Napi hány lépés hosszabbítja meg az életet?

2020.11.08

Valójában mennyi a napi megfelelő lépésszám? Az elérése tényleg életet ment? Azért része ez is egy endokrin betegeknek szóló tudástárnak, mert cél az egészségmegőrzés is, de több olyan hormonbetegség van, ami hajlamosít hízásra: pl. inzulinrezisztencia, rosszul kezelt pajzsmirigy-alulműködés, gyógyult pajzsmirigy-túlműködés.

Jelenleg a legtöbb okosórába, lépésszámláló alkalmazásba épített számláló a napi tízezer lépést tartja elérendő célnak. Szinte valamennyi ezt a számot várja el viselőjétől. Igaz ez a szám, vagy csak mítosz? Viszonyításul, a 10 000 lépés nagyjából 8 km-nek felel meg. A Világ Egészségügyi Szervezet (WHO) az egészség megőrzésére egy egészséges felnőtt ember számára napi 7-8 000 lépést ajánl. Számos más ajánlás az egészségmegőrzésre minimum 30-60 perc napi (vagy heti 150-300 perc) közepes intenzitású fizikai aktivitást, vagy heti 75-150 perc nagy intenzitású fizikai aktivitást javasol. Ez lépésszámban kifejezve 8-10 000 napi lépés (ami a WHO-énál több).

A közepes intenzitású fizikai aktivitás (mozgás) biztonságosan elérhető az edzetlen, rendszeres sporttevékenységet nem űző, idős korosztály számára is. Fontos azonban (és ez döntő), hogy a közepes intenzitású fizikai aktivitás pár perces részekre való bontása és így való teljesítése semmit sem ér! A hatás eléréséhez minimálisan 10 perces időtartamokra lehet csak bontani és heti rendszerességre van szükség. Ez érvényes arra is, ha valaki a fizikai aktivitást (mozgást) lépésszámmal (vagyis gyaloglással) akarja teljesíteni.

Számít a lépésszámban a tempó és az intenzitás is (mennyi ideig tart erős tempóban). Közepes intenzitású mozgásnak 100 lépés számít percenként, így a legenyhébb ajánlásnak megfelelően ez 30 perc alatt 3 000 lépést jelent. Vagyis, a napi mozgásadagot akkor teljesítjük lépésben, ha 100 lépés/perc sebességgel haladunk 30 percen át (3 000 lépés), ha pedig nem folyamatosan, akkor legalább 10 perces részekben.

A legtöbb ország lépésszám ajánlása az egészség megőrzéséhez: 8-10 000 napi lépés körül van. Én a következőt javaslom: a WHO által javasolt napi 7-8 000 az egészséges felnőttek számára ajánlott lépésszám önmagában kevés, ez csak akkor jó, ha ebben benne van az ajánlott napi közepes fizikai aktivitás lépésszámban teljesülő minimális mennyisége is: 3 000 lépés 30 perc (vagy 3x10 perc) alatt. Vagy legyen meg a napi 10 000 lépés csak úgy.

Egy 62-100 éves (átlagosan 72 éves) nővel végzett vizsgálatban azok a nőknek, akik legalább napi 4 400 lépést tettek 41%-kal csökkent a halálozási rizikója szemben azokkal, akik csak napi 2 700 lépésig jutottak. És hol van ez még az ajánlott lépésszámtól! Egy magyar felmérés szerint a magyarok alig 4 500 lépést tesznek meg naponta. A felmérés szerint ennek a lépésszámnak 21%-át otthon, míg 26%-át a munkába/iskolába járáshoz tesszük meg, de 34%-a vásárlásból, ügyintézésből ered. A felmérés azt is igazolta, hogy a résztvevők messze alulbecsülték a napi lépésszámukat.

Hogyan növelhető a napi lépésszám? Néhány tanácsom: lépcső használata lift/mozgólépcső helyett, parkolás az első legtávolabbi üres helyen és nem a bejárathoz közel, egy megállóval hamarabb való leszállás a szükségesnél, de akár étkezés után az asztal leszedésekor annak több részletben való konyhába vitele, vagy a megvásárolt élelmiszernek az autóból a lakásba több részletben való felvitele. Van értelme tehát a lépést számolni!

Írta: dr. Speer Gábor 

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.  

Hivatkozások. 1: H. Ekler Judit, és munkatársai. Szenior tanárok fizikai aktivitása - összefüggések napi rutintevékenységeik és egészségi állapotuk között. Magyar Sporttudományi Szemle. 2013;55:23-26. 2: Tudor-Locke C, és munkatársai. How many steps/day are enough? For adults. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity. 2011;8:79.