Tényleg létezik a reverz T3 szindróma?

2020.10.18

Az terjed, hogy sok olyan beteg van, akinek pajzsmirigy alulműködésre jellemző tünetei vannak, annak ellenére, hogy jók a hormonszintjei. Náluk merül fel - a neten elterjedt néven - a reverz T3 szindróma. Ilyen diagnózis nincs, van azonban más...

A pajzsmirigynek két hormonja van: a T3 és a T4. Főleg a T4-t termeli és kisebb mennyiségben T3-t. A T3 a lényeges hormon, nagyobb része a T4-ből alakul ki. Magyarországon nincs T3 hormon-kezelés, mint gyógyszer, csak T4, de ez a legtöbb esetben nem gond, mert a tablettával bevett T4 is átalakul T3-má.

A T4 hormonból tehát T3 lesz, a fel nem használt része pedig lebomlik és reverz T3 keletkezik belőle. Ez normális, míg ez az átalakulás nem túlzott. A reverz T3 hormon nem aktív, azonban meg tudja akadályozni, hogy a T3 kifejtse a hatását, annak ellenére, hogy a szokásosan levett hormonszintek jók a vérben, vagyis minden normálisnak tűnik. A T3 fel nem használt része is lebomlik, T2-vé, ami hatástalan. Azért fontos, hogy T3 és T4 le tud bomlani, mert evvel biztosítja a szervezet, hogy a pajzsmirigyhormonok szintje mindig megfelelő legyen: se túl sok, se túl kevés.

Sok olyan állapot van, ami miatt a reverz T3 szintje túlzottan megnőhet: koplalás (akár erős diéta vagy anorexia), májbetegségek, daganatos betegségek, bizonyos szívbetegségek, illetve szívelégtelenség, elhúzódó gyulladásos betegségek, veseelégtelenség, tüdőbetegségek, cukorbetegség, nagy stressz, de leginkább a kritikus állapotú (intenzív osztályon kezelt) betegekben. Vannak gyógyszerek, amik szintén emelik az reverz T3 szintet, ezek nevei: Propycil, Humapronol, Cordarone.

A legsúlyosabb eset neve amikor a reverz T3 megemelkedik: alacsony T3 szindróma (máshogy: non thyroidal illness syndrome). Ez tehát olyanokban alakul ki akik nagyon betegek, intenzív osztályon fekszenek és a reverz T3 emelkedéshez más, pajzsmirigyműködést jellemző laboreltérések is társulnak.

De! Úgy tűnik létezik ennek a súlyos kórképnek egy jóval enyhébb formája és ezek a betegek a szakrendelésen jelentkeznek és nem az intenzíven vannak. Ők az alacsony T3 szindróma enyhe, illetve nagyon enyhe formájában szenvedhetnek. Vannak, akik azt gondolják, hogy ez ugyanaz, mint a krónikus fáradtság szindróma. A reverz T3 emelkedés nincs önmagában, T3 csökkenés is észlelhető a laborban (nem a szabad T3, amit rutinszerűen néznek). Ez a beteg tehát nem szenved igazi pajzsmirigy betegségben, bár a tünetei alulműködésre jellemzők, részben azért, mert a reverz T3 nem hagyja, hogy a T3 kifejtse hatását. Persze, egy már kezelt pajzsmirigy alulműködésben szenvedő ember is kerülhet az alacsony T3 szindróma enyhe állapotába. De esetükben sem szabad a kezelést az reverz T3 (rT3) szint alapján változtatni.

Orvostársaságok nem javasolják, hogy a nem súlyos állapotban lévő beteg esetén megnézzék a reverz T3 szintjét. Ennek ellenére a betegek gyakran végeztetik ezt el saját költségükre, mert pajzsmirigy alulműködéses tünetekre panaszkodnak. Mutatják az alulműködésben (hipotireozisban) szenvedők is a magas reverz T3 szintet és kérnek segítséget, mert nem javulnak a panaszaik annak ellenére, hogy a pajzsmirigy hormon-kezelés elkezdődött és a TSH és szabad T4 szintek jók.

Összefoglalva: létezik az alacsony T3 szindróma enyhe formája. Ekkor a reverz T3 szint valóban megemelkedik. Ez nem pajzsmirigybetegség, ugyan a tünetek hasonlóak a pajzsmirigy alulműködéshez. Ezért nem pajzsmirigyhormon adása, vagy a már meglévő pajzsmirigy-kezelésnek a panaszokhoz való igazítása az általam alkalmazott megoldás, hanem keresni, majd kezelni kell azokat az okokat, amik megemelik a reverz T3 szintet. Evvel érem el azt, hogy a reverz T3 normális legyen és a panaszok elmúljanak.  

Írta: dr. Speer Gábor

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.

Hivatkozás: A.M. Neto, és munkatársai. Abnormalities of Thyroid Hormone Metabolism during Systemic Illness: The Low T3 Syndrome in Different Clinical Settings. Int J Endocrinol. 2016;2016:2157583.