Ön is megkaphatná azokat, amikkel az amerikai elnököt COVID-19 ellen kezelték?

2020.11.01

Nem vizsgálva, nem kritizálva, nem kommentálva csak leírom, hogy mit kapott az amerikai elnök október első napjaiban, amikor kiderült, hogy COVID-19 beteg és befeküdt a Walter Reed National Military Medical Center nevű egészségügyi központba. Talán azért került kórházba, azért kapta a kezelést mert fulladt kissé, vagy talán mert kezdett nagyon rosszul lenni? Ezt nem tudhatom. Az nagyon valószínű, hogy a világon ő az egyetlen ember, aki ezt a kezelési kombinációt megkapta. Nézzük, ismerős, elérhető gyógyszerek ezek nekünk, magyaroknak is?

Mint hormonokkal foglalkozó (endokrinológus) a bejegyzéseim hormonális betegségekben szenvedőknek szólnak. Azért írok mégis erről, mert van a kezelésben több olyan gyógyszer, amit én is alkalmazok. Ezek voltak tehát az elnöki "VIP" gyógyszercsomag alkotórészei: D-vitamin, cink, famotidin, melatonin, aszpirin, dexametazon, remdesivir és a REGN-COV2 ellenanyag-koktél. Egy lényeges kérdést nem tudok, mert nem elérhető: mik voltak az adagok és meddig kapta a gyógyszereket, ezért ezeket a gyógyszervizsgálati tanulmányokból írom le.

A D-vitamin-hiány nem jó a COVID-19 kapcsán sem. Mert a D-vitaminnak van vírusellenes hatása is (fokozza az immunrendszer vírusölő képességét), így vizsgálatok szerint a COVID-19 betegség megelőzésében vagy lefolyásában is rossz, ha valaki hiányában szenved. Azért javasolt helyből szedni, mert nagy valószínűség szerint D-vitamin-hiányban szenved a legtöbb ember Európában és Amerikában is. Több gyógyszercég gyártja receptre és kapható, mint étrendkiegészítő is. A D-vitamin (a tudományos neve: cholecalciferol) hiányának megelőzésére felnőtteknek napi 1500-2000 NE szedése a magyar ajánlás. Nagy adagban, tartósan szedve káros lehet. Erről két korábbi bejegyzésben már írtam (elérhető itt és itt).

A cink-hiány sem jó a COVID-19 esetében. Cink (zink a tudományos neve) hiányában felmerül, hogy károsodhat a légutak védelmét adó nyálkahártya-rendszer. Ezért az új koronavírus könnyebben átjut rajta a szervezetbe, de az immunrendszer vírusölő képessége sem működik jól cink hiányban. Vizsgálatokban a COVID-19 ellenes gyógyszerek hatását fokozta, nagy napi adagokban. Ebből az elemből is hiányban szenved a lakosság nagy része, ezen alapult az, hogy helyből adták a vizsgálatokban. Több fajta cink készítmény érhető el nálunk is, amelyek recept nélkül kaphatók. A COVID-19 megelőzésére egyesek 15-30 mg napi ún. elemi cinket ajánlanak (a készítményekre rá van írva az elemi cink tartalma). 

A famotidin (ez a hatóanyag tudományos neve) gyomorégés elleni gyógyszer, nálunk is kapható. Sok gyógyszercég gyártja (különböző név alatt). A famotidin olyan anyagot gátol, ami szükséges az új koronavírus szaporodásához. Több vizsgálat igazolta, hogy a famotidint szedő betegek jobban jártak a COVID-19 ellen kapott gyógyszerek mellé adva azoknál, akik nem szedték, vagy nem kapták a kórházi kezelés alatt. Napi 20 mg, 40 mg vagy nagyobb (akár 160 mg) adagokat alkalmaztak. Kapható recept nélkül is, de ez az adag kevés a vizsgálatokban igazolt vírusellenes hatáshoz.

A melatonin hormon (ugyanez a tudományos neve is). A tobozmirigyünk termeli. Este, sötétben termelődik. Magyarországon is elérhető receptre, melyet leginkább alvászavar vagy a jet-leg átmeneti kezelésére írnak fel. Úgy tűnik, hogy vírusellenes, gyulladáscsökkentő hatású is. A vizsgálatokban kiegészítő kezelésként adták a COVID-19 elleni gyógyszerek mellé, nagy adagban. Megelőzésre este, lefekvés előtt 30-60 perccel, minimum 3 mg, de maximum 10 mg adag merül fel. Elérhető recept nélkül is. Nagy adagban és tartósan szedve káros.

Az aszpirin (acetylsalicylic acid a tudományos neve), vagyis acetilszalicilsav az első mesterségesen előállított gyógyszer a világon. Az elnök szövődmények megelőzéseként kaphatta kis adagban, mert az új koronavírus egyik súlyos hatása az, hogy fokozza a trombózis (vérrög) kialakulását a szívben, a tüdőben és az agyban. És ezek is okozzák a COVID-19 betegek egy részének a halálát. Ezen felül az aszpirinnek van gyulladásellenes, lázcsillapító és vírusellenes hatása is. Számos hazai beteg is alkalmazza kis adagban (75-100 mg), receptre a vérrögképződés megelőzésére. A lázcsillapító és gyulladáscsökkentő adagja nagyobb (500 mg), ez recept nélkül is megvehető, de ennek tartós (3-5 napnál hosszabb) alkalmazása súlyos szövődményekkel járhat. A nagy adagnak nem merült fel haszna COVID-19 esetében. 

A dexametazon szteroid (dexamethasone a tudományos neve). Nagyon erős immunszupresszív, azaz immunrendszert gátló anyag. A COVID-19-ben szenvedő, súlyos állapotú betegek egy része azért hal meg, mert az új koronavírus egyik hatása, hogy túlzott immunreakciót és erős, nehezen uralható gyulladást vált ki a szervezetből. A dexametazon ezt képes gátolni. Vizsgálatokban, súlyosabb állapotú, kórházi kezelést igénylő betegeknek, leginkább vénásan adva hatásos volt. Hazánkban is régóta alkalmazott kezelés. A hatásos adag csak receptre kapható, több gyógyszercég is gyártja. Ellenőrizetlenül szedve sok-sok káros mellékhatása lehet.

A remdesivir (ez a tudományos neve) az amerikai Gilead gyógyszercég tulajdona. Több vírus ellen próbálták már, szabadalmi oltalom alatt áll. Veklury néven van forgalomban és Magyarországon is törzskönyvezték. Gyártását a Richter Gedeon egy sajátos jogi lehetőség alapján teszi meg. A gyógyszer beépül az új koronavírus örökítőanyagába és így direkt pusztítja el a vírust. Csak infúziós kezelésben létezik és a kezelés legalább 5, de maximum 10 napig tart. Csak kiemelt COVID-19 betegeket kezelő centrumokban érhető el, súlyos állapotúak kapják, akik már oxigénkezelést is igénylő tüdőgyulladásban szenvednek. Az amerikai és az európai gyógyszer-felügyeleti hatóságok csak vészhelyzeti felhatalmazást adtak a gyógyszernek, rendes engedélyt még nem.

A REGN-COV2 nevű koktél az amerikai Regeneron gyógyszercég terméke. Olyan ellenanyagok (antitestek) elegye, amelyet részben génmódosított egerekből, részben COVID-19 fertőzésen átesett és meggyógyult emberekből nyernek ki. Ezek az ellenanyagok semlegesítik a vírust, úgy, hogy egy, a szaporodásához és a fertőzőképességéhez feltétlenül szükséges részt gátolnak. Ez egy egyszeri infúziós kezelés és a gyógyszercég azt állítja, hogy a vírusfertőzés megelőzésére is képes a koktél, és sok vizsgálatuk van folyamatban nemcsak kórházban kezelt, de kevésbé súlyos állapotú COVID-19 betegekkel is. Tudományos közlemény nincs még, a gyógyszer kísérleti fázisban van, sehol sem elérhető egyelőre. Az elnök tehát gyógyszerkísérletben vett részt. Azonban, az antitest-koktél egyik alkotóját már jelenleg is alkalmazzák: amikor már gyógyult betegekből származó, az új koronavírus ellen termelődött ellenanyagokat adnak be súlyosabb állapotú COVID-19 betegeknek. Ezt Magyarországon is alkalmazzák, vérplazmaterápia néven emlegetik.

Vagyis igen, Ön is megkaphatja majdnem azt, amit az USA elnöke COVID-19 betegként. Bár valószínűleg nem választhat ugyanannyi menüből ebédre a kórházban...

(Ha az általam leírt tudományos nevet beírja a https://ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis oldalon a "szabadszavas keresés"-be, akkor megkapja azon gyógyszerek neveit, amik az adott hatóanyagot tartalmazzák. Innen a gyógyszerek betegtájékoztatóit is meg tudja nézni).

Írta: dr. Speer Gábor

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.

Hivatkozások. 1: W.B. Grant,  és munkatársai. Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths. Nutrients. 2020;12:988. 2: M.T. Rahman, és munkatársa. Can Zn Be a Critical Element in COVID-19 Treatment? Biol Trace Elem Res. 2020 Mays 26;1-9. 3: J.F. Mather, és munkatársa. Impact of Famotidine Use on Clinical Outcomes of Hospitalized Patients With COVID-19. Am J Gastroenterol 2020;115:1617-1623. 4: R.J. Reiter, és munkatársai. Therapeutic Algorithm for Use of Melatonin in Patients With COVID-19. Front Med (Lausanne). 2020;7:226. 5: V. Bianconi, és munkatársai. Is Acetylsalicylic Acid a Safe and Potentially Useful Choice for Adult Patients with COVID-19? Drugs. 2020;80:1383-1396. 6: RECOVERY Collaborative Group: Dexamethasone in Hospitalized Patients with Covid-19 - Preliminary Report. N Engl J Med. 2020 Jul 17;NEJMoa2021436. 7: J. Grein, és munkatársai: Compassionate Use of Remdesivir for Patients with Severe Covid-19. N Engl J Med. 2020;382:2327-2336.