Hormonbetegséghez hasonló bőrpanaszok, amit a sok mobiltelefon-használat okoz

2021.05.14

Persze átgondolást igényel, de nem minden pattanást okoz hormonzavar, különösen akkor, ha csak az egyik oldalon jelentkezik (fenti képen), vagy erősebb. Igen, létezik okostelefon okozta pattanás. Indiai szerzők számoltak 13 olyan betegről, akik egyoldali arcfélen jelentkező pattanásokkal (aknéval) fordultak hozzájuk és ez összefüggésben volt a fokozott mobiltelefon-használattal. A betegek többsége korábban is hajlamos volt aknéra. Okként az okostelefonok által kibocsájtott fénynek (ún. kék fény) a bőrben pattanásokat okozó Staphylococcus aureus (sztafilokokkusz aureusz) baktériumok szaporodását serkentő hatását feltételezték elsősorban. Ezen felül, a bőrt érő - telefon okozta - meleg, az olajos nedvesség, a pára, a súrlódás (mechanikus inger) és a telefonon is megélő Staphylococcus baktériumok arcbőrre való átkerülése (majd elszaporodása) mind kiváltója lehet az akne fellángolásának. A tudományos hangok leginkább azt mondják, hogy a koszos felszínű mobil váltja ki és tartja fenn leginkább az akne kialakulását. Minezek miatt javasolják a mobil gyakori fertőtlenítő tisztítását.

A mobiltelefon ún. rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzással működik. A tudomány jelen állása szerint a határértéken belül maradó rádiófrekvenciás elektromágneses terek nem okoznak semmilyen megbetegedést. Ez a sugárzás nyilván a telefon tartása miatt az arcot, a nyakat érintheti leginkább. Egy dán vizsgálatban, 355 701 mobiltelefon-tulajdonost követtek 13 éven át. Azt vizsgálták, hogy a mobilhasználat fokozza-e a leggyakoribb bőrdaganatok (pl. melanóma, bazalióma) rizikóját és azt találták, hogy nem.

Van, akinek bőre allergiás a fémre és begyullad (neve: allergiás kontakt dermatitisz). A fémek közül a telefon nikkel és króm tartalma okozza leginkább a kontakt dermatitiszt.

Vannak, akik szerint a mobil képernyője által kibocsájtott kék fény fokozhatja a melazma (terhességi maszk, májfolt) kialakulását is. A melazma több okra visszavezethető túlzott pigmentáció a bőrben: nagy, sötét, elszíneződött foltként jelenik meg főként az arcon (alábbi képen). Várandósságban gyakoribb ez az elváltozás.

És mindezek függetlenek az okostelefon árától, minőségétől, tudásától. Aki hajlamos a fent leírt bőrbetegségekre úgy használja leginkább a mobilját, hogy ne érintse az arcához. Amikor csak lehetséges, hangosítsa ki ahelyett, hogy a füléhez tartaná.

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.

Szerző: dr. Speer Gábor PhD.

Hivatkozások. 1: M Singh, és munkatársai. "Cell-phone acne" epidemic during the COVID-19 pandemic. Clin Exp Dermatol. 2020;45:903-905. 2: Zs Szilágyi, és munkatársai. Evaluation of Inflammation by Cytokine Production Following Combined Exposure to Ultraviolet and Radiofrequency Radiation of Mobile Phones on 3D Reconstructed Human Skin In Vitro. Int J Environ Res Public Health. 2020;17:4401. 3: AH Poulsen, és munkatársai. Mobile phone use and the risk of skin cancer: a nationwide cohort study in Denmark. Am J Epidemiol. 2013;178:190-197. 4: C Richardson, és munkatársai. Mobile Phone Dermatitis in Children and Adults: A Review of the Literature. Pediatr Allergy Immunol Pulmonol. 2014;27:60-69. 5: SH. Kwon, és munkatársai. Melasma: Updates and perspectives. Exp Dermatol. 2019;28:704-708.