"Férfiasság" otthoni ellenőrzése okostelefonnal

2021.04.24

Az új koronavírus okozta COVID-19 megbetegedés a férfiak spermaszámát is csökkentheti, mert a vírus meg tudja fertőzni a heréket is. Ráadásul, még a COVID-19 járvány előtt a média is felkapta azt a tudományos közleményt, amely azt találta, hogy a férfiak spermaszáma egyre és súlyosan csökken. Adatok szerint a párok 10-20%-a szenved meddőségi problémától, ezért 30-40%-ban a férfi teste a felelős. Tekintettel erre, egy olyan, az Amerikai Gyógyszerészeti Hatóság (FDA) által elfogadott okostelefonos alkalmazást mutatok be, amely alkalmas az otthoni spermavizsgálatra. A férfi meddőségével andrológus orvos foglalkozik.

Azért is választottam ennek az alkalmazásnak a bemutatását, mert endokrinológusként egy ambuláns andrológiai rendelésen megalázó jelenetnek voltam tanúja, amely felidézte bennem a "kotonos úr" kabaréjelenetet. Az asszisztensnő a zsúfolt váróba nyíló és nyitott irodából kihajolva kérdezte, hogy ki hozott mintát spermavizsgálatra. Egy férfi (ő hozott) odalépett a nyitott iroda ajtajába, és átadta, majd az ajtóban megállt. Hangosan kihallatszott, ahogy egy másik asszisztensnő megkérdezi, hány napos megtartóztatás után született a minta. Öt napos - hangzott a halk válasz. Hallható volt az adategyeztetés a nyitott ajtóban, majd később az újabb kérdés is, hogy mikor történt a mintaadás. Ötkor - hangzott csendesen. Pontosan reggel 5 órakor? A megerősítésre váró kérdés hallatszik ismét bentről...

Magyarországon 100 párból 18-nál nem fogan gyermek rendszeres nemi élet mellett 1 éven belül (orvosilag ezen idő eltelte után merül fel gond). Az esetek harmadában tehát a férfi szervezetében kell az okot keresni, a legfőbb ok a hímivarsejtek hibája. A hímivarsejtek vizsgálata (spermium analízis) az általános férfi megtermékenyítő képesség vizsgálatának legegyszerűbb módja: a spermiumok számának, alakjának, mozgékonyságának és túlélési képességének meghatározását foglalja magába. A vizsgálatot andrológiai rendeléseken végzik, 5 nap önmegtartóztatás után, és a mintának a rendelőben 2 órán belül ott kell lennie.

A YO (android és IOS) a fenti helyzetben segíthet. A YO eszközzel és alkalmazással elvégezhető a spermaszám vizsgálata, különösen, ha a már kimutatott alacsony hímivarsejtszám, az alkalmazott kezelés mellett (életmódbeli változtatások, orvosi kezelés) ellenőrzést igényel. A YO egyéb spermaanalízist nem végez! Adatok szerint a spermaszám a férfi általános egészségi állapotának indikátora is egyben, és igazolták, hogy az alacsony hímivarsejtszám jelzi a nagyobb rizikót a megbetegedésekre és a halálozásra is! A YO tesztcsomag (2 vizsgálatra) és maga az eszköz ára 79,95 USA-dollár, de a YO eszközt (optika) csak egyszer kell megvenni. Későbbi tesztekhez már csak tesztcsomagokat (refill kit) kell venni (mert az optika már meg lett véve). Ennek ára 2 tesztre 39.95 USA dollár. USA-n kívüli országokból az eBay-n keresztül lehet megrendelni az eszközt, és később az újabb tesztcsomagot (refill kit) hozzá (https://www.yospermtest.com/). A YO igazi mobile-health eszköz. A YO rendszer mellé járó YO alkalmazás angol nyelvű, ingyen letölthető. Az app teszi lehetővé, hogy a telefonunkon megjelenjen az eredmény és ez szolgál az optika (YO eszköz) képernyőjeként.

Az ingyenes alkalmazás is lépésről-lépésre leírja a YO használatát, de ehhez videó is elérhető. Az eszköz két részből áll tehát: az egyik az állandóan használható optika (csak egyszer kell megvenni), ami elemzi a mintát, vagyis az ejakulátumot, a másik pedig a tesztcsomag, amibe a mintát bele kell varázsolni, és ezt kell a kontrollok során újra megrendelni. A kezdeti csomag a következőket tartalmazza: a leolvasó (YO optikai eszköz) és két darab refill kit, amibe ezek tartoznak: mintavételi tartály, oldószer (por), pipetta, tárgylemez. Az ejakulátumhoz hozzá kell adni az oldószert, majd frappáns egyszerűséggel át kell pipettázni a speciális tárgylemezre a mintát. Végül a tárgylemezt be kell tenni a YO eszközbe (optika). Az elemzett kép látványosan megjelenik saját telefonunk képernyőjén is, de az eredményeket tárolni lehet, illetve életkor szerint is elhelyezi a saját eredményünket.

Azt gondolom, hogy aki meddőségi problémában szenved, ért kicsit is angolul és anyagilag megengedheti magának, nézze meg a bemutatott weboldalt, videót és ha tetszik, orvosilag a YO eszköz igazolt, azaz valós eredményeket ad. Ez az eszköz az általam támogatott e-Beteg hozzáállás jó példája, aminek az eredményét andrológussal meg kell osztani.

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.

Szerző: dr. Speer Gábor PhD.

Hivatkozások. 1: Shaia KL, és munkatársai. An Evaluation of Mobile Applications for Reproductive Endocrinology and Infertility Providers. Telemed J E Health. 2017;23:254-258. 2: Levine H, és munkatársai. Temporal trends in sperm count: a systematic review and meta-regression analysis. Hum Reprod Update. 2017;23:646-659. 3: Kesari KK és munkatársai. Radiations and male fertility. Reprod Biol Endocrinol. 2018;16:118. 4: Yang M, és munkatársai. Pathological Findings in the Testes of COVID-19 Patients: Clinical Implications. Eur Urol Focus. 2020;6:1124-1129.