Pajzsmirigy alulműdödés: mi a helyes gyógyszerszedés és vérvétel

2023.11.02

Hiszem, hogy a betegnek a gyógyszeréről többet kell tudnia, mint az azt felíró orvosának, aki azt sosem szedte, sőt még a kezében sem tartotta! Persze ez nem azt jelenti, hogy nem kell elindítani őt egy alaptudással, tanáccsal. Annak szól mindez, aki ezt nem kapta meg…

Hogy kell a pajzsmirigyhormont jól szedni?

Azt persze mindenki tudja, hogy éhgyomorra, 30-45 perccel mindenféle étkezés előtt, reggel kell bevenni. Vannak olyan gyógyszerek és élelmiszerek, amik rontják a gyógyszer felszívódását és ezért a kezelés sikerességét. Még akkor is, ha a beteg helyesen - éhgyomorra - veszi be a gyógyszerét. A következőkben felsoroltakat a pajzsmirigyhormon bevétele után szabad csak beszedni, megenni. 

  • diófélék, szójatartalmú élelmiszer (sajnálatosan inkább jobb kerülni),
  • vas-, és kálciumpótlás (multivitamin is) (legalább 2 óra, de van vélemény, ami szerint 6 óra - én ezt osztom),
  • aluminiumot, kálciumot tartalmazó gyógyszerek (akár, mint vivőanyag) (2 óra),
  • minden savcsökkentő, de főleg az ún. protonpumpa-gátlók: mert a megfelelő gyomorsav szintje kell a hormon felszívódásához, ezek meg épp azért kellenek, hogy csökkentsék a gyomorsavat (ennek átgondolásához orvos kell),
  • ösztrogén-tartalmú fogamzásgátlók, vagy menopauza utáni hormonpótló kezelésben alkalmazott gyógyszerek (ennek átgondolásához orvos kell),
  • vannak még más gyógyszerek is, de ezek ritkábban alkalmazottak és le vannak írva a pajzsmirigy gyógyszer betegeknek szóló tájékoztatójában.

Ha a beteg annyi gyógyszert alkalmaz, hogy nem lehetséges megoldani azt, hogy utána még várjon a többi bevételével, akkor vészmegoldásként lehetséges, hogy C-vitaminnal vagy magas C-vitamintartalmú gyümölcs levével vegye be a pajzsmirigyhormont (ahogy a vasat is szedni kell eleve) és nem vár annyit a többi gyógyszerrel (nem azt jelenti, hogy az evéssel nem vár, hanem a többi gyógyszerrel).

Mi a helyes laborvizsgálat menete?

A TSH nem szigorúan éhgyomri hormon, mégis méréstechnikai szempontból javasolt, hogy minimum 6 órás éhezés előzze meg a vérvételt, mert a túlzottan zsíros minta zavarhatja a meghatározást.

Reggel 7-9 között javasolt a vérvétel, mert a normális (referencia) tartományok ebben az időszakban vett mintákra érvényesek.

A hormonnal kezelt pajzsmirigy-beteg kezelésének sikerességét TSH és fT4 eredménnyel lehet jól megítélni.

A pajzsmirigyhormont nem jó bevenni a pajzsmirigyet érintő vérvétel előtt a legtöbb vélemény alapján (én ezt osztom, bár ennek ellentmondóak is vannak), mert bár rosszul szívódik fel, de ami felszívódik, az az első 3 órában nagyon és ezért (hamisan) megemeli az fT4 szintjét (a TSH-ra nincs hatással). Ezért, vagy teljen el legalább 3 óra a bevétel és a vérvétel között, vagy ne szedje be, de a vérvétel után azonnal vegye be a beteg a gyógyszert).

A biotin (H-vitamin, B7-, B8-vitamin: ezek mind a biotin nevei) technikailag zavarja a TSH-meghatározást (de más labort is). Alacsonyabb TSH-t eredményez - hamisan. Ezt "haj- vagy körömvitaminként" (nemcsak önmagában, hanem pl. "B-vitamin komplexben) szedik sokan (gyakran nem is tudnak róla). Azt javaslom, hogy egyszerűen ki kell hagyni bármelyik szedését a vérvétel előtt legalább 2 nappal.

Szerző: dr. Speer Gábor PhD.

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.

Hivatkozások. 1: Simon C, és munkatársai. Subclinical hypothyroidism: To treat or not to treat? JAAPA. 2020;33:21-26. 2: Bekkering GE, és munkatársai. Thyroid hormones treatment for subclinical hypothyroidism: a clinical practice guideline. BMJ. 2019:365:l2006.