Csak elegáns helyen dolgozik az odafigyelő magánorvos?

2021.10.21

Magánklinika, magánkórház, magánintézet, egyszerű magánrendelő, vagy kis magánpraxis - de hol érhető el a jó magánorvos? Az orvosi odafigyelés, a szakmai képesség mellett, alapfeltétele annak, hogy valaki jó orvos legyen - szerintem. Az eltelt héten a betegeimmel történtek kapcsán írom meg most azt, ami régóta dühít.

Az egyikük már egy ideje fennálló, fájdalmas, nem megoldott ízületi betegsége miatt, szinte utolsó lehetőségként jutott el egy nagy, emeletnyi, elegáns magánorvosi intézménybe. Itt végeznek olyan beavatkozást, ami segíthet betegségén. Ez nálunk állami ellátóhelyen nem elérhető! A második (sokba kerülő) kezelés következett el, mert az első nem használt. Pár napra rá az a kar, ahol a beavatkozás történt megduzzadt. Az orvossal beszélni (vagy e-mailben tanácsot kérni) nem lehetett, csak az asszisztenssel. Hamar fogadták és a kar duzzanatát a beavatkozás okozta vénagyulladással magyarázták (lehetett volna trombózis is). Végül azonban az orvos azt tanácsolta, hogy ha nem javul a duzzanat, keresse fel családorvost, aki vérhigító injekciót fog biztosan felírni! Hogyan? Ha arra gyanakszik, hogy mégis fennállhat a beavatkozás szövődményeként trombózis (vérrög), akkor azt minimum a kar egy speciális ultrahangvizsgálatával kell kimutatni. Aztán felírni a vérhigítót. Ráadásul, csak bizonyos szakorvosok által felírt vérhigító-receptet támogat kiemelten az egészségbiztosító. Ez a készítmény drága, bár a családorvos is felírhatja elsőként, de jóval kisebb támogatással - havonta több tízezer forint így. Hogyan lehetséges, hogy egy magánellátó az általa okozott szövődmény ellátását mégsem végzi el teljesen és elküldi a beteget az állami ellátásba, ráadásul ahhoz, akinek nem is szakterülete a kérdés?! Szerintem minimum vissza kellett volna hívni kontrollra ha nem javul és az említett vizsgálatokat elvégezni, vagy megszervezni az elvégzését, ha ez ott nem lehetséges.

A másik betegem Németországba készült munka kapcsán és mivel az orosz COVID-19 elleni védőoltást kapta (amit ott sem fogadnak el), a beutazáshoz friss tesztet kellett csináltatnia (PCR vizsgálattal). Szintén egy elegáns helyre ment el az utazása előtti nap reggelén és befizette a szolgáltatást avval, hogy aznap estére elküldik a leletet. Majd aznap este ehelyett azt kapta, hogy rossz volt a mintavétel, nincs eredmény! Nekiállt keresni hova tudna elmenni azonnali tesztre, hiszen enélkül nem tud elutazni. Hogyhogy nem ugyanennél a magánellátónál van ilyen lehetőség is. Bejelentkezett, fogadták, elment, mintát vettek. Majd a teszt sürgősségi felárát ki akarták fizettetni! Csak az asszisztenssel való veszekedés, panaszkönyvbe való beírással való fenyegetés után voltak hajlandóak ettől eltekinteni.

Tudom, hogy néha nehéz megtalálni a betegnek megfelelő magánorvost: a laikus mi alapján döntsön, ha nincs valaki, aki ajánlana neki? Fénykép? Életrajz? Elegáns, frekventált helyen lévő orvosi rendelő? Nagy orvosi központ? Dr. Google? Ez elsőként dobja ki a keresőben a nagy magánellátókat (mert fizetnek ezért a szolgáltatásért). De az nem megengedhető, hogy többen - véleményem szerint - megtévesztők legyenek. Mert hogyan nevezheti bárki magát például magánklinikának? A klinika szó nálunk a laikusokban a magas szintű ellátás elképzelésével társul, mert az állami klinikák egyetemekhez társulnak. A magyar rendszerben a klinika kutató kórház, amely az egyetemi orvosképzés szolgálatában áll: egy orvosi egyetemhez tartozó egészségügyi intézmény. Klinikán dolgozó orvosok egy meghatározott részének ráadásul tudományos fokozattal kell rendelkeznie.

A magánkórház elnevezést a jelenlegi szabályok szerint könnyebb megvédeni, még akkor is, ha az, amit egyesek magánkórházként nyújtanak messze nem olyan széleskörű, mint amit a magyar beteg az elnevezése alapján elképzelne. Még magánorvosi centrum intézetként való megnevezése is van! Az intézet szó jelentése "egy szűkebb, önálló célra alapított szervezet, amely egy tudományos, kulturális vagy közszolgálati feladatot lát el". Ennek használata nem megtévesztés egy magánbetegeket ellátó orvosi centrumtól?

Nekem ez tetszik leginkább: ügyelni az indokolt elérhetőségre e-mailben, arra, hogy a receptírás nem költséggel járó segítség. Nem feltétlenül kell nyakkendőben rendelni és az asszisztenciának egyenöltözetet viselni. Az sem mulasztás, ha nem szól zene a váróban. Nem lenézve mindezt, mert elfogadom, hogy ez is számít. De lehet ennél fontosabb a való életből vett orvosi tanácsokat adó és állandóan frissülő honlap. Ha pedig a szakterületen kívül egyéb kérdés merül fel az ellátás kapcsán, magánorvos kolléga ajánlása. Ha pedig pl. vérvételi javaslat kapcsán bármely magánlaborba el lehet menni, jelezni ezt is, nehogy keresgélni kelljen.

Én így gondolom. Persze ha vegyítve van mindez, szakmai minőségkontroll mellett és választható egészségbiztosító finanszírozásában - az nagyon tetszene. 

Szerző: dr. Speer Gábor PhD.

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.