Vashiány hatása a pajzsmirigyre

2020.11.25

Többfajta vérszegénység van, a vas hiánya ennek csak az egyik, de a leggyakoribb oka. A B12 és a folsav hiánya is vezethet vérszegénységhez (anémia). A vas hiánya csak akkor okoz vérszegénységet, amikor súlyossá válik. Kezdetben csak bizonytalan tünetek vannak, ilyenkor még nem alakul ki vérszegénység. Ekkor a vashiányt nem a vas vérben való szintjének meghatározásával lehet igazolni (mert ez nem mutat eltérést), hanem a vér ferritin szintjének csökkenésével (ezt a családorvos is kérheti). A vashiány következő - súlyosabb - fázisában már csökkenhet a vér vas szintje is (lehet normális is még mindig), de ekkor a legjobb laboratóriumi paraméter a transzferrin szint és a transzferrin telítettség (transzferrin szaturáció) megmérése. Az előbbi nő az utóbbi csökken vashiányban.

A vashiány tünetei nagyon hasonlóak a pajzsmirigy-alulműködésben észleltekhez: fáradékonyság, gyengeség, fejfájás, szédülés, fokozott szívdobogás-érzés, torokszorítás, torokban lévő gombóc érzete, néha nyelési zavarok, terhelhetőség csökkenése.

Azért írom le ezeket, mert már a vashiány korai fázisaiban (mikor tehát még nincs vérszegénység és a vér vas szintje akár normális is lehet) nő a pajzsmirigy-alulműködés (hipotireózis) rizikója. Mindezek ismerete gyermekekben még fontosabb.

A vashiány azért növeli a pajzsmirigy-alulműködés kockázatát, mert vas kell a tireo-peroxidáz (TPO) nevű anyag működéséhez. A TPO tehát egy vastartalmú enzim, ami a pajzsmirigy-hormonok képződéséhez kell. A másik oka, hogy vas hiányában alacsonyabbak lehetnek a pajzsmirigyhormon szintek, az, hogy károsodik a T4 pajzsmirigyhormonból a - lényegesen fontosabb - T3 pajzsmirigyhormon átalakulása, sőt fokozódik a pajzsmirigyhormonok lebontása is. Várandós nőkben a vas hiánya rizikófaktora a pajzsmirigy-alulműködés kialakulásának.

De fordítva is igaz. A pajzsmirigyhormonok kellenek a megfelelő vérképzéséhez! Vérszegénység gyakran fordul elő pajzsmirigy-alulműködésben és az ún. szubklinikai hipotireózisban is. A pajzsmirigy alulműködésének következménye lehet, hogy a menstruációs vérzés mennyisége megnő, ez pedig vasvesztéshez (akár vashiányos vérszegénységhez is) vezethet. Pajzsmirigyhormon pótlásával ez a következmény már 3 hónap alatt javulhat. Más típusú vérszegénység járhat együtt Hashimoto tireoiditisszel. Autoimmun pajzsmirigy betegséghez társulhat atrófiás gasztritisz (alacsony savtermeléssel járó gyomorgyulladás) és ennek következtében kialakuló B12-vitamin-hiány. Ennek a vérszegénységnek a neve anémia pernicióza, amit régen vészes vérszegénységnek hívtak. Az atrófiás gasztritisz miatt egy fontos anyag tűnik el a gyomorból és emiatt a savtermelés csökken, majd megszűnik. Ennek következtében egy másik faktor termelése is károsodik, ezért alakul ki B12-vitamin-hiány.

Pajzsmirigy túlműködéshez is társulhat vérszegénység. Ennek oka nem igazolt még.

Mivel tehát anémia gyakran fordul elő, ezért már a szubklinikai hipotireózisban szenvedő betegnek, ha vashiányos vérszegénysége is van, nemcsak vasat, hanem pajzsmirigyhormont is érdemes adni. Mert jobban javul a vérszegénysége mintha csak vasat kapott volna. A szubklinikai hipotireózis kezelését nem minden esetben kell elkezdeni, de a vashiányos vérszegénység egy indok lehet a kezelés megkezdésére.

Én azt javaslom, hogy ha vas-, B12-, vagy fólsav-hiányos anémia áll fenn és ez a kezelés ellenére nem javul, fel kell merüljön a pajzsmirigy működésének zavara. Én azt követem egy pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő beteg esetén, aki - a megfelelő kezelése és jó laborlelete ellenére - még mindig tünetekkel küzd, hogy megnézem van-e vashiánya. 

A vashiány tüneteiről, okairól, kezelési lehetőségeiről további információt kaphatnak az intima.hu Hiteles Egészségügyi Weboldal egy cikkében, ami a következő linken érhető el: https://www.intima.hu/betegtajekoztatok/vashiany.

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.

Szerző: dr. Speer Gábor

Hivatkozások. 1: A.T. Soliman, és munkatársai. Chronic anemia and thyroid function. Acta Biomed. 2017;88:119-127. 2: E. Szczepanek-Parulska, és munkatársai. Anemia in thyroid diseases. Pol Arch Intern Med. 2017;127:352-360. 3: C. Maldonado-Araque, és munkatársai. Iron deficiency is associated with Hypothyroxinemia and Hypotriiodothyroninemia in the Spanish general adult population: Di@bet.es study. Sci Rep. 2018;8:6571.