A tireoglobulin, mint pajzsmirigyrák előrejelző. Nem!

2021.06.19

Azt látom, hogy a legújabb félreértés a magas tireoglobulin szint kapcsán kezd terjedni. Egyre többen vizsgálják a szintjét a laborban és ha magas akkor, vonnak súlyos következtetéseket le: azt, hogy pajzsmirigy daganat áll a háttérben.

A tireoglobulint (Tg) csak a pajzsmirigy termeli és belőle alakul ki a két pajzsmirigyhormon (T3 és T4). Minél nagyobb a pajzsmirigy (térfogata), annál magasabb a vérben a tireoglobulin szintje. Szintje függ a nemtől és a jódbeviteltől is. Minél kisebb a jódbevitel, annál magasabb a szintje. Sőt, ha valakinek ellenanyaga is van a tireoglobulin ellen (anti-tireoglobulin, aTg) az is befolyásolja, mert elfedi a valós szintet (maszkolja). A TSH szint is növeli a vérszintjét.

Azért nem lehet a pajzsmirigydaganat szűrésére használni, mert szintje számos pajzsmirigy megbetegedésben megnő: a "csak" megnagyobbodott pajzsmirigy (strúma) - mivel ekkor sok a pajzsmirigyszövet -, de a Basedow-kór, a pajzsmirigy-gyulladás (tireoiditisz) is magas tireoglobulin vérszinttel járhat. 

De termelik a daganatos pajzsmirigysejtek is. Ezért, ha valakinek pajzsmirigy daganata alakult ki, akkor - és csak ekkor - kell a tireoglobulin vérszintjét ellenőrizni. A pajzsmirigy daganat műtét előtt és után kell ellenőrizni a szintjét, mert pajzsmirigy daganatban (és csak ekkor) prognosztikai faktor, jelezheti a kiújulást, az áttétek kialakulását.

Akinek pajzsmirigy daganat miatt eltávolítják a pajzsmirigyét, a tireoglobulin szintje nulla lesz (hiszen a pajzsmirigy termeli csak): ha pedig csak a fél lebenyt távolítják el, akkor a műtét előttihez képest a fele lesz. Ezért, ha daganatos eltávolítás után elkezd a műtét után nőni a szintje (a korábbihoz képest), az áttétre utal valahol a szervezetben (hiszen az áttét is pajzsmirigyszövet, daganatos).

Mivel összefügg a szintje a pajzsmirigy térfogatával (nagyságával), ezért lehet daganat kiújulást mérni vele. És csak ezt. De ha valaki egy magas tireoglobulin szintből von le bármi következtetést, azt mindig csak egy korábbi értékhez képest lehet interpretálni. A tireoglobulin elleni ellenanyag (anti-tireoglobulin, aTg) pedig autoimmun pajzsmirigy-betegséget jelez.

A rendelésen a terápiás döntéseket nem meghatározó laborvizsgálatokat el kell kerülni: felesleges idegeskedést és kiadást okoznak a betegnek. 

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.

Szerző: dr. Speer Gábor PhD.

Hivatkozások. 1: BS Indrasena. Use of thyroglobulin as a tumour marker. World J Biol Chem. 2017;8(1):81-85. 2: Soh SB, és munkatársa. Testing in Thyroid Conditions - Pitfalls and Clinical Utility. Ann Lab Med. 2019;39(1):3-14.