COVID-19 védőoltások, long COVID szindróma és menstruációs zavar

2022.08.01

Egy évvel ezelőtt írtam "COVID-19 védőoltás okozta menstruációs zavarok. Kell félni?" címmel a bejegyzésem. Pár napja a Qubit portálon megjelent közlemény elolvasását javaslom azoknak akik érintettek, mert az eltelt egy év minden nehézsége, dilemmája, bizonytalansága és egyben igazsága is benne van: NŐK TÍZEZREINEK MENSTRUÁCIÓJÁRA LEHETETT HATÁSSAL A KORONAVÍRUS ÉS AZ ELLENE BEADOTT OLTÁSOK. 

Fontos kiegészítő adat szintén 2022 júliusából: majdnem félmillió COVID-19 betegségen átesett, nem kórházban kezelt és a fertőzés után még minimum 12 héttel is tünetekkel rendelkező (ennek a jelenségnek az új neve a long COVID szindróma) ember tüneteit feldolgozva a leggyakoribb a szakterületemet (endokrinológia) érintő panaszok a hajhullás, a menstruációs vérzés mennyiségének fokozódása és a libidócsökkenés voltak. És még másik 59 tünet!

Szerző: dr. Speer Gábor PhD

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.

Hivatkozás. 1: A, Subramanian és munkatársai. Symptoms and risk factors for long COVID in non-hospitalized adults. Nat Med. 2022 Jul 25.