Vastagbéldaganat és pajzsmirigy alulműködés

2022.02.16

Először 2014-ben közölt vizsgálat jutott arra, hogy szubklinikus hipotireózisban (magas a TSH szintje annak ellenére, hogy az fT3, fT4 normális) nagyobb a rizikója a vastagbéldaganat kialakulásának szemben azokkal, akiknek egészséges a pajzsmirigye (euthyreoidok). Ezt az eredményt alátámasztja, hogy korábban két vizsgálatban is azt találták, hogy akik levotiroxin-kezelésben részesülnek legalább 5 éven át, köztük jelentősen csökken a vastagbélrák előfordulásának rizikója. Szubklinikus hipotireózisban a levotiroxin-kezelés az egyetlen lehetséges tüneti gyógymód. Mivel ennek a kezelésnek TSH-csökkentő hatása van, így függenek össze az adatok.

Van azonban egy olyan vizsgálat is, ami "csak" végbélrák esetén igazolja ezt az összefüggést a levotiroxinnal, a vastagbéldaganatok esetében nem. Egy 2017-s vizsgálat semmi összefüggést nem talált a TSH (és fT4) szint és a vastagbéldaganat között. 2020-ban azonban ismét egy olyan közlemény jelent meg, ami szintén azt állítja, hogy kezeletlen szubklinikus hipotireózisban fokozódik a vastagbélrák rizikója.

Az ATPO emelkedése és vastagbélrák rizikója között nem írtak le összefüggést.

Mindezek alapján én a következőt gondolom. Nem minden esetben kell a szubklinikus hipotireózist kezelni, ugyanakkor, ha a beteg családi vagy saját kórtörténete alapján felmerül az, hogy nagyobb a vastagbélrák rizikója a normálisnál, akkor ez lehet egy indok a szubklinikus hipotireózis levotiroxinnal való kezelésére - még akkor is, ha egyébként nem javasoltam volna kezelést. Mert a vastagbélrák szempontjából a normális TSH védő szereppel bír a közlemények többsége szerint. A döntés azért átgondolandó, mert a kezelés tarthat az élet végéig is.

Szerző: dr. Speer Gábor PhD.

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.

Hivatkozások. 1: Mu G, és munkatársai: Subclinical hypothyroidism as an independent risk factor for colorectal neoplasm. Clin Res Hepatol Gastroenterol. 2015;39:261-266. 2: Chan Y.X, és munkatársai: Lower TSH and higher free thyroxine predict incidence of prostate but not breast, colorectal or lung cancer. Eur J Endocrinol. 2017;177:297-308. 3: Rennert G, és munkatársai: A case-control study of levothyroxine and the risk of colorectal cancer. J Natl Cancer Inst. 2010;102:568-572. 4: Gómez-Izquierdo J, és munkatársai: Subclinical hypothyroidism and the risk of cancer incidence and cancer mortality: a systematic review. BMC Endocr Disord. 2020;20:83. 5: Rostkowska O, és munkatársai: Effects of thyroid hormone imbalance on colorectal cancer carcinogenesis and risk - a systematic review. Endokrynol Pol. 2019;70:190-197. 6: Kuiper J.G, és munkatársai: Levothyroxine use and the risk of colorectal cancer: a large population-based case-control study. Endocr Connect. 2022;11:e210463.