A legjobb appok pajzsmirigybetegség esetén. Segítenek!

2021.08.03

A laikusoknak számtalan pajzsmirigybetegségre szóló alkalmazás érhető el, de a többségük gyenge és tudománytalan. Magyar nyelvű nincs, de van megoldás! Az androidra letölthetők közül a legjobbnak az angolul kommunikáló ThyForLife appot tartom (www.thyforlife.com). Figyelmeztet a pajzsmirigybetegség miatt szedett gyógyszer bevételére, be lehet írni a laboreredményeket és nem kizárólag a pajzsmiriggyel kapcsolatosan, hanem a vele összefüggő betegségek (pl. meddőség gyanúja) kapcsán is. Az eredményeket adott időintervallumra kivonatolni is lehet a változásokat keresve: pl. a tünetek hogyan alakulnak a labor és a megfelelő gyógyszerszedés tükrében.

Nehézség a magyar betegnek, hogy a pajzsmirigybetegségre szedett gyógyszerek magyar neveit nem lehet megtalálni és kiválasztani az alkalmazás listájában: csak a hatóanyag (tudományos) nevet lehet kikeresni. Ebben segítséget lehet találni a gyógyszer betegtájékoztatójában, mert ott le van írva a hatóanyag neve is.

De segítek én is: ha tanácstalan és elküldi az elérhetőségemre a szedett gyógyszerének nevét, akkor elküldöm a hatóanyag nevét, ami az appban megtalálható. Angol nyelvtudás nélkül - kis segítséggel - szintén örömmel használható annak is, aki nem érti a nyelvet. Az app ingyenes.

A Boost Thyroid pedig iOS alkalmazás, Hashimoto-kórban szenvedők és egyéb okból pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő (hypothyreosis-os) betegek számára készült és ingyenes (www.boostthyroid.com). Ez a legjobb iOS alkalmazás ebben a betegségben. Hasonlóan az android ThyForLife alkalmazáshoz a labor, tünetek, gyógyszerszedés tükrében lehet a betegség alakulását követni. Angolul, de elsajátíthatóan.

Ha a beteg rendszeresen és jól használja az adott betegségre fejlesztett okostelefonos alkalmazást (és persze ha az jó), az minden tudományos adat alapján segíti a gyógyulását, vagy állapotának helyes megőrzését. A rendelésen - azt, akinek erre van fogékonysága, de elakad az alkalmazás használatában - ebben is segítem a betegeket. Az e-orvoslást használó e-betegeket

Szerző: dr. Speer Gábor PhD

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.