Videó: Korai petefészek kimerülés

2020.12.15

A FEM3 csatornán velem készült interjú a korai petefészek kimerülésről szól. A videót itt nézheti meg

Összefoglalásként: akkor beszélünk korai petefészek elégtelenségről (premature ovarian failure, POF), ha a "változó kor" - azaz a menopauza - 40 éves kor alatt jelentkezik. A 40 éves korban levő nők 1%-ánál lép fel a betegség.

A klinikai jelek a menstruáció elmaradása vagy ritkulása, hőhullámok, alvászavar, éjszakai izzadás, szapora szívdobogás-érzés. A laboratóriumi jelek a magas FSH és LH, illetve alacsony ösztrogén szintek. De talán még ezeknél is egyértelműbb laboradat, az AMH (anti müllerian hormon) meghatározása. Az alacsony AMH érték alátámasztja a petefészek-elégtelenség diagnózisát, mert az AMH egy olyan hormon, amelynek szintje összefüggésben van a petefészkekben még jelen levő "megérhető" petesejtek számával. Minél kevesebb a petesejt, annál alacsonyabb az AMH szint.

Azért fontos, hogy pontos diagnózis szülessen, mert van megoldás: ekkor a várandóság petesejt adományozással lehetséges legbiztosabban.   

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.

Szerző: dr. Speer Gábor

Hivatkozás. 1: László Ádám. A korai petefészek-kimerülés és kezelése. OTSZ online: 2018 augusztus 22. https://otszonline.hu/szimpozium_rovat/cikk/a_korai_petefeszek_kimerules_es_kezelese