70

2024.02.06

Egy szabadságot szerető országban nehezen lehet megmagyarázni, ha a kínálat - piac - korlátozásával szeretne valaki elérni valamit. Pedig az egészség kapcsán felmerülne bennem (is) ennek a szükségessége. Mivel ez nem járható, addig - ahogy eddig - más az út. Miért is?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a 70 évnél fiatalabb életkorban bekövetkező halált kell korai halálnak nevezni. Csak a tudás miatt: az Észak-Magyarországi régióban a várható élettartam 2021-ben 72.1 év volt, amiből úgy tűnik, hogy a lakosok jórésze korai halált hal, vagy csak épp nem.

Nem a halál ellen kell küzdeni - mindenki meghal - hanem a fogyatékosság, a szenvedés, a hosszú haldoklás és a korai halál (!) ellen - állítja dr. Lundberg. Én is így gondolom. Sok olyan betegség van, amit ha "megkap" valaki, az abban való átlagos túlélés rövidebb, mint a korai halál 70 éve. Vagyis, korábban halnak meg átlagosan benne, mint 70 év. A legtöbb ilyen betegség szenvedéllyel kapcsolatos. Példák ezekből: alkoholbetegség (57 év), dohányfüggőség (66 év), cukorbetegség (67 év), krónikus vesebetegség (68 év). Mindegyik kapcsolatban van életmóddal. A krónikus vesebetegek legtöbbje a cukorbetegség, magasvérnyomás, vérkeringési zavar (érelmeszesedés) következményeként kerül ebbe az állapotba. A cukorbetegség mellett ezek is leggyakrabban a rossz életmód, kövérség, káros étkezés miatt alakulnak ki. Vagyis az emberek nem "megkapják" ezeket a betegségeket, hanem megveszik.

Nehéz a magatartáskontroll, sokan könnyen engednek a kísértéseknek. Az étkezés is ilyen kihívás, kísértés. Ha a kísértés kellemes, jó, akkor az első élmények megismétlésre kerülnek és a már várt élmény ismételt eljövetele újabb pozitív megerősítés. És a tevékenység szokássá válik. A dohányzás és az alkohol átmegy függőségbe. A finomnak érzett, színesen csomagolt és gyorsan megkapható rossz étkezés (cukor, finomított szénhidrátok, ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása) is megszokottá válik. A közös ezekben a kísértésekben, hogy megkönnyítik a halált, vagy fogyatékossághoz, szenvedéshez vezetnek.

A rossz iskolák is könnyen elérhetőek! A rossz oktatás is vádolható a korai halál okozásával. Mert a képzetlenség könnyen vezet a felületes, morzsa-információkból kialakított magabiztos, de tudatlan életfilozófiához, ami miatt nem veszi észre a benne "szenvedő" a fent leírt kísértések romboló hatását (sem).

Az ember gyarlósága legyőzi őt magát is. Azonban, nem róható fel teljesen csak az embernek, ha nem tud ellenállni pl. az élelmiszeripari kísértéseknek: mert nagyon nem könnyű egy élelmiszerboltban egészségesen bevásárolni, vagy végigmenni a gyorséttermilánc-soron betérés nélkül. Épp ezért gondolom, hogy jó lenne megvédeni a polgárt a kísértésektől: vagyis a káros dolgok elérhetőségének megszűntetése és a hasznosak előmozdítása lenne a legjobb irány. De egy olyan társadalomban, ahol a választás szabadsága alapvető (és ez a cél!), ott a kínálat elleni beavatkozás nem lehetséges. De akkor sem, ha csak az étvágy olcsó csillapítására van anyagi lehetőség! Tudom.

Marad mégis a keresletoldali beavatkozás, azaz pl. a tanítás, a felvilágosítás (ehhez kellenek a jó iskolák is). A bejegyzés épp ezért született. Mert a korai halál a legtöbb esetben a döntésünkről szól. Ezek lehetnek teljesen megalapozottak és ostobák. Miért nem választják az emberek a hosszabb életet?! Még akkor sem, ha van hozzá eszközük (a következő bejegyzésben is adok egyet).

A bejegyzést Dr. George D. Lundberg 2023-s levele ihlette. 

Szerző: dr. Speer Gábor PhD.

Jelen, betegek számára készült orvos-szakmai anyag nem pótolja az orvosi vizsgálatot, konzultációt, csak kiegészíti azt.