Van-e férfi PCOS? Igen létezik!

2021.08.16

A nők policisztás ovárium szindrómája (PCOS), vagy annak hajlama öröklődő. Ezen családok férfi tagjaiban a korai androgén alopécia (korai férfias kopaszodás, AGA) fordul elő jóval gyakrabban. Igazolódott is, hogy az ebben szenvedő férfiak hormonális eltérései egyeznek a PCOS nőkben észlelhető hormonális változásokkal. Nem meglepő, hogy gyakori körükben is az inzulinrezisztencia.

PCOS-ban szenvedő nő Édesapja gyakran "szőrös típusú" (mellkas, hát), gyakrabban szenved már középkorúan szívbetegségben, vagy cukorbetegségben, és gyakran elhízott. Mindezek a nem kezelt, vagy észre nem vett férfi PCOS késői szövődményei.

A korai androgén kopaszodás (AGA) 30-35 éves életkor előtti, hormonális okból bekövetkező kopaszodást jelent: jellemzően a fejtetőn, homlokon, halántékon (ezt mutatja az alábbi ábra). 

A hormonális változások lényege a férfi nemi hormon - a tesztoszteron - fokozott átalakulása egy olyan tesztoszteron típussá, ami káros a fejtetőn, homlokon, halántékon lévő hajhagymákra: hatására elvékonyodnak majd eltűnnek.

Ugyanakkor, a férfi PCOS-ban szenvedők tesztoszteron szintje eleve is magas lehet (hasonlóan a női PCOS-hoz), ezért fordulhat elő, hogy egyéb helyen a testszőrzetük dúsabb (hipertrichózis) és ezért szenvedhetnek pattanástól is (ez is megfelel a női PCOS tüneteinek). (Ebből az is látszik, hogy a magas tesztoszteron szint férfiban nem a férfiasság jele! Káros.) 

Nem minden korai androgén alopéciában szenvedő férfinak van persze egyben férfi PCOS szindrómája. De ezt ki kell vizsgálni (pl. van-e inzulinrezisztencia). Az AGA kezelésére is van mód (finasterid, minoxidil).

A férfiak PCOS-ja egy még nem kellően tisztázott kórkép, de érdemes lenne komolyabban venni már azt is, amit most tudni róla.  

Szerző: dr. Speer Gábor PhD

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.   

Hivatkozások. 1: L, Stárka és mtsa. Remarks on the Hormonal Background of the Male Equivalent of Polycystic Ovary Syndrome. Prague Med Rep. 2021;122:73-79. 2: R, Cannarella és mtsai. Endocrinology of the Aging Prostate: Current Concepts. Front Endocrinol (Lausanne). 2021;12:554078.