Várandósan baj volt a pajzsmirigyemmel! Az újszülöttemnél ellenőrzik a pajzsmirigyét?

2021.09.17

Igen, minden újszülöttben ellenőrzik a veleszületett pajzsmirigy alulműködést! Kötelező vizsgálat, vérfoltból határozzák meg a TSH-t (és számos anyagcsere-betegséget is ugyanabból a vérmintából) a 3.-5. életnapon. A  vért a sarok eréből veszik és az így nyert egy csepp vér elegendő a szűrővizsgálatok elvégzésére. A vérvétel gyors és teljesen fájdalommentes. A vérmintát egy speciális szűrőpapíron tárolják és azt egy központi laboratóriumba szállítják. Ott végzik el a laborvizsgálatokat, összevárva sok újszülött mintáját. Ha kóros az eredmény, azt utólag jelzik, tehát nincs készen azalatt, míg az Anya és az újszülött a kórházban van. Ha minden rendben azt nem jelzik az Anyának, ha rossz az eredmény, arról tehát utólag értesítik az Anyát és hívják vissza újszülöttjével a kórházba. 

Az újszülött pajzsmirigy alulműködése alapvetően nem az Anya betegségei miatt alakulhat ki. Nem így, amikor a várandós Anya Basedow-kórban szenved. Ekkor az újszülöttben is pajzsmirigy túlműködés lép fel, ami viszont majdnem mindíg átmeneti, de kezelni kell. Az az oka, hogy az Anya Basedow-kórját okozó (stimuláló) ellenanyagok (antitestek) átjutnak a placentán és túlműködést okoznak az újszülöttben is. Ezért pajzsmirigy túlműködéssel kezelt Anyák újszülöttjeiben sokkal több pajzsmirigyet érintő laborvizsgálatot végeznek el rutinszerűen (antitestet is). Vagyis erről az Anyai betegségről feltétlenül tájékoztatni kell a várandósgondozást végző és a szülést levezető orvost. 

Mindez nagyon jól működik nálunk, kár hogy nem említik ezt hangsúlyozottan az Anyának. Lehetne rá büszke az egészségügy. Azért kell szerintem tudni róla, mert érdemes rákérdezni: ha le is vették a vért a kötelező TSH szűrés miatt, de mivel az eredmény nincs kész a hazaengedés előtt, ne csúszhasson adminisztrációs hiba az esetleges kiértesítésben.  

Szerző: dr. Speer Gábor PhD.

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt. 

Hivatkozás. Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja a pajzsmirigyműködés zavarairól. Készítette: A Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium. https://ftsz.pte.hu/docs/protokollok/GYERMEK-a_pajzsmirigymukodes_zavarai.pdf