Okozhat-e hormonzavart a mobiltelefon gyakori használata?

2021.04.19

Környezetünkben számos eszköz, de leginkább a mobiltelefon ún. rádiófrekvenciás elektro­mágneses sugárzással működik. A rádiótelefon rendszerek két részből állnak: bázisállomásokból és a kézi készülékekből (ez a mobiltelefon). A bázisállomások szabadban telepített rádióadók, amelyek egy adott környéket látnak el rádiótelefon összeköttetéssel. Az egész országot lefedik. A bázisállomások a rádiófrekvenciás jeleket antennákon keresztül sugározzák ki. Az antennákat magasan helyezik el, hogy a rádiófrekvenciás jelek szabadon tudjanak terjedni. Az antennákat az erre a célra épített toronyra, épület tetejére, oldalára telepítik.

Normál esetben ezen sugárzások esetében nem találkozunk az előírt határértékeket meghaladó értékekkel. A tudomány jelen állása szerint a határértéken belül maradó rádiófrekvenciás elektro­mágneses terek nem okoznak semmilyen megbetegedést és daganatot sem. Azonban biológiai hatásaik ettől még lehetnek. Ez a sugárzás nyilván a telefon tartása miatt a nyakat, így a pajzsmirigyet és az agyat érintheti leginkább.

A mikrohullámú és rádiófrekvenciás hullámokat használó eszközeink a mobiltelefonok és bázisállomásaik, rádió-és TV adók, mikrohullámú sütők, wifi-adók. A városokban a bázisállomások által kibocsátott sugárzás a távolsággal jelentősen csökken az árnyékoló épületek miatt, így mobiltelefonok sugárzása esetében nagyobb egészségügyi kockázatról beszélhetünk, mint bázisállomásaik esetében.

A mikrohullámú és rádiófrekvenciás sugárzások okozta egészségügyi hatások főleg hőhatással kapcsolatosak. A sugárzások hatására a testben hőmérsékletemelkedés léphet fel, nyilván a hozzájuk legközelebb eső nyakon leginkább. A szervek, sejtek nem szeretik a hőmérséklet-emelkedést.

A gyakori mobiltelefon-használat olyan esetekben fokozta a pajzsmirigydaganat előfordulását, akiknél bizonyos gének miatt eleve fogékonyság állt fenn erre a daganatra. Több vizsgálat utal arra, hogy a bázisállomások és a mobiltelefonok okozta elektromágneses rádiófrekvenciás sugárzás eltérést okoz a pajzsmirigy működésében, más vizsgálatokban csak a TSH szintben okozott gondot. Vannak olyan adatok is, amik arra utalnak, hogy nem befolyásolja a pajzsmirigyet. Egyes vizsgálatok szerint csökkentik a férfiak férfiasságához szükséges tesztoszteron és a nőkben pl. a szoptatáshoz szükséges prolaktin szintjét. Más vizsgálatok ezeket sem erősítették meg. Több közlemény igazolja azt, hogy részben a mobiltelefonok okozta megnövekedett rádiófrekvenciás elektro­mágneses sugárterhelés károsan befolyá­solja a spermaszámot. A mobiltelefon okozta sugárterhelés a hímivarsejtek termeléséért felelős sejteket károsítják leginkább. Kísérletek arra utalnak, hogy a 10 cm-es távolság a kritikus ebben, ezért valójában nem városi legenda a mobil farzsebben való tartásától való óvás.

Tanácsok az elektromágneses sugárzás biológiai hatásainak mérséklésére:

  • Alvó-és pihenő helyiségben, gyerekszobában lévő berendezéseket csak használat idején tartsuk bekapcsolt üzemmódban.
  • Éjszaka, alváskor, a lehetséges áramforrásokat kapcsoljuk ki, és ne aludjunk működő televízió, rádió, MP3-lejátszó, vagy számítógép, laptop mellett. Ne hagyjuk őket még készenléti helyzetben sem. Este kapcsoljuk ki a wifi-adónkat is.
  • Ágyunk, így fejünk közvetlen közelében se legyen semmilyen áramforrás (konnektor, működésben lévő elosztó, mobiltelefon, laptop). Ezeket tegyük minél messzebb az ágyunktól, legjobb, ha a hálószobából is kivisszük őket.
  • A mobiltelefon használatát csökkentsük a szükséges minimumra, azonban, ha ez nem lehetséges, mert pl. munkaeszköz, akkor headset használata javasolt. A mobiltelefont, amikor csak lehetséges, hangosítsuk ki ahelyett, hogy a fülünkhöz tartanánk. Ha lehet, rakjuk le magunk mellé, hangosítsuk ki és beszélhetünk így.
  • Mobiltelefonunkat tartsuk inkább a táskánkban, vagy a hátizsákunkban, és nem a nadrág-, vagy ingzsebünkben.
  • Internet elosztók, wifi-routerek, mikrohullámú antennák és átjátszók közelében ne tartózkodjunk.
  • Csak ha nincs más, akkor használjuk a mikrohullámú sütőt. Működése során ne tartózkodjunk a sütő közvetlen közelében, ha sérült a borítása, vagy nem tökéletes az ajtó záródása, dobjuk ki.

Én azt gondolom, hogy sok beteg esetén vannak ellentmondó eredmények, például avval kapcsolatban, hogy rosszul működik-e a pajzsmirigy. Hol jó a labor, hol nem, vagy a beteg panaszai jellemzőek pajzsmirigy alulműködésre, míg a labor ezt nem támasztja alá. És a betegek orvosról-orvosra járnak megoldást keresve. Nem gondolom, hogy a mobiltelefonok működéséhez szükséges rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzás káros lenne az egészségre, de biológiai hatása ettől még lehet, azaz befolyásolhatja például a hormonrendszerünk működését. Ha bizonytalanság áll fenn, akkor egy ideig érdemes a fenti tanácsok betartása, majd laborkontroll és a panaszok fennállásának ellenőrzése.

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.

Szerző: dr. Speer Gábor PhD.

Hivatkozások. 1: KK Kesari, és munkatársai. Radiations and male fertility. Reprod Biol Endocrinol 2018;16:118. 2: M Carlberg, és munkatársai. Is the Increasing Incidence of Thyroid Cancer in the Nordic Countries Caused by Use of Mobile Phones? Int J Environ Res Public Health. 2020;17:9129. 3: EF Eskander, és munkatársai. How does long term exposure to base stations and mobile phones affect human hormone profiles? Clin Biochem. 2012;45:157-161. 4: S Mortavazi, és munkatársai: Alterations in TSH and Thyroid Hormones following Mobile Phone Use. Oman Med J. 2009;24:274-278. 5: J Luo, és munkatársai: Cell phone use and risk of thyroid cancer: a population-based case-control study in Connecticut. Ann Epidemiol. 2019;29:39-45.