A pajzsmirigy működése ingadozhat az évszakkal

2024.03.24

Ez egészségesekben és pajzsmirigy betegégben szenvedőkben is így van.

Sok orvosi vizsgálat igazolja, hogy télen a TSH szintje magasabb, nyáron pedig a TSH alacsonyabb szinten lehet. Ez normális jelenség és a hőszabályozás miatt van így legfőképp. Nem függ attól sem, hogy az ATPO szintje magas-e vagy normális.

A szubklinikai hipotireózis és az évszakok

Sőt, az ún. szubklinikai hipotireózis előfordulása télen gyakoribb és nyáron ritkább. A szubklinikai hipotireózis az, amikor a TSH magas, de az fT4, fT3 szintje normális. Ezt nem szabad minden átgondolás nélkül, csak a labor alapján, azonnal kezelni, mert például az esetek nagy részében pár hónap múlva magától is gyógyul (a jelenségnek számos ismert oka van). Ismételni kell a labort. Ennek az eltérésnek a kontrollja az évszaki TSH-ingadozás miatt is fontos. Mert a TSH évszaki ingadozása miatt az is igaz, hogy a szubklinikai hipotireózis kontrollja nyáron sokkal gyakrabban lesz normális (gyógyul meg), mint télen nézve.

Vagyis a szubklinikai hipotireózis diagnózisa helyből, egy TSH érték alapján nem állítható fel és nem kezelhető - már csak az évszakok miatt sem. Az ajánlások legalább 2-3 hónap múlva kontroll vérvétel javasolnak. A TSH évszaki változása azt jelzi számomra, hogy ez a kontroll előnyös, ha más évszakban történik. Evvel kizárható az, hogy a TSH emelkedés oka az esetleges évszaki ingadozás és nem betegség.

Várandósság és az évszakok

A TSH évszaki ingadozásából más is következik. Ha a TSH valóban annyira befolyásolja a terhességet, mint sokan állítják, akkor a TSH nyáron magától csökkenve sokkal inkább vezethet várandóssághoz, mint télen azon esetekben, amikor a normális szinten belüli, de magasabb TSH-t teszi az orvos, meg a beteg is felelőssé (és kezelik is hormonnal) a várandóssági nehézség miatt.

Kérdés az, hogy a pajzsmirigy-hormonnal kezeltek esetében (akár a várandósság/meddőség kapcsán) a hormon pótlásának beállítását is az évszaki ingadozásnak megfelelően kell-e megtenni? Van olyan beteg, akinél ezt így teszem mert nincs ugyanazzal a hormon-adaggal jól egész évben.

A Sarkvidéki T3 szindróma

Egyes adatok szerint nemcsak a TSH, de az fT3 és fT4 szint is alacsonyabb nyáron, mint télen, de mások szerint csak a TSH ingadozik. Sőt vannak olyan adatok is, miszerint a pajzsmirigy működésének évszaki ingadozása függ attól is, hogy milyen az adott földrajzi hely átlagos nyári és téli hőmérséklete (vagyis az ingadozás mértéke).

A hőszabályozás és a hőtermelés miatti anyagcsere-folyamat miatt emelkedik a TSH télen. Olyannyira, hogy az Antarktiszon tartózkodva a TSH megemelkedik és az fT3 szintje csökken, amit poláris (sarki, sarkvidéki) T3 szindrómának hívnak. Ez lehet az oka annak a jelenségnek, amit áttelelési szindrómának neveznek (winter-over syndrome). Ennek a lényege, hogy az ember rosszul alszik, gondolkodása lelassul, negatív érzelmek uralják el a hosszú hidegben/sötétben való tartózkodás alatt. Az alacsony T3 szindróma hasonló jelenség.

Véleményem

Mindebből nekem az következik, hogy ha bármi pajzsmirigy alulműködésre utaló tünet áll fenn évszaki jelenségként (akár egészségesekben, akár már hormonnal kezeltekben) és ezt más okkal (betegséggel, lelki okokkal, ...) nem lehet magyarázni, akkor fel kell hogy merüljön ez a jelenség a háttérben. Például, ha valakit a téli pajzsmirigy hormonszint alapján állítanak be a hormon-pótlásra és nyáron ez számára soknak bizonyul (nincs jól vele), akkor lehet ez a jelenség az oka - és korrigálni kell az adagot nyárra.   

Szerző: dr. Speer Gábor PhD.

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.

Hivatkozások: 1: Kim TH, és munkatársai: Effect of seasonal changes on the transition between subclinical hypothyroid and euthyroid status. J Clin Endocrinol Metab. 2013;98:3420-9. 2: Fu J, és munkatársai: Changes of Thyroid Function Parameters in Women of Reproductive Age Between 2012 and 2018: A Retrospective, Observational, Single-Center Study. Front Endocrinol (Lausanne). 20212;12:719225.