin-kötőfehérje (TBG) nevű pajzsmirigyhormonokat megkötő és szállító anyag előállítását (így a vérszintjét) növeli meg. Az a pajzsmirigyhormon, ami épp kapcsolódik a TBG-hez az nem hat, csak ha leválik róla. Csak a szabadon lévő hat (ezt mérik és jelölik free, azaz "f"-betűvel a laborban: fT3 és fT4). Ha tehát sok a kötőfehérje (TBG), a szabadon lévő hormonok szintje csökken, mintha a pajzsmirigy alulműködne.

Még egy megjegyzésem: alapvetően a kombinált (ösztrogént és progeszteront) tartalmazó fogamzásgátló tablettákra kell odafigyelni, mert az ösztrogén befolyásolja a pajzsmirigyet, a progeszteron - úgy tűnik - nem. Így, ha valaki a csak progeszteront tartalmazó tablettát szedi, annak nincs káros hatása a pajzsmirigyre.

Meg kell különböztetni több helyzetet. Első. Ha valakinek "hajlama" van autoimmun pajzsmirigy betegségre. Ez két betegség lehet: Basedow-kór (túlműködésre való hajlam), vagy Hashimoto-kór (ez alulműködésre való hajlam). Sok tudományos adat nincs, de amik vannak, annak alapján ezt tudom mondani: a fogamzásgátló kezelés a Basedow-kór kialakulását képes lehet csökkenteni, a Hashimoto-kór kialakulását pedig nem rontja és nem javítja.

Második helyzet: ha valaki már használ alulműködés miatt pajzsmirigyhormont. Ebben az esetben szükség lehet a hormonpótlás megemelésére. Én ezt nem rögtön teszem meg, mert előfordulhat az is, hogy pár hónap után a pajzsmirigy magától is alkalmazkodik a fogamzásgátló rá való hatásához és csak átmeneti a változás.

Harmadik eset. A fogamzásgátló alkalmazása mellett, korábbi pajzsmirigy betegségben nem szenvedő esetén történik meg pajzsmirigy működés ellenőrzése a laborban és merül fel (leginkább) alulműködés gyanúja. Ekkor nem az azonnali kezelés a megoldás, hanem át kell gondolni, hogy a fogamzásgátlás mellékhatása-e ez az eltérés. Ha ez merül fel, akkor én a szedésének felfüggesztését javaslom és kontrollálom a labort. Ha normalizálódik a pajzsmirigy labor lelete, akkor más fogamzásgátlót javaslok, mert lehet, hogy evvel már nem lesz baj. Ugyanis számít az alkalmazott ösztrogén típusa és dózisa is, de az is, hogy milyen progeszteront tartalmaz a kombinált készítmény - mert van olyan fajta progeszteron, aminek ösztrogén-ellenes hatása is van, az pedig előnyös lehet ekkor.

És még valami: a pajzsmirigy normális működése alapvető a fogamzásgátlók megfelelő hatásához és ahhoz is, hogy az egyik legsúlyosabb mellékhatást - a trombózis rizikójának megemelését - a legkisebbre csökkentsük. Ezért bármilyen fajta és hormont tartalmazó fogamzásgátló kezelés (ez már a homon-kibocsátó hüvelyi eszközre is érvényes) mellett ellenőrizni kell a TSH-t.

Szerző: dr. Speer Gábor PhD.

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.

Hivatkozások. 1: Williams V.W. Hormonal contraception and the development of autoimmunity: A review of the literature. Linacre Q. 2017;84:275-295. 2: Torre F, és munkatársai. Effects of oral contraceptives on thyroid function and vice versa. J Endocrinol Invest. 2020;43:1181-1188.